close
Romániai gáztársaságokat vizsgál az Európai Bizottság
Egyéb - Gáz

Romániai gáztársaságokat vizsgál az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság (EB) versenypolitikai főigazgatóságának felügyelői vizsgálódnak Románia három nagy gázipari vállalatánál, a Romgaznál, Transgaznál és Petromnál, mivel azt gyanítják, hogy a cégek megszegik az uniós versenyszabályokat – közölte kedden a román Hotnews.ro hírportál.

A nem bejelentett vizsgálat tényét az EB is megerősítette. A román sajtóban idézett brüsszeli közlemény szerint a román földgáz exportjának feltételezett akadályozását vizsgálják, ami nem jelenti azt, hogy az említett vállalatok megsértették az uniós versenyszabályokat.

A Hotnews úgy tudja, a bukaresti kormány 2012-ben arról állapodott meg az ország két nagy földgáz-termelőjével, a Romgazzal és Petrommal, hogy nem exportálják az energiahordozót a lakossági gázár fokozatos liberalizációjának több éves időtartama alatt, akkor sem, ha ennek elhárulnak a technikai akadályai.

Nyugat felé azonban a román vállalatok nem is tudnak gázt exportálni, mert a magyar és román hálózatot Arad közelében összekötő interkonnektort még nem kétirányúsították, így az csak azt teszi lehetővé, hogy a román fél kapjon földgázt Magyarországról. A Bulgária felé vezető interkonnektor építését is legalább három éve “halogatják” – írta a Hotnews.

Ezzel szemben Románia a “második román államnak” nevezett szomszédos Moldova felé épített meg az utóbbi években egy gázexportra alkalmas vezetéket, hogy csökkentse Moldova Oroszországgal szembeni energetikai kiszolgáltatottságát.

A Digi 24 hírtelevízió magyarázata szerint Bukarest szándékosan hátráltatja azoknak az interkonnektoroknak a megépítését, amelyek az európai uniós szomszédokkal kötnék össze gázhálózatát. Brüsszel tavaly úgy döntött, hogy az Európai Unió bírósága elé citálja Romániát, amiért nem fogadott el egy sürgősségi tervet a gázellátás biztonságossá tételéről, amit már három éve meg kellett volna tennie.

A román hírforrások szerint a román Transgaz földgázszállító vállalatnak a napokban kell aláírnia Brüsszelben azt a csaknem 180 millió eurós finanszírozási szerződést, amellyel az európai energiaügyi szaktestület a Bulgáriát – Románián és Magyarországon keresztül – Ausztriával összekötő BRUA-gázvezeték romániai szakaszának megépítését támogatja. Az 528 kilométeres román szakasz megépítésének költségét csaknem 550 millió euróra becsülik, a hiányzó pénzt a Transgaznak saját forrásból kell fedeznie.