close
Új vezető az Országos Atomenergia Hivatal élén
Atom - Egyéb

Új vezető az Országos Atomenergia Hivatal élén

Június 5-i hatállyal Fichtinger Gyulát, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) eddigi főigazgató-helyettesét nevezték ki a hivatal élére. Fichtinger Gyula hőfizikus-mérnökként 1983-ban a Moszkvai Energetikai Egyetemen szerzett diplomát, majd atomenergetikai szakmérnök másoddiplomáját 1991-ben vehette át a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Szakmai pályafutását 1983-ban a Paksi Atomerőműnél kezdte. Részt vett az atomerőmű második blokkjának üzembe helyezésénél, felelős irányítása mellett zajlottak a primerköri berendezések szerelésének, üzembe helyezésének, a blokk indításának előkészítési és végrehajtási munkái. 1985-től a Magyar Villamos Művek Trösztnél dolgozott, ahol a műszaki fejlesztési munkafolyamatokat koordinálta a Paksi Atomerőmű, az Ajkai, a Borsodi és a Pécsi Hőerőmű fejlesztési területein. Az itt folytatott munkája 1987-től kiegészült a Magyar Villamos Művek atomerőmű-biztonságnövelő intézkedéseivel, üzemeltetésével és üzemviteli biztonságával kapcsolatos feladatainak előkészítésével és azok összehangolásával.

1991-ben került az Országos Atomenergia Hivatalhoz, ahol hivatali előmenetelét szakmai munkájának maradéktalan, pontos és szakmailag kifogásolhatatlan teljesítésével vívta ki. Kezdetben nukleáris biztonsági felügyelőként a paksi atomerőmű, valamint a budapesti oktató és kutató reaktorok felügyeletével és átalakítások engedélyezésével foglalkozott.

1994-től osztályvezetőként – többek között – a kiégett fűtőelem tároló létesítéséhez és a biztonságnövelő intézkedésekhez kapcsolódó felügyeleti és engedélyezési tevékenységek koordinálásáért is felelt. Már ekkor részt vett a nukleáris szabályozás felülvizsgálatát és módosítását szolgáló szakmai munkákban, irányította az 1. és 2. atomerőművi blokkok tízévente végrehajtandó Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatát.

1998-as főosztályvezetői kinevezésétől további, az atomerőmű biztonságos működését szolgáló feladatok felelős irányítója lett. A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbításának hatósági felügyeleti koordinálása mellett részt vett az erőművet érintő biztonságnövelő programok megvalósításában is.

Az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának tevékenységét 2011-től megbízott főigazgató-helyettesként, majd 2012-től főigazgató-helyettesként irányította. Ebben az időszakban felelt meg sikeresen a Paksi Atomerőmű a tervezési alapon kívül eső természeti katasztrófák összetett hatásaira fókuszáló, 2012-ben lezárult Célzott Biztonsági Felülvizsgálatnak, és ekkor adta ki az OAH a paksi atomerőmű 1-es blokkjának további 20 évre szóló működési engedélyét. Fichtinger Gyula 2013. június 5-től főigazgatóként irányítja az Országos Atomenergia Hivatal működését.