close
Shell: Ukrajna csak nyerhet a repesztésen
Egyéb - Gáz

Shell: Ukrajna csak nyerhet a repesztésen

Az év elején a Royal Dutch Shell és az ukrán állam 50 évre szóló, nem-hagyományos gáztermelési megállapodást kötött. Még mindig folynak a találgatások és viták arról, hogy az együttműködésnek milyen rövid- és hosszútávú következményei lehetnek.

A felek természetesen optimisták, Ukrajna rövid időn belüli önellátóvá válást vizionál, a Shell pedig hatékony, eredményes befektetést. Az ellenvetések azon környezetvédelmi aggályok alapján merülnek fel, amelyek miatt szerte Európában legalábbis időlegesen betiltották a nem-konvencionális gáz termeléséhez szükséges mélységi repesztéses technológiát. Ezen intézkedésekről korábban beszámoltunk, általánosságban elmondható, hogy tüzetes tudományos, geológiai vizsgálatokat követően az eljárást újra engedélyezték az egyes államok.

Az Ukrajnában még mindig fennálló aggályok egy része az ismeretlentől való félelem, véli Graham Tiley, a Shell Ukraine vezérigazgatója. “A múltban az olaj- és gázvállalatok nem voltak tekintettel a nyilvánosság információéhségére és tájékoztatási jogaira”, mondta a Kyivpost ukrán napilapnak. De, mint hozzátette, megtanulták a leckét. Tiley 25 Ph.D. fokozatú geológus, 25 éve dolgozik a Shellnél és 25 hónapot töltött Ukrajnának annak a vidékén, ahol a termelés hamarosan elkezdődik. Ráadásul, ahogyan azt megjegyezte, Ukrajnában is alkalmazzák az eljárást az 1950-es évek óta.

Harkiv-tartomány önkormányzatának ellenzéki képviselője, Ivan Varcsenko viszont úgy gondolja, a lakosság tájékoztatása korántsem volt elégséges, a kormány és a Shell közötti megállapodásba nem volt beleszólásuk a Juzivszka-területen élőknek. Az ott lévő mező a szakértők szerint évente 20 milliárd köbméter gázt is adhat, az állam pedig a termelés 31-60 százalékára lehet jogosult, a további megegyezések függvényében. Várhatóan legalább 10 milliárd dollárt fektet be ide a Shell. “A termelés-megosztási megállapodások arra jók, hogy az államok ezáltal a projektekből több közvetlen hasznot lássanak”, folytatta az egyezség védelmét Tiley. Szerinte a kormányhoz és végső soron az ukrán néphez jut majd a beruházások nyereségének oroszlánrésze.