close
Román-magyar együttműködés a természetes energiaforrások hasznosítására
Egyéb - Megújuló

Román-magyar együttműködés a természetes energiaforrások hasznosítására

KĂśzĂśsen kĂŠszĂ­ttetett tanulmĂĄnyokat a termĂŠszetes energiaforrĂĄsok hasznosĂ­tĂĄsĂĄnak elősegĂ­tĂŠsĂŠre a Szabolcs-SzatmĂĄr-Bereg, valamint a romĂĄniai SzatmĂĄr megyei kereskedelmi ĂŠs iparkamara; az EurĂłpai UniĂł ĂĄltal tĂĄmogatott 43 ezer eurĂłs, mintegy 12 milliĂł forint ĂŠrtĂŠkű projekt zĂĄrĂł konferenciĂĄjĂĄt csĂźtĂśrtĂśkĂśn tartottĂĄk NyĂ­regyhĂĄzĂĄn.

PekĂł LĂĄszlĂł, a szabolcsi kamara elnĂśke szerint a kĂŠt szervezet a tanulmĂĄnyokkal a potenciĂĄlis befektetőket szeretnĂŠ segĂ­teni a magyar-romĂĄn hatĂĄr mentĂŠn, beruhĂĄzĂĄsi dĂśntĂŠseik meghozatalĂĄnĂĄl. A kĂśzĂśs projekt sorĂĄn a szakemberek pontosan feltĂŠrkĂŠpeztĂŠk az energia-szektor fejlesztĂŠsi lehetősĂŠgeit, amit az ĂŠrdeklődő vĂĄllalkozĂĄsok, sőt telepĂźlĂŠsi ĂśnkormĂĄnyzatok is hasznosĂ­thatnak. A kamarai vezető hozzĂĄtette, hogy a beruhĂĄzĂĄsra vĂĄllalkozĂłk ĂśnĂĄllĂłan, vagy egyĂźttműkĂśdve, akĂĄr kĂśzĂśs, magyar-romĂĄn tőkĂŠvel is megvalĂłsĂ­thatjĂĄk fejlesztĂŠsi terveiket a termĂŠszetes energia-forrĂĄsok felhasznĂĄlĂĄsĂĄnĂĄl, vagy a megĂşjulĂł energia előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnĂĄl.

PekĂł LĂĄszlĂł a tanulmĂĄnyok kĂśzĂźl kiemelte: a megĂşjulĂł energia előĂĄllĂ­tĂĄsa terĂźletĂŠn szĂĄmos lehetősĂŠg nyĂ­lik befektetĂŠsre, hiszen mind Szabolcs-SzatmĂĄr-Bereg, mind pedig a romĂĄniai SzatmĂĄr megye jĂł adottsĂĄgokkal rendelkezik. Szabolcsban pĂŠldĂĄul 3.000 nĂŠgyzetkilomĂŠtert meghaladĂł a mezőgazdasĂĄgi szĂĄntĂłterĂźlet, mĂ­g az erdők nagysĂĄga kĂśzel 600 nĂŠgyzetkilomĂŠter, s ez “valĂłsĂĄgos aranybĂĄnya” a biomasszĂĄs energia-, valamint a hajtĂłanyag előĂĄllĂ­tĂĄshoz.

A romĂĄniai SzatmĂĄr megyĂŠben szintĂŠn kĂśzel 600 nĂŠgyzetkilomĂŠter nagysĂĄgĂş az erdőterĂźlet, a szĂĄntĂł pedig nagyobb a hatĂĄron inneninĂŠl, meghaladja a 4.400 hektĂĄrt. A terĂźleteken a mezőgazdasĂĄgi termelĂŠs ĂŠs az erdőgazdĂĄlkodĂĄs sorĂĄn ĂŠvente tĂśbb milliĂł tonna biomassza alapanyag kĂŠpződik, Ă­gy pĂŠldĂĄul nĂśvĂŠnyi hulladĂŠk, gabona- ĂŠs repceszalma, kukorica- ĂŠs napraforgĂłszĂĄr, vagy fanyesedĂŠk, ami tĂźzelőanyagkĂŠnt szolgĂĄlhatna. Emellett Ăşgynevezett energianĂśvĂŠnyeket is lehetne telepĂ­teni, fĂĄkat, fĂźveket, vagy nĂĄdfĂŠlĂŠket. Az alapanyagot kisebb, vagy akĂĄr kĂśzepes mĂŠretű telepĂźlĂŠsi fűtőművek, kiserőművek műkĂśdtetĂŠsĂŠhez lehetne felhasznĂĄlni. A fĂśldeken motorhajtĂł anyagok, biodisel ĂŠs bioetanol előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄhoz szintĂŠn lehetne termeszteni repcĂŠt, kendert, vagy tritikĂĄlĂŠt, illetve a leggyengĂŠbb minősĂŠgű terĂźleteken csicsĂłkĂĄt is, amiből 7-12 liter bioalkohol nyerhető mĂĄzsĂĄnkĂŠnt. Az ĂĄllattartĂł telepek pedig a biogĂĄz előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnĂĄl jĂĄtszhatnĂĄnak szerepet.

A nap ĂŠs a szĂŠlenergia hasznosĂ­tĂĄsĂĄhoz szintĂŠn jĂłk a feltĂŠtelek a kĂŠt megyĂŠben, mivel a napsĂźtĂŠses ĂłrĂĄk szĂĄma Szabolcsban ĂŠvenkĂŠnt 1.700-2.000 kĂśzĂśtti, a romĂĄniai SzatmĂĄr megyĂŠben pedig 2.300 fĂślĂśtti. A szĂŠl sebessĂŠge 60 mĂŠteres magassĂĄgban percenkĂŠnt 5, illetve 8 mĂŠteres. Az adatok alapjĂĄn jĂł hatĂŠkonysĂĄggal műkĂśdtethetők lennĂŠnek napelemek, napkollektorok ĂŠs szĂŠlkerekek, a hasznĂĄlati meleg vĂ­z, vagy az elektromos ĂĄram előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄhoz. Egy mĂĄsik tanulmĂĄny szerint a fĂśld alatti termĂĄlvĂ­z-kĂŠszletet ugyancsak jĂł hatĂŠkonysĂĄggal lehetne hasznosĂ­tani mindkĂŠt megyĂŠben, a magasabb hőmĂŠrsĂŠkletűt akĂĄr fĂźrdők, strandok lĂŠtrehozĂĄsĂĄnĂĄl, mĂ­g az alacsonyabbat leginkĂĄbb kommunĂĄlis fűtĂŠsre. A befektetĂŠseket elősegĂ­ti az is, hogy MagyarorszĂĄgnak 2020-ig a 2005-Ăśs 4,3 szĂĄzalĂŠkrĂłl 13 szĂĄzalĂŠkra, mĂ­g RomĂĄniĂĄnak 17,8 szĂĄzalĂŠkrĂłl 24 szĂĄzalĂŠkra kell nĂśvelnie a megĂşjulĂł energia arĂĄnyĂĄt a felhasznĂĄlĂĄsban – mondta PekĂł LĂĄszlĂł, szabolcsi kereskedelmi ĂŠs iparkamara elnĂśke.

Â