close
Tovább tiltakoznak a palagáz-kitermelés ellen Romániában
Egyéb - Gáz

Tovább tiltakoznak a palagáz-kitermelés ellen Romániában

Az újév első napjaiban is folytatódott a környezetvédő aktivisták és helyi lakosok tiltakozása a palagáz-kitermelés ellen a kelet-romániai Pungesti községben, ahol az amerikai Chevron olajvállalat első próbafúrásait készíti elő – jelentette pénteken az Agerpres hírügynökség.

A Vaslui megyei település községi legelőjén december 24-e óta egy improvizált sátortáborban 13 ember éhségsztrájkkal tiltakozik a beruházás és a fokozott karhatalmi jelenlét ellen. A palagáz-kitermelés ellenzői csütörtökön a polgármesteri hivatal elé vonultak tüntetni, de elmondásuk szerint csak kerülő utakon, egyenként tudtak odajutni, mert az országúton útjukat állták a csendőrök.

A tüntetők Mircia Vlasa pungesti polgármester lemondását követelték, amiért palagáz-kutatásra telket adott koncesszióba a Chevronnak. A Mediafax hírügynökség szerint a tüntetők 200-an, a csendőrök 150-en voltak. A csütörtöki demonstráció incidensek nélkül zárult, de a résztvevők vasárnapra újabb megmozdulást helyeztek kilátásba.

A román csendőrség úgynevezett különleges közbiztonsági övezetté nyilvánította december 8-án Pungesti térségét, miután előző nap a palagáz-ellenes tüntetés résztvevői ledöntötték a Chevron 20 ezer négyzetméteres telkét körülvevő drótkerítést. Az előre be nem jelentett demonstráció részvevői több ízben dulakodásba keveredtek a nagy erőkkel kivonuló csendőrséggel, amikor a rohamosztagosok kiemeltek és elszállítottak több tüntetőt.

Azóta szükségállapothoz hasonló fokozott hatósági ellenőrzést vezettek be a térségben, ahol – a csendőrség közleménye szerint – bevetési és járőröző egységek gondoskodnak a polgárok “nyugalmáról és biztonságáról”. A közlekedést is korlátozó hatósági intézkedés elleni óvást december 12-én a törvényszék elutasította.

Novemberben a pungesti községi képviselőtestület úgy döntött: helyi népszavazást írt ki a palagáz-kitermelés ügyében, az önkormányzat határozatát azonban a Vaslui megyei prefektusi hivatal megtámadta a közigazgatási bíróságon. A palagáz-kitermelés ellenzői veszélyesnek és környezetrombolónak tartják az amerikaiak által alkalmazott technológiát, vagyis azt, hogy homokkal és vegyi anyagokkal kevert vizet sajtoljanak nagy nyomáson a kőzetbe, az ott lévő gáz kiszabadítása érdekében.

Románia palagáz-tartalékát 660 milliárd köbméterre becsülik. Victor Ponta miniszterelnök szerint ennek kitermelésével biztosítható Románia energetikai függetlensége.