close
Üzemanyagszennyezés fenyeget a Kanári-szigeteknél
Egyéb - Olaj

Üzemanyagszennyezés fenyeget a Kanári-szigeteknél

Elérte a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek délnyugati partját az olajszennyezés, amelyet a múlt héten a közelben elsüllyed orosz halászhajóból szivárgó üzemanyag okozott. A part megtisztítására kirendelt szakemberek eddig 25 kilogramm szennyeződést gyűjtöttek össze – idézte a 20 minutos című napilap Ana Pastor fejlesztési minisztert.

A politikus beszámolt arról, hogy a kormány egy különleges tengerjáró robotot küldött a mélybe, amely eddig három szivárgási pontot azonosított a 2700 méteres mélységben fekvő hajón, ezeken keresztül óránként 5-10 liter üzemanyag szivárog a vízbe. A tengeren több olajfolt is lebeg, a legnagyobb kiterjedésű 200 kilométerre a Kanári-szigetektől. A meteorológusok már felhívták a figyelmet arra, hogy a szennyeződés elérheti Tenerife partjait is, ha az időjárás a következő napokban nem változik meg.

Az érintett térségben egyelőre nem rendeltek el halászati tilalmat és a nem zárnak le partszakaszokat sem – közölte az Antenna 3 nevű tévécsatorna. A Kanári-szigetek Veneguera nevű partszakasza szerepel az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 listáján, amely a védett területeket tartalmazza, ugyanis a palackorrú delfinek és teknősök természetes élőhelye. A Greenpeace szerint Spanyolországnak még nagyobb erőket kell mozgósítania a szennyeződés felszámolása és a jelentős ökológiai értékkel bíró terület megóvása érdekében.

Az orosz halászhajó április 14-én süllyedt el. A fedélzetén tűz ütött ki, amelyet nem sikerült eloltani, ezért Las Palmas kikötőjéből a nyílt vízre vontatták, hogy megakadályozzák a lángok átterjedését más hajókra.