close
Vaskos nyereségeket könyvelhettek el az olajkonszernek
Egyéb - Gáz - Olaj

Vaskos nyereségeket könyvelhettek el az olajkonszernek

A jelek szerint az olajkonszerneket csak alig a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄghangulat: kiugrĂłan jĂł negyedĂŠves jelentĂŠseket tettek kĂśzzĂŠ az elmĂşlt napokban. Az emelkedő energiaĂĄrak jĂłl jĂśttek a nagy cĂŠgeknek: a BP, a Shell, az Exxon ĂŠs a norvĂŠg Statoil is jelentős profitnĂśvekedĂŠsről szĂĄmolhat be.

TĂ­zmilliĂĄrd dollĂĄr, azaz mintegy 220 milliĂĄrd forintos nyeresĂŠget kĂśnyvelhetett el alig 90 nap alatt ez ĂŠv harmadik negyedĂŠvĂŠben az Exxon Mobil, a vilĂĄg legĂŠrtĂŠkesebb magĂĄncĂŠge. Az olajkonszern az előző ĂŠv hasonlĂł időszakĂĄhoz kĂŠpest 41 szĂĄzalĂŠkos profitnĂśvekedĂŠsĂŠt egyĂŠrtelműen az emelkedő olajĂĄraknak kĂśszĂśnheti. MĂ­g az Exxon kitermelĂŠse csaknem nĂŠgy szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkent, addig bevĂŠtele harminc szĂĄzalĂŠkkal, 125,3 milliĂĄrd dollĂĄrra nőtt, a negyedĂŠves profitja pedig pontosan 10,3 milliĂĄrd dollĂĄrra rĂşgott.

Vaskos nyeresĂŠgek

JĂłl megy a Shellnek is – legalĂĄbbis ez derĂźlt ki az olajipari ĂłriĂĄskonszern harmadik negyedĂŠves jelentĂŠsĂŠből. Eszerint a cĂŠg csaknem megkĂŠtszerezte harmadik negyedĂŠves nyeresĂŠgĂŠt a tavalyi eredmĂŠnyeihez kĂŠpest, akkor 3,5 milliĂĄrd dollĂĄros profitot termelt, mĂ­g idĂŠn a nyeresĂŠge ebben az időszakban 7,2 milliĂĄrd dollĂĄrra rĂşgott. A konszern egyĂŠrtelműen a nyersolaj ĂŠs a fĂśldgĂĄz ĂĄremelkedĂŠsĂŠnek kĂśszĂśnheti a kiugrĂłan jĂł eredmĂŠnyt, ugyanakkor tĂśbb sĂşlyos baleset is negatĂ­van ĂŠrintette a cĂŠg eredmĂŠnyeit: augusztusban a Gannet Alpha nyĂ­lt tengeri kőolaj-kitermelő platformnĂĄl keletkezett komoly szivĂĄrgĂĄs, ami miatt tĂśbb mint 1300 hordĂłnyi nyersolaj jutott az Északi-tengerbe, nĂŠhĂĄny hĂŠttel ezelőtt pedig sĂşlyos tűzvĂŠsz pusztĂ­tott a Shell egyik legnagyobb kőolaj-finomĂ­tĂł lĂŠtesĂ­tmĂŠnyĂŠben SzingapĂşrban.

A tavalyi hasonlĂł időszakhoz kĂŠpest jelentősen nagyobb, csaknem hĂĄromszoros profitot kĂśnyvelhetett el a BP is a harmadik negyedĂŠvben. A cĂŠg kĂśzlĂŠse szerint nyeresĂŠge 5,14 milliĂĄrd dollĂĄrra nőtt, a tavalyi 1,85 milliĂĄrd dollĂĄros profithoz kĂŠpest. Igaz, hogy a cĂŠg tavalyi profitjĂĄt – ĂŠs hĂ­rnevĂŠt – alaposan megtĂŠpĂĄzta a MexikĂłi-ĂśbĂślbeli olajszennyezĂŠs. Az akkor bejelentett, a kĂĄrtalanĂ­tĂĄsra ĂŠs helyreĂĄllĂ­tĂĄsra szĂĄnt Ăśsszeg előteremtĂŠsĂŠre szolgĂĄlĂł eszkĂśzeladĂĄsokat a profitnĂśvekedĂŠs ellenĂŠre folytatja a cĂŠg, sőt, az eredetileg 30 milliĂĄrd dollĂĄrosra tervezett Ăśsszeg helyett 45 milliĂĄrd dollĂĄr ĂŠrtĂŠkben terveznek vagyontĂĄrgyakat ĂŠrtĂŠkesĂ­teni.

FelemĂĄs helyzetben van a norvĂŠg ĂĄllami olajkonszern a Statoil. HibĂĄba nĂśvelte ugyanis a harmadik negyedĂŠvben adĂłzĂĄs előtt nyeresĂŠgĂŠt 39 szĂĄzalĂŠkkal 39,9 milliĂĄrd koronĂĄra (5, 1 milliĂĄrd eurĂł) a nettĂł profitja mĂŠgis 28 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkent, 9,9 milliĂĄrd koronĂĄra (1,2 milliĂĄrd eurĂł). A Statoil nettĂł nyeresĂŠgcsĂśkkentĂŠsĂŠt rĂŠszben a norvĂŠg ĂĄllam adĂłemelĂŠse okozta, amelyet nem kompenzĂĄlt az Északi-tengeri gĂĄz- ĂŠs olajkitermelĂŠsből szĂĄrmazĂł jĂśvedelmĂŠnek ĂĄtlagosan 30 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠse sem.

A vĂĄlsĂĄg nĂŠlkĂźl mĂĄr 150 dollĂĄrnĂĄl jĂĄrna az olajĂĄr

Az előző ĂŠv hasonlĂł időszakĂĄhoz kĂŠpest az energiahordozĂłk, mint a kőolaj, vagy a fĂśldgĂĄz ĂĄra jelentősen nőtt, csaknem 40 szĂĄzalĂŠkkal. Ebben tĂśbbek kĂśzĂśtt az ipari termelĂŠs ĂŠs a fogyasztĂĄs ĂşjjĂĄĂŠledĂŠse mellett kĂśzrejĂĄtszott a lĂ­biai vĂĄlsĂĄg is. A februĂĄrban kirobban nĂŠpfelkelĂŠs kĂśvetkeztĂŠben Afrika egyik legnagyobb kőolaj ĂŠs fĂśldgĂĄz exportőr orszĂĄgĂĄban mĂĄrciusra teljesen megszűnt a kitermelĂŠs. A nyolc hĂłnapig tartĂł nĂŠpfelkelĂŠs kĂĄoszba taszĂ­totta a lĂ­biai olajipart. A korĂĄbban napi mintegy 1,6 milliĂł hordĂł kőolajat adĂł olajkutak termelĂŠse gyakorlatilag leĂĄllt, az exportterminĂĄlok ĂŠs az olajvezetĂŠkek megsĂŠrĂźltek. LĂ­biĂĄnak hat nagy olajterminĂĄlja van, ezeknek a műszaki ĂĄllapota azonban egyelőre tisztĂĄzatlan. Kadhafi ezredes halĂĄlhĂ­rĂŠre ugyan azonnal csĂśkkenni kezdtek az olajĂĄrak, ĂĄm a diktĂĄtor bukĂĄsĂĄval nem oldĂłdtak meg egy csapĂĄsra a problĂŠmĂĄk. Moammer Kadhafi egykori lĂ­biai vezető halĂĄla utĂĄn is sĂşlyos biztonsĂĄgi ĂŠs politikai kihĂ­vĂĄsok tornyosulnak LĂ­bia előtt, amelyek hĂĄtrĂĄltathatjĂĄk a lĂ­biai olajtermelĂŠs teljes helyreĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt – vĂŠlekedtek helyzetĂŠrtĂŠkelĂŠsĂźkben londoni szakelemzők, akik szerint a jelenlegi feszes ellĂĄtĂĄsi helyzetben mĂĄr 150 dollĂĄr felett jĂĄrna az olajĂĄr a vilĂĄggazdasĂĄg teljesĂ­tmĂŠnyĂŠvel kapcsolatos piaci fĂŠlelmek nĂŠlkĂźl a jelenlegi 105-110 dollĂĄros szint helyett.

A Barclays Capital – a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci elemzĂŠseket is kĂśzlő befektetĂŠsi csoportja – a nĂŠhai lĂ­biai diktĂĄtor halĂĄla kapcsĂĄn ĂśsszeĂĄllĂ­tott prognĂłzisĂĄban azt Ă­rta, hogy Kadhafi megĂślĂŠse demoralizĂĄlhatja a hozzĂĄ mĂŠg hű erőket, amelyek ezutĂĄn felhagyhatnak a kĂźzdelemmel. Ez megkĂśnnyĂ­theti a kĂźlfĂśldi olajcĂŠgek visszatĂŠrĂŠsĂŠt azokba a tĂŠrsĂŠgekbe, amelyek a Kadhafihoz lojĂĄlis erők jelenlĂŠte miatt eddig kĂźlĂśnĂśsen veszĂŠlyesnek szĂĄmĂ­tottak. MindazonĂĄltal a lĂĄzadĂłk soraiban tapasztalhatĂł megosztottsĂĄg akadĂĄlyozza egy koherens ĂĄtmeneti kormĂĄny kialakĂ­tĂĄsĂĄt, ĂŠs nagyon kevĂŠs olyan műkĂśdőkĂŠpes intĂŠzmĂŠny van, amely azonnal ĂĄt tudnĂĄ venni az orszĂĄg irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄt. Mindezek alapjĂĄn a Barclays Capital londoni elemzői arra a kĂśvetkeztetĂŠsre jutottak, hogy Kadhafi halĂĄla igen kevĂŠssĂŠ mĂłdosĂ­tja az alapvető lĂ­biai olajtermelĂŠsi dinamikĂĄt.

A piaci helyzet feszesebb, mint 2008-ban volt, a fejlett ipari gazdasĂĄgok alkotta OECD-tĂŠrsĂŠg tartalĂŠkai jĂłval az ĂśtĂŠves ĂĄtlag alatt vannak, ĂŠs jĂłllehet az Ăźzleti bizalmi mĂŠrőszĂĄmok tendenciaszerűen recessziĂłs kockĂĄzatra vallanak, az alapszintű makrogazdasĂĄgi adatok azonban az elmĂşlt hetekben erősĂśdő lendĂźletet jeleznek az ipari tĂŠrsĂŠgben – ĂĄll a Barclays Capital elemzĂŠsĂŠben. A hĂĄz tĂśbb globĂĄlis nĂśvekedĂŠsi forgatĂłkĂśnyvet is felvĂĄzolt – kĂśztĂźk egy olyat, amelyben jĂśvőre 1,8 szĂĄzalĂŠkos vilĂĄggazdasĂĄgi visszaesĂŠs szerepel -, ĂŠs szĂĄmĂ­tĂĄsi modelljei alapjĂĄn arra a kĂśvetkeztetĂŠsre jutott, hogy a legrosszabb forgatĂłkĂśnyv megvalĂłsulĂĄsa esetĂŠn sem valĂłszĂ­nű az olajĂĄrak olyan meredek zuhanĂĄsa, mint a 2008-2009-es recessziĂłs ciklusban.A Barclays Capital elemzői ennek alapjĂĄn fenntartjĂĄk azt az előrejelzĂŠsĂźket, hogy a Brent jĂśvő ĂŠvi ĂĄtlagĂĄra elĂŠri a 115 dollĂĄrt hordĂłnkĂŠnt az idei ĂŠvre vĂĄrt 112 dollĂĄr utĂĄn.A cĂŠg 2013-ra 125 dollĂĄros, 2014-re 130 dollĂĄros, 2015-re 135 dollĂĄros egĂŠsz ĂŠvi Brent-ĂĄtlagot vĂĄr, 2020-ra szĂłlĂł tĂĄvlati előrejelzĂŠsĂŠben pedig 184 dollĂĄros hordĂłnkĂŠnti ĂĄtlagĂĄr szerepel.

Â