close
Újabb kihívója akadt a Teslának
E-mobilitás - Egyéb

Újabb kihívója akadt a Teslának

A Lucid Motors az épp most zajló Los Angeles-i autkiállítosan mutatta be, igaz egy félreeső teremben azt a modellját, ami az amerikai autós bloggerek szerint komoly fejfájást okozhat a Teslának, akár csak a Faraday Future, vagy a NextEV autói.

A kaliforniai Lucid Motors-t a Tesla egy korábbi vezető mérnöke, Peter Rawlinson irányítja, és nem ő az egyetlen Elon Musk korábbiu munkatársai közül, aki a versenytárs modellek születésénél bábáskodott, miután elhagyta a Teslát. A Lucid modellje igazán méltó tagja lesz, az elektrolmos luxus szedánok, egyre népesebb mezőnyének.

Nemcsajk a mezőny bővül, de a lóerőháború is maximális fordulatszámon pörög, a Lucid most bemutatott modellje az ezer lóerős határt karcolja és a tervek szerint három másodpercnél kevesebb udő alatt éri majd el a 60 mérföldes, valamivel kevesebb, mint 100 kilométer per órás tempót. Több blogger emlékeztet, hogy a NextEV a héten mutatta be 1390 lóerős modelljét. Ehhez a telejsírtményháborúhoz az akkugyártóknak is fel kell zárkózniuk, a Lucid a Formula E sorozattól várja legaláb részben a megoédást, hogy hatékoynabb, nagyobb teljesítményű energiatárolókhoz jussanak az utcai, hétköznapi elektromos hárművek írja a The Verge bloggere.

A Lucid-ot 2007-ben még akkumulátorgyártóként alapították, és tavaly októberben változott a neve Atieva-ról Lucidra. A most bemutatott első modelljóüket a tervek szerint 2018-ban kezdik gyáertani, és az első évben legfeljhebb 8-10 ezer darab készül majd belőle, a végső cél, évi 50-60 ezer autó értékesítése, ami ma igen ambíciózusnak tűnik, tekintettel a meglehetősen komoly versenyre a luxus elektromos autók mezőnyében. A korábbi Tesla-s Lucid vezér azt mondja, az első autójuk kifejezetten alkalas a car-sharing rendszerekben történő használatr