close
Túl sok a terv és kevés a gáz
Egyéb - Gáz

Túl sok a terv és kevés a gáz

Egyre kuszĂĄbb kĂŠpet mutatnak a keletről tĂŠrsĂŠgĂźnkbe irĂĄnyulĂł gĂĄzvezetĂŠktervek. De mĂŠg egyik sem ĂŠpĂźl ĂŠs – az orosz DĂŠli ĂĄramlat kivĂŠtelĂŠvel –forrĂĄsuk is bizonytalan – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A DĂŠli ĂĄramlat OroszorszĂĄgbĂłl a Fekete-tenger alatt vezetne BulgĂĄriĂĄig, ahonnan GĂśrĂśgorszĂĄgon ĂĄt DĂŠl-OlaszorszĂĄgba illetve SzerbiĂĄba ĂĄgazna. Ott kettĂŠvĂĄlik HorvĂĄtorszĂĄg illetve MagyarorszĂĄg felĂŠ, tőlĂźnk pedig Ausztria, illetve SzlovĂŠnia az irĂĄny. A vĂŠgpont egyik weboldalukon az ĂŠszak-olasz Tarvisio, a mĂĄsikon a dĂŠl-osztrĂĄk Arnoldstein.

Az alternatĂ­v tervek kĂśzĂźl a legismertebb a Nabucco, amely a – mindeddig ismeretlen – keleti forrĂĄsorszĂĄgokat kĂśvetően TĂśrĂśkorszĂĄgon ĂĄt BulgĂĄriĂĄn, RomĂĄniĂĄn ĂŠs MagyarorszĂĄgon ĂĄt vezetne AusztriĂĄig. A Trans AdriaticPipeline (TAP)GĂśrĂśgorszĂĄgbĂłl AlbĂĄniĂĄn keresztĂźl az Adria alatt ĂŠrkezne OlaszorszĂĄgba. (Ehhez alighanem TĂśrĂśkorszĂĄg is kell majd.) Az ITGI OroszorszĂĄgbĂłl, AzerbajdzsĂĄnbĂłl ĂŠs IrĂĄnbĂłl BulgĂĄriĂĄig ĂŠs OlaszorszĂĄgig vezetne. A brit BP a Financial Times ĂŠrtesĂźlĂŠse szerint BulgĂĄriĂĄtĂłl AusztriĂĄig „DĂŠlkelet-EurĂłpa vezetĂŠket” ĂŠpĂ­tene. Ennek nyomvonala ĂĄbrĂĄjuk szerint a NabuccóÊt kĂśveti.

Az OrbĂĄn-kormĂĄny tavaly csatlakozott az AzerbajdzsĂĄnbĂłl GrĂşziĂĄn ĂĄt hajĂłkon cseppfolyĂłsĂ­tva RomĂĄniĂĄig, majd MagyarorszĂĄgig gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄst tervező AGRI-hoz. RomĂĄnia ezenkĂ­vĂźl FehĂŠr ĂĄramlat nĂŠven GrĂşziĂĄbĂłl tenger alatti csĂśvet is hĂşzna.

A nem a legnagyobb kitermelők kĂśzĂŠ tartozĂł AzerbajdzsĂĄn Sah-DenĂ­z mezőjĂŠnek hasznosĂ­tĂĄsĂĄra az ĂĄllami Socar ĂŠs a brit BP konzorciuma a NabuccĂłt, a TAP-ot ĂŠs az ITGI rĂŠszĂŠnek szĂĄmĂ­tĂł IGI PoseidĂłnt hĂ­vta meg. Most ehhez csatlakozik a „DĂŠlkelet-EurĂłpa vezetĂŠk” is. Év vĂŠgĂŠig dĂśnthetnek, de szakĂŠrtők szerint az AzerbajdzsĂĄnnal hatĂĄros, a DĂŠli ĂĄramlatban ĂŠrdekelt OroszorszĂĄg mĂŠg blokkolhatja a megĂĄllapodĂĄst.