close
Új területekhez juthat a BP a Mexikói-öbölben
Egyéb - Olaj

Új területekhez juthat a BP a Mexikói-öbölben

A British Petroleum indulhat a decemberi parcellatenderen az amerikai kĂśrnyezetvĂŠdelmi hatĂłsĂĄg dĂśntĂŠse nyomĂĄn. A kĂŠt ĂŠvvel ezelőtti mexikĂłi-ĂśbĂśl beli olajkatasztrĂłfa Ăłta ez az első pĂĄlyĂĄztatĂĄsa a terĂźletnek. A kedvező dĂśntĂŠs előtt pĂĄr nappal lett kĂŠszen a BP elleni vĂĄdirat, mely szerint a vĂĄllalat ĂŠs tĂĄrsai nem alkalmazta megfelelően a biztonsĂĄgi előĂ­rĂĄsokat.

Kevesebb, mint kĂŠt ĂŠvvel azutĂĄn, hogy a MexikĂłi-ĂśbĂślben az USA tĂśrtĂŠnetĂŠnek legnagyobb olajkatasztrĂłfĂĄja sĂşjtotta az ĂŠlővilĂĄgot a British Petroleum egyik olajfĂşrĂł tornyĂĄnak meghibĂĄsodĂĄsa miatt, a brit ĂłriĂĄs Ăşjabb termelĂŠsi jogokhoz juthat. Az EgyesĂźlt Államok biztonsĂĄgi ĂŠs kĂśrnyezetvĂŠdelmi hatĂłsĂĄgĂĄnak vezĂŠrigazgatĂłja napokban kĂśzzĂŠtett nyilatkozata szerint rendkĂ­vĂźl sokat gondolkodtak az ĂźgyĂśn, mĂ­g arra az elhatĂĄrozĂĄsra jutottak, hogy a BP is rĂŠszt vehet a 218-as szĂĄmĂş terĂźlet tenderĂŠn decemberben.

„Nem gondoljuk, hogy helyes lenne (kizĂĄrni a BP-t) jelen helyzetben” – cĂŠlzott Michael Bromwich az USA azon tĂśrekvĂŠsĂŠre, hogy megnĂśvelje belfĂśldi olajtermelĂŠsĂŠt. A MexikĂłi-ĂśbĂśl nyugati felĂŠn lĂŠvő, 85 ezer nĂŠgyzetkilomĂŠteres terĂźlet legmĂŠlyebb pontja 3350 mĂŠter.

A New Orleansban tartandó aukciĂłt december 14-re tervezik, ez az emlĂŠkezetes baleset Ăłta az első pĂĄlyĂĄztatĂĄs a terĂźleten. A belĂźgyminisztĂŠrium szerint Ăśsszesen 42 milliĂł hordĂł olajat ĂŠs 76 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt adhat a mező.

A British Petroleum egyĂŠbkĂŠnt pont a dĂśntĂŠs előtt kapta kĂŠzhez az idĂŠzĂŠst a belĂźgyminisztĂŠriumtĂłl a baleset ĂźgyĂŠben. A vĂĄdirat szerint a BP ĂŠs ĂźzemeltetőtĂĄrsai kĂśzĂźl kĂŠt vĂĄllalat is szĂĄmos biztonsĂĄgi szabĂĄlyt sĂŠrtett meg a meghibĂĄsodĂĄst megelőzően. VĂĄrhatĂłan jelentős pĂŠnzbĂ­rsĂĄggal zĂĄrul a per.