close
Türkmenisztán konoksága miatt feneklett meg a TAPI
Egyéb - Gáz

Türkmenisztán konoksága miatt feneklett meg a TAPI

Elvesztette lendületét a TAPI gázvezeték előkészítése, pedig igen fontos lenne a célországoknak és az exportőr Türkmenisztánnak is. Utóbbi azonban bizalmatlannak látszik minden felmerülő befektetővel, pedig ha nem hajlandó osztozni a hasznon, kicsi az esélye, hogy partnerre talál.

A közel-keleti TAPI gázvezeték továbbra is vár arra a nagyvállalatra, amely hajlandó lenne 7,6 milliárd dollárt injektálni a projektbe. Az 1800 kilométer hosszú, Türkmenisztán-Afganisztán-Pakisztán-India útvonalon haladó csövet legnagyobb részt türkmén gázzal töltenék fel, Asgabat viszont régóta vonakodik bármelyik céggel is megállapodni egy termelés-megosztási beruházásról. India nemrégiben azt mondta, úgy tudja, hogy Türkmenisztán a háttérben azért dolgozik egy ilyen típusú megegyezésen külföldi nagyvállalatokkal, bár igen óvatosan lépked előre.

Az ország 2020-ig szeretné elérni az évi 250 milliárd köbméteres termelést és ennek négyötödét exportra szánja. Ahhoz, hogy ezt a nagyszabású tervet véghez is vigye, hosszú távú együttműködésre és rengeteg pénzre van szükség, ezért Türkmenisztán szerint érthető a nyugati vállalatok óvatossága. Bár nemrégiben Gurbanduli Berdimuhamedov türkmén elnök a TAPI-val kapcsolatos munkák gyorsítására szólított fel, látható eredményt ő maga sem tudott azóta felmutatni, írja a Natural Gas Europe online lap.

Még az orosz Gazprom sem jöhet számításba, pedig a szóban forgó terület miatt még érdekelhetné is. Egy 2009-es gázvezeték-robbanás óta viszont Asgabat és Moszkva haragban van. Bár érvényes adásvételi szerződés van köztük, Türkmenisztán nyíltan visszautasította a Gazprom ajánlatait és inkább Kínától fogadott el több milliárd dollárnyi infrastruktúra-fejlesztést. Mindezek ellenére a két külügyminiszter a múlt héten találkozott, de gázvezetékről nem esett szó.

A megoldást Kína mellett észak-amerikai nagyvállalatok jelenthetik, a legkomolyabb érdeklődő a Chevron és az ExxonMobil. Bár e két cég pár már kisebbel együtt a hónap elején részt vett az USA éves üzleti fórumán Asgabatban, egyikükkel sem találkozott személyesen az elnök, pedig a korábbi években ez már gyakorlattá vált. A TAPI-ról semmiféle új információt nem lehetett megtudni a megbeszélés után, pedig tavaly decemberben az USA külügyi bizottsága még lelkesen nyilatkozott a reménybeli együttműködésről.