close
Termálvízzel fűtene Törökszentmiklós
Blog - Egyéb - Megújuló - Távhő

Termálvízzel fűtene Törökszentmiklós

Európai uniós támogatással termálvizet fűtésre felhasználó program indult Törökszentmiklóson, az idén elkészülő műszaki fejlesztés kedvezményezettjei az önkormányzat által fenntartott intézmények.

A 491,5 millió forint értékű projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósul meg, a támogatás mértéke 50 százalékot tesz ki, az önerőt kötvénykibocsátás révén teremtette elő a projektgazda település helyhatósága.

Marsi Péter, a polgármesteri hivatal osztályvezetője szerint az első lépésként már korábban megtörtént egy, a termál hőenergia forrásául szolgáló kút fúrása a Székács Szakközépiskola udvarán. A folytatásban egy távvezetéket építenek ki, amely az 1200 méter mély kútból feltörő, 60-70 Celsius fokos vizet eljuttatja az intézményekhez, illetve utolsó állomásként a városi standfürdőhöz és kempinghez.

A több utat, utcát érintő, 4 kilométer hosszú vezeték kiépítésével párhuzamosan megkezdődött a csatlakozásra kijelölt épületek fűtési központjának átépítése, korszerűsítése. A termálvíz hőjével oktatási és nevelési intézmények mellett a sportcsarnokot, a városházát, a helytörténeti gyűjteményt valamint az egyesített gyógyító-megelőző intézetet fűtik majd.

A geotermikus energiával egy fűtési idényben 505 ezer köbméter import földgáz váltható ki, a gázfelhasználás csökkenésével 661 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül égéstermékként a levegőbe. A helyi önkormányzat a városi büdzséből éves szinten a korábban fűtésre fordított összegből 25-30 millió forintot takaríthat meg a projekt megvalósítása után.