close
Újabb csúcson az olaj ára
Blog - Egyéb - Olaj

Újabb csúcson az olaj ára

Újabb csĂşcsdĂśntĂŠsre volt kĂŠpes a nyersolaj ĂĄra, pedig az utĂłbbi időben mĂĄr az elemzők sem nagyon hittek ebben. Igaz, ahhoz kĂŠpest, hogy ismĂŠt az amerikai kĂŠszletadatok vĂĄgtak alĂĄ a piacnak, az emelkedĂŠs mĂŠrtĂŠke visszafogottabb volt, a korĂĄbban tapasztaltaknĂĄl. Az Ăşj csĂşcs a hordĂłnkĂŠnti 112,21 dollĂĄr, mĂ­g jelenleg egy hordĂł nyersolajĂŠrt 110,95 dollĂĄrt kĂŠrnek, ami alig 8 centes emelkedĂŠs a tegnapi zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest. Londonban egy hordĂł Brent 108,49 dollĂĄron cserĂŠl gazdĂĄt, alig egy dollĂĄrra eddigi csĂşcsĂĄtĂłl, ĂŠs 2 centtel magasabban ĂĄllva a tegnapi zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest.

Tegnap a kĂŠszletadatok megjelenĂŠsĂŠt kĂśvetően rĂśgtĂśn 2 szĂĄzalĂŠkot emelkedett az olaj ĂĄra, mivel a mĂşlt hĂŠten 3,2 milliĂł hordĂłval kevesebb nyersolaj ĂĄllt a raktĂĄrakban az import csĂśkkenĂŠse miatt. Mindez mĂŠg nem lett volna akkora baj, ĂĄm egyrĂŠszt az elemzők emelkedĂŠst vĂĄrtak, mĂĄsrĂŠszt pedig hasonlĂł mĂŠrtĂŠkű esĂŠst tapasztaltak a hivatali emberek az Ăźzemanyagok, illetve a finomĂ­tott kĂŠszletek kapcsĂĄn is.

RĂĄadĂĄsul mind az amerikai Ăźzemanyag, ĂŠs tĂźzelőolaj ĂĄrak is rekordszintre emelkedtek, nem beszĂŠlve a londoni ĂźzemanyagokrĂłl. Ezek oka leginkĂĄbb az eurĂłpai finomĂ­tĂłi kiesĂŠsekben, valamint egy igen erős hĂłnap kĂ­nai keresletnek kĂśszĂśnhető. Az amerikai fűtőolaj ĂĄra ezen a hĂŠten 5 dollĂĄrt emelkedett hordĂłnkĂŠnt, s immĂĄron meghaladta azt a 25 dollĂĄrt, amit legutoljĂĄra a Katrina hurrikĂĄn ĂŠrkezĂŠsekor tapasztaltak meg AmerikĂĄban.

A tovĂĄbbi, gyakorlatilag szokvĂĄnyos okok kĂśzĂśtt keresendő mĂŠg a dollĂĄr vergődĂŠse, ugyanis ismĂŠt napvilĂĄgot lĂĄttak olyan feltĂŠtelezĂŠsek, hogy a Fed a hĂłnap vĂŠgĂŠn Ăşjabb, ezĂşttal 50 bĂĄzispontos vĂĄgĂĄsra kĂŠszĂźlne. A befektetők pedig a dollĂĄr legkisebb rezdĂźlĂŠsĂŠre – gyengĂźlĂŠsĂŠre – rĂśgtĂśn a nyersanyagpiacok felĂŠ menekĂźlnek, ezzel Ăłvva meg befektetĂŠseik ĂŠrtĂŠkĂŠt.