close
Ukrajna több orosz gázt venne
Egyéb - Gáz - Olaj

Ukrajna több orosz gázt venne

PiacĂŠlĂŠnkĂ­tĂľ intĂŠzkedĂŠsek kĂŠszĂźlnek az orosz gazdasĂĄg egyes, a szĂŠnhidrogĂŠn-ipart is ĂŠrintĂľ terĂźletein. Az ĂĄllam el kĂ­vĂĄnja adni egyes ĂŠrdekeltsĂŠgeit, ĂŠs Ăşjabb cĂŠgeknek, kĂśztĂźk kĂźlfĂśldieknek is hozzĂĄfĂŠrĂŠst ad az orszĂĄghoz tartozĂł, szĂĄrazfĂśldi talapzaton folyĂł olaj- ĂŠs gĂĄzkutatĂĄshoz. Rgy illetĂŠkes tisztviselĂľ ĂŠs olajcĂŠgek szerint adĂłkedvezmĂŠnnyel is ĂśsztĂśnĂśzni kellene a beruhĂĄzĂĄsokat. KĂśzben hĂ­re ment, hogy Ukrajna vĂĄrhatĂłan jĂłval tĂśbb orosz gĂĄzt vĂĄsĂĄrol jĂśvĂľre OroszorszĂĄgtĂłl az elĂľzĂľleg kĂśzzĂŠtett,ĂŠs alaposan lecsĂśkkentett mennyisĂŠgnĂŠl.

Az orosz Szövetségi Vagyonkezelõ Ügynökség bejelentette, hogy számos állami vagyonelemnek új gazdát keres. A jövõ év elsõ negyedében eladja például a novorosszijszki kereskedelmi kikötõt, amely az év elsõ felében 21 százalékkal 156 millió dollárra növelte a profitját. Igor Vilinov, a kikötõ vezérigazgatója szerint maga a kikötõtársaság nem fog indulni a pályázaton. A RIA Novosztyi szerint nem pályázik az Orosz Vasút sem. Már az idén eladhatják a cseppfolyós gáz szállítására szakosodott SG-Transz társaságot, a kikiáltási ár 11 milliárd rubel (362 millió dollár) lesz, errõl az Interfax számolt be. 4,4 milliárd rubellel indul a licit a TGK-5 erõmûtársaság 25,5 százalékáért.

OroszorszĂĄg vĂĄrhatĂłan kibĂľvĂ­ti azon tĂĄrsasĂĄgok listĂĄjĂĄt, amelyek rĂŠszt vehetnek a partmenti szĂŠnhidrogĂŠn kutatĂĄsban. A dĂśntĂŠs a tervek szerint a kĂźlfĂśldi cĂŠgekre is vonatkozik a TermĂŠszeti ErĂľforrĂĄsok MinisztĂŠriumĂĄnak kĂśzlĂŠse szerint. “Pillanatnyilag csak kĂŠt vĂĄllalatnak, a Gazpromnak ĂŠs a Rosznyeftynek van meg ez a lehetĂľsĂŠge az OroszorszĂĄghoz tartozĂł, kontinentĂĄlis talapzaton. JanuĂĄr 1-tĂľl viszont tĂśbb vĂĄllalat szĂĄmĂĄra nyĂ­lik meg a lehetĂľsĂŠg, kĂśztĂźk kĂślfĂśldieknek is” – mondta Denisz Hramov, a minisztĂŠrium ĂŠrintett osztĂĄlyĂĄnak vezetĂľ-helyettese a Reuters szerint. A dĂśntĂŠs 2-3 hĂŠten belĂźl megszĂźlethez.

Hramov elmondta, hogy minisztĂŠriuma befektetĂľbarĂĄt adĂłzĂĄs lĂŠtrehozĂĄsĂĄra kĂ­vĂĄnja rĂĄbĂ­rni a kormĂĄnyt. ElĂľszĂśr gazdasĂĄgilag vonzĂłvĂĄ kell tenni a beruhĂĄzĂłk elĂľtt a szĂĄrazfĂśldi talapzati beruhĂĄzĂĄsokat. A kelet-szibĂŠriai olajmezĂľkĂśn dolgozĂł tĂĄrsasĂĄgok mĂĄr adĂłkedvezmĂŠnnyel exportĂĄlhatnak 2009 vĂŠge Ăłta, e nyĂĄrtĂłl pedig infrastruktĂşra beruhĂĄzĂĄsaikĂŠrt is kapnak valamekkora ellentĂŠtelezĂŠst. Az adĂłkedvezmĂŠnyt a tisztviselĂľ szerint meg kellene adni a tengeri termelĂľk szĂĄmĂĄra is, fĂľleg, mivel ezeknek eleve nagyobb Ăśsszegeket kell befektetniĂźk. Az ĂŠrintett szĂŠnhidrogĂŠnmezĂľ a vilĂĄgon a legnagyobb Hramov elmondĂĄsa szerint, ĂŠs jĂłrĂŠszt feltĂĄratlan.

A Lukoil augusztusban kĂśzĂślte, hogy a Kaszpi-tengeren folyĂł munkĂĄjĂĄra is megkapta a fentihez hasonlĂł adĂłkedvezmĂŠnyt, de a szĂĄrazfĂśldi talapzaton folyĂł munkĂĄjĂĄhoz nem. Lev Brodszkij, a Rosznyefty tĂĄvolkeleti projektjĂŠĂŠrt felelĂľs vezetĂľje is arra panaszkodott, hogy a TĂĄvol-Keleten dolgozĂł olajtĂĄrsasĂĄgok semmilyen ĂĄllami ĂśsztĂśnzĂľt nem kapnak. CĂŠgĂŠnek egyĂŠbkĂŠnt 20 szĂĄzalĂŠka van az Exxon-vezette, Szahalin 1 projektben. Ugyanakkor szerinte egy vĂĄllalatnak, amely 500 milliĂł dollĂĄrt kĂśltĂśtt fĂśldtani feltĂĄrĂĄsokra, valami Ăźzenetre lenne szĂźksĂŠge az ĂĄllam rĂŠszĂŠrĂľl, hogy beruhĂĄzĂĄsaira szĂźksĂŠg van, pĂŠldĂĄul adĂłkedvezmĂŠny formĂĄjĂĄban.

Ukrajna vĂĄrhatĂłan jĂłval tĂśbb gĂĄzt vĂĄsĂĄrol OroszorszĂĄgtĂłl a tervezett 14 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternĂŠl: a Kommerszant Ukrajna 41 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterrĂľl szĂĄmol be, ukrĂĄn minisztĂŠriumi forrĂĄsĂĄra hivatkozva. A megĂĄllapodĂĄst ĂĄllĂ­tĂłlag hamarosan alĂĄĂ­rjĂĄk. A nagy kĂźlĂśnbsĂŠget az magyarĂĄzza, hogy tulajdonkĂŠppen a 14 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter volt irreĂĄlisan alacsony, de ukrĂĄn oldalrĂłl kĂŠnyszerbĂľl, a magas ĂĄrak miatt emellett dĂśntĂśttek. MĂŠg korĂĄbban Ukrajna 55 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres importot tervezett 2011-re, mĂ­g erre az ĂŠvre 36,5 milliĂĄrdot. Az ukrĂĄn kormĂĄny szeptember elejĂŠn bejelentette, hogy eurokĂśtvĂŠny megĂĄllapodĂĄsa szerint jĂśvĂľre ĂĄtlagosan 266,5 dollĂĄrt fizet egy kĂśbmĂŠter orosz gĂĄzĂŠrt. Az idei ĂĄtlagĂĄr 250 dollĂĄr.