close
Új lendületben a Shell
Egyéb - Gáz - Olaj

Új lendületben a Shell

Igyekezne megőrizni vezető pozĂ­ciĂłjĂĄt a Shell. A vilĂĄg egyik legnagyobb olajvĂĄllalata a tavalyi ĂŠvet jelentős bevĂŠtelcsĂśkkenĂŠssel zĂĄrta, a kĂśvetkező fĂŠl ĂŠvtizedre nĂŠzve ambĂ­ciĂłzus tervei vannak. BeruhĂĄzĂĄsai jelentős rĂŠszĂŠt Észak-AmerikĂĄban, nemkonvencionĂĄlis terĂźleteken foganatosĂ­tanĂĄ. A befektetĂŠseknek kedvez a vĂĄlsĂĄg.

 

A Shell idĂŠn akĂĄr 25 kĂştjĂĄt is elsĂźllyesztheti, figyelmĂŠt pedig az ĂŠszak-amerikai piacra ĂśsszepontosĂ­tanĂĄ. Az angol-holland olajĂłriĂĄs bevĂŠtele a tavalyi utolsĂł negyedĂŠvben kissĂŠ esett, a teljes ĂŠves bevĂŠtelcsĂśkkenĂŠs pedig 50 szĂĄzalĂŠknĂĄl is nagyobb volt. Emellett 32 milliĂĄrd dollĂĄrt kĂśltĂśtt a vĂĄllalat kĂźlĂśnbĂśző beruhĂĄzĂĄsokra.

A kĂśvetkező 10 ĂŠv folyamĂĄn a Shell 15 milliĂĄrd olajegyenĂŠrtĂŠkkel szeretnĂŠ megnĂśvelni a termelĂŠsĂŠt, mondta el a napokban tartott sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn Peter Voser, a vĂĄllalat vezĂŠrigazgatĂłja. Mint elhangzott, a Shell a jĂśvőben csak nagymĂŠretű szĂŠnhidrogĂŠnmezőkĂśn dolgozna, illetve nemkonvencionĂĄlis mezőkĂśn, ezen kĂ­vĂźl a nagyobb kockĂĄzat – nagyobb nyeresĂŠg elvĂŠt kĂśvetve kezdenĂŠ el beruhĂĄzĂĄsait az ismeretlen terĂźletekre vonatkozĂłan.

„SzembeĂśtlő termelĂŠsnĂśvekedĂŠsre szĂĄmĂ­tunk a kĂśvetkező Ăśt ĂŠvben. PĂŠnzĂźgyi nĂśvekedĂŠst vĂĄrok, nem egyszerűen hordĂłkergető jĂĄtĂŠkot” – tĂĄjĂŠkoztatott a vezĂŠrigazgatĂł. KonkrĂŠtabban: a vĂĄllalat harmincĂśt szĂĄzalĂŠkos termelĂŠsnĂśvekedĂŠst tervez ĂŠvi 5-6 milliĂĄrd dollĂĄr ĂŠrtĂŠkű, Ăşj terĂźleteket cĂŠlzĂł fejlesztĂŠsek rĂŠvĂŠn. E lelőhelyek nemhagyomĂĄnyos forrĂĄsok; folyĂŠkony palaszĂŠnhidrogĂŠnek, medencekĂśzponti fĂśldgĂĄz ĂŠs szĂŠnhez kĂśtĂśtt metĂĄn termelĂŠse szerepel a tervekben. A befektetett ĂŠvi Ăśsszegekből 3-5 milliĂĄrd dollĂĄr Észak-AmerikĂĄban verhet gyĂśkeret. Voser szerint ez az alacsony ĂĄr jĂłl jelzi a vilĂĄggazdasĂĄgi nehĂŠzsĂŠgeket, melyeket a vĂĄllalat pedig igyekszik meglovagolni.

A hagyomĂĄnyos szektorban a folytatĂĄs idĂŠn 20-25 kĂşt fĂşrĂĄsĂĄval jĂśhet, ezek kĂśzĂźl legalĂĄbb 5-Ăśt a MexikĂłi-ĂśbĂślben telepĂ­tene a Shell. MindĂśsszesen napi 4 milliĂł hordĂłval, 25 szĂĄzalĂŠkkal nőhet a termelĂŠs a kĂśvetkező 4 ĂŠvben, a cash-flow 50 szĂĄzalĂŠkkal, 200 milliĂĄrd dollĂĄrra nĂśvekedne 2012 ĂŠs 2015 kĂśzĂśtt. JĂśvőre 15 beruhĂĄzĂĄsi dĂśntĂŠs vĂŠglegesĂ­tĂŠse van soron, jelenleg pedig 60 projekt fut a ShellnĂŠl.

Â