close
Sztojnev: Rendet kell tenni Bulgáriában!
Egyéb - Szén

Sztojnev: Rendet kell tenni Bulgáriában!

Fel kell számolni Bulgáriában a vadkapitalizmust, új szabályokat kell hozni az iparban és azokat be kell tartatni – egyszóval, rendet kell tenni az országban Dragomir Sztojnev gazdasági miniszter szerint. A múlt heti bányabaleset szerinte a kizsákmányoló munkáltató miatt következett be.

Nem fogja hagyni a bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter, hogy büntetlenül megússzák a felelősök a múlt heti szénbánya beomlását. Mint Dragomir Sztojnev fogalmazott, sokan még mindig érinthetetlennek tartják magukat, azt gondolván, hogy az idők nem változnak és még mindig be lehet seperni ilyen ügyeket is a szőnyeg alá. A BNR nemzeti rádiónak adott nyilatkozatában biztosított a miniszter arról, hogy ő és kormánya rendet tesz. „…mostantól az én és a kormány fő feladatának azt tartja, hogy szabályokat hozzon és rendet tegyen ebben az országban. Ezeket a szabályokat az államnak és a munkáltatóknak is tiszteletben kell tartaniuk. Elfogadhatatlan, hogy a munkaadók rabszolgájukként viselkednek a dolgozóikkal.”

Még mindig keresnek két bányászt a mentőalakulatok, miután múlt hét kedden egy szénbánya beomlott Bulgária délnyugati részén, Szimitli város közelében. A Novinite.com online lap szerint a krízisalakulatok váltott műszakban, a nap 24 órájában folytatják a kutatást a két lent maradt bányász után. A baleset éppen egy hete történt, ketten azonnal meghaltak a beomlásban. A bent rekedt bányászoknak 450 méteres mélységben, sárban, kövek és víz között kell túlélnie megmentésükig.

Az Oranovo-bánya üzemeltetőjét, Kraszimir Mihajlovot pénteken letartóztatták, pár órával azután, hogy körözést adtak ki ellene, feladta magát. A rendőrséget ügyvéde és testőrei társaságában kereste fel. Mihajlov azt mondta, hogy az utóbbi nyolc évben veszteséges a bánya és ajándékba adná Sztojnev miniszternek, aki szerint a tragédia oka a vadkapitalizmus. Mihajlov 50 ezer levát, azaz 25500 eurót ajánlott fel az elhunytak hozzátartozóinak.

Az utóbbi nyolc évben ez a negyedik komolyabb baleset az Oranovo-bányában, amik a szakszervezet vezetőinek nyilatkozata szerint az elégtelen biztonsági intézkedések miatt következtek be. A bányászok nagy része azonban a munkájuk elvesztésétől való félelem miatt nem panaszkodik hangosan a körülmények miatt.