close
Sokba kerülhet a kettős beszéd
Blog - Egyéb - Gáz

Sokba kerülhet a kettős beszéd

Össze vagyok zavarodva – nem előszĂśr, amiĂłta a magyar energiaipar tĂśrtĂŠnĂŠseit kĂśvetem. A kormĂĄnyfő az elmĂşlt nĂŠhĂĄny hĂŠtben, főleg miĂłta kibontakozott a globĂĄlis pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg szĂĄmos alkalommal igyekezett hitet tenni, hogy MagyarorszĂĄg szĂĄmĂĄra fontosak a kĂźlfĂśldi befektetĂŠsek, ĂŠs ezĂŠrt minden igyekezetĂŠvel azon van, hogy a kĂźlfĂśldi tőke jĂłl ĂŠrezze magĂĄt nĂĄlunk.

A kĂźlfĂśldi befektetők kĂŠpviselőivel beszĂŠlgetve azt hallom nincsenek nagy igĂŠnyeik. KiszĂĄmĂ­thatĂłsĂĄgot vĂĄrnak, ĂĄtlĂĄthatĂł adĂłpolitikĂĄt, ĂŠs kiszĂĄmĂ­thatĂł partnersĂŠget a kormĂĄnnyal. ÖrĂźlnĂŠnek mĂŠg valamelyes stabilitĂĄsnak a szabĂĄlyozĂĄsban, de bizonyos kĂŠrdĂŠsekben mĂĄr annak is ĂśrĂźlnĂŠnek, ha a kabinet tĂĄrgyalĂłpartnernek tekintenĂŠ őket az egyszerű hĂŠtkĂśznapokon, ĂŠs nemcsak akkor kĂŠrnĂŠ a vĂŠlemĂŠnyĂźket egyben, mĂĄsban, ha ĂŠg a hĂĄz, vagy legalĂĄbbis, amikor valaki a gyufĂĄval jĂĄtszik a hĂĄtsĂł szobĂĄban.

Az elmĂşlt hĂłnapokban tĂśbb energiaipari tĂĄrsasĂĄg vezetője is panaszkodott, hogy nem igen talĂĄl tĂĄrgyalĂłpartnert, nem is nagyon lĂĄtja vilĂĄgosan, egyik-mĂĄsik kĂŠrdĂŠsben kihez kellene fordulnia. ElĂŠg csak arra gondolni, hogy a kĂśzlekedĂŠsi, hĂ­rkĂśzlĂŠsi ĂŠs energiaĂźgyi tĂĄrcĂĄnak jĂł ideje nem volt irĂĄnyĂ­tĂłja. SzabĂł PĂĄl, aki az oktĂłber elejĂŠn MonorierdőnĂŠl tĂśrtĂŠnt tragikus vonatbaleset utĂĄn lemondott, csak ĂźgyvezetőkĂŠnt jĂĄrt mĂĄr el, MolnĂĄr Csaba, aki meg a helyĂŠre fog Ăźlni, mĂŠg nem tĂĄrgyalĂłkĂŠpes. AkĂĄrhogyan is, sok kĂŠrdĂŠsben azĂŠrt vesztegel az egyeztetĂŠs, vagy nem hoz ĂŠrdemi eredmĂŠnyt, mert a befektetők abban sem lehetnek biztosak, akivel ma egyeztetnek, vajon holnap is a helyĂŠn lesz-e mĂŠg.

Amikor aztĂĄn, mondjuk egy politikai rendezvĂŠnyen hallom beszĂŠlni a kormĂĄnyfőt, akkor ĂŠrthető okokbĂłl a kabinet szociĂĄlis ĂŠrzĂŠkenysĂŠgĂŠről igyekszik meggyőzni hallgatĂłsĂĄgĂĄt. KĂźlĂśnĂśsen igaz ez az energiaĂĄrakra, amelyek az elmĂşlt mĂĄsfĂŠl ĂŠvtizedben a vĂĄlasztĂĄsi, sőt a vĂĄlasztĂĄsok kĂśzĂśtti időszak egyik kĂśzponti politikai kĂŠrdĂŠsĂŠvĂŠ nőttĂŠk ki magukat. Érdemes talĂĄn megjegyezni, hogy amikor a kilencvenes ĂŠvek legvĂŠgĂŠn a piacgazdasĂĄg mellett dĂśntĂśtt az orszĂĄg, akkor bevĂĄllalatuk, ha a politikusok ennek nem is adtak hangot, hogy kis nyitott gazdasĂĄgkĂŠnt, engedjĂźk ĂŠrvĂŠnyesĂźlni a vilĂĄgpiaci trendeket, befolyĂĄsolni ugyanis nem igen van lehetősĂŠgĂźnk. Csakhogy az ellenzĂŠk, a mindenkori, elvĂĄrja a kormĂĄnytĂłl – rendszervĂĄltĂĄs ide, vagy oda -, hogy megvĂŠdje a fogyasztĂłkat a drasztikus ĂĄremelkedĂŠsektől.

Ez rendjĂŠn is volna, hiszen EurĂłpa szĂĄmos orszĂĄgĂĄban Ă­gy tesznek a kormĂĄnyok. Igyekeznek vĂŠdernyőt vonni, a vĂŠdendő fogyasztĂłk fĂślĂŠ. Ezt a terminus technicust mĂŠg BrĂźsszel is elfogadja. Csakhogy a kontinens nyugati felĂŠn, ha Ăşgy tetszik a polgĂĄri vilĂĄgban, a piacgazdasĂĄgnak nem szokĂĄs Ăśsszekeverni a piaci folyamatokat ĂŠs a szociĂĄlis gondoskodĂĄst. A piac műkĂśdik a maga, olykor farkas tĂśrvĂŠnyei szerint, az ĂĄllam meg igyekszik gondoskodni a valĂłban elesettekről. MagyarorszĂĄg ezzel szemben ĂŠvek, sőt mostmĂĄr mondhatni ĂŠvtizedek Ăłta egy hibrid megoldĂĄssal kĂ­sĂŠrletezik, aminek az a lĂŠnyege, hogy vagy az ipari energiafogyasztĂłkkal, vagy a gĂĄznagykereskedővel fizettettik ki a szociĂĄlis tĂĄmogatĂĄs kĂśltsĂŠgeit. Sőt, hogy mĂŠg kevĂŠsbĂŠ legyen ĂĄttekinthető a kĂŠp, lĂŠtezik egy ĂśnĂĄllĂł ĂĄrtĂĄmogatĂĄsi rendszer, de a politika mĂŠg csavar egyet a dolgon, ĂŠs folyvĂĄst eltĂŠrĂ­ti az ĂĄrakat a piaciaktĂłl. A direkt beavatkozĂĄs ĂĄrĂĄt pedig tĂśbbnyire valamelyik paici szereplő szokta megfizetni.

Volt, hogy ĂŠvekig az MVM-et tartottĂĄk vesztesĂŠgben, előtte hosszĂş ideig a Mol fizetett rĂĄ, sĂşlyos milliĂĄrdokkal a gĂĄzĂźzletĂĄg műkĂśdtetĂŠsĂŠre, mĂ­g vĂŠgĂźl sikerĂźlt megszabadulnia ettől a tevĂŠkenysĂŠgtől. Most pedig az E.ON-nak kellene lenyelni a bĂŠkĂĄt, mikĂśzben a hazai kitermelĂŠsű fĂśldgĂĄz utĂĄn a Mol extra bĂĄnyajĂĄradĂŠkot fizet, amiből a tĂĄmogatĂĄsi rendszert finanszĂ­rozzĂĄk, sőt az olajvĂĄllalat Ăşgy tűnik a Robin Hood adĂłnak is alanya, hogy a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄst a vĂĄlasztĂĄsokig tĂĄmogatni tudja a kormĂĄny. Hogy kĂŠt ĂŠv mĂşlva mi lesz, azt egyelőre nem tudni, de ez egy mĂĄsik tĂśrtĂŠnet…

AkĂĄrhogyan is, Ăşgy tűnik a Kossuth tĂŠren ĂŠs kĂśrnyĂŠkĂŠn nem sikerĂźlt leszĂĄmolni azzal a kĂŠnyszerkĂŠpzettel, hogy az a jĂł kormĂĄny, amelyik direkt mĂłdon beavatkozik a piaci folyamatokba, ĂŠs „megvĂŠdi” polgĂĄrait. A szavazĂłk Ă­gy, amikor kĂŠszhezveszik kĂśzĂźzemi szĂĄmlĂĄikat talĂĄn jĂłsĂĄgosnak gondoljĂĄk a kormĂĄnyt. De mit gondolnak majd, ha a befektetőknek elegĂźk lesz ebből a kĂ­sĂŠrleti piacgazdasĂĄgbĂłl?

 


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.