close
Új kisvíz-erőmű a Rábán
Áram - Egyéb

Új kisvíz-erőmű a Rábán

Új kisvĂ­z-erőművet ĂŠpĂ­tettek a RĂĄbĂĄn RĂŠpcelak tĂŠrsĂŠgĂŠben, a nicki gĂĄt mellett. Ezzel hatra nőtt a folyĂłn lĂŠvő erőművek szĂĄma – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A megkerĂźlő csatornĂĄban lĂŠvő turbinĂĄk egyĂźttesen 1,5 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyűek, kilencmilliĂł kilowatt ĂĄramot termelnek ĂŠvente, mellyel 3500-4000 csalĂĄd energiaigĂŠnyĂŠt ĂĄllĂ­tjĂĄk elő – mondta a beruhĂĄzĂł Kenyeri VĂ­zerőmű Kft. Ăźgyvezetője, KapuvĂĄry GusztĂĄv. HozzĂĄtette: a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerrel (Mavir) kĂśtĂśtt megĂĄllapodĂĄs alapjĂĄn az orszĂĄgos hĂĄlĂłzatra termelik az ĂĄramot, amelynek kilowattjĂĄĂŠrt ĂĄtlagosan 25,4 forintot szĂĄmlĂĄzhatnak.

SzakĂŠrtők elmondtĂĄk: a kisvĂ­z-erőművet 60 ĂŠv ĂŠlettartamra terveztĂŠk, hallĂŠpcső is kĂŠszĂźlt a duzzasztĂłmű hosszanti ĂĄtjĂĄrhatĂłsĂĄga ĂŠrdekĂŠben. A beruhĂĄzĂĄs 2,1 milliĂĄrd forintba kerĂźlt. A kĂśltsĂŠgek 15 ĂŠv alatt tĂŠrĂźlnek meg. KapuvĂĄry GusztĂĄv kĂśzĂślte: az ĂŠpĂ­tĂŠst 70 szĂĄzalĂŠkban bankhitelből, 15 szĂĄzalĂŠkban sajĂĄt erőből fedeztĂŠk, tovĂĄbbĂĄ vissza nem tĂŠrĂ­tendő tĂĄmogatĂĄst kaptak az EU strukturĂĄlis alapjĂĄbĂłl, ĂŠs a kĂśrnyezetvĂŠdelem ĂŠs infrastruktĂşra operatĂ­v program keretĂŠből.

Kenyeri polgĂĄrmestere, Tuba Ferenc arra szĂĄmĂ­t, hogy az Ăşj lĂŠtesĂ­tmĂŠny miatt nĂśvekszik a turistĂĄk szĂĄma a 970 lelkes telepĂźlĂŠsen, tovĂĄbbĂĄ jelentős iparűzĂŠsi adĂłbevĂŠtelhez is jut az ĂŠvi 78 milliĂł forintos kĂśltsĂŠgvetĂŠsű ĂśnkormĂĄnyzat.

Â