close
Szemétből áram: ami az egyiknek hulladék, a másiknak villamos energia
Áram - Egyéb - Emisszió

Szemétből áram: ami az egyiknek hulladék, a másiknak villamos energia

A kontinentális Európa egyes részei nem tudnak betelni vele. A norvégok még többért könyörögnek a szomszédoknak. Már arra is gondoltak, hogy az USA-ból hozatnak be. Hogy mit is akarnak ennyire? Egyszerű háztartási hulladékot és szilárd városi szemetet.

Svédországtól Spanyolországig, az innovatív áramtermelők rájöttek, hogyan lehet elektromos áramot előállítani a szemétből. A mozgalom nyugat felé terjed, és egyre erősödik az Egyesült Királyságban, valamint az Egyesült Államokban.  A Green Waste Energy (GWE) például hamarosan nagy teljesítményű gázmotorokkal párosítja a hulladékot gázzá alakító innovatív technológiáját. A gázmotorok a közép-angliai Theddingworth-ben található új villamos erőművet látják majd el energiával. Hamarosan a világ más részein is indulnak hasonló jellegű projektek. A GWE szemétnyelő technológiája „fejlett újrafeldolgozási és energia-átalakító technológia” néven vált ismertté. Egyetlen erőmű naponta 1000 tonna háztartási szemetet fogad be (mely mintegy 8 százaléka a New York-i lakosok által naponta termelt szemétmennyiségnek), és ebből 600 megawattóra elektromos áramot állít elő. Ez a mennyiség 24 000 amerikai háztartás áramellátásához elegendő.

Az európai égetőművekkel ellentétben azonban a GWE technológiája nem égeti el a szemetet. James Burchetta, a GWE vezérigazgatója és alapítója elmondása szerint a folyamat azzal indul, hogy a szortírozatlan „fekete zsákos” szemetet 29 tonnás adagokban betáplálják egy autoklávba. A munkások kiválogatják az újrahasznosítható anyagokat, majd a maradék cellulóz-alapú nyersanyagot pirolízis során szintézisgázzá (röviden: szingázzá) alakítják.

„Nemcsak hogy megfelelünk az Egyesült Királyság és az EU környezetvédelmi előírásainak, hanem megesszük őket ebédre” – mondja Burchetta.
A szingáznak magas az energiatartalma, és hatékonyan ég. „A gázmotorjaink világszerte a legjobb szingáz-üzemű motorokként ismertek” – fejtette ki Richard Bingham, a Prestige Thermal Equipment technológiai igazgatója. Ez a cég fejlesztette ki a szemét-elgázosító eljárást és adja licencbe a technológiát a GWE-vel közös vegyesvállalaton keresztül. „Nagyon büszkék vagyunk a technológiánkra, ezért nem fogjuk kockára tenni azzal, hogy egy másik motorban használjuk.” A GWE jelenleg máshol is hasonló erőművek építéséről folytat tárgyalásokat. „Világszerte nagy érdeklődés tapasztalható a korszerű hőátalakító technológia iránt” – mondta Burchetta.