close
Rijád az úr az OPEC-ben
Egyéb - Olaj

Rijád az úr az OPEC-ben

HĂĄrom ĂŠv utĂĄn előszĂśr sikerĂźlt kitermelĂŠsi plafonban megĂĄllapodni az OlajexportĂĄlĂł OrszĂĄgok SzervezetĂŠben (OPEC). A tizenkĂŠt tagĂĄllam megegyezett: napi 30 milliĂł hordĂłban ĂĄllapĂ­tjĂĄk meg a termelĂŠs felső hatĂĄrĂĄt, vagyis lĂŠnye gĂŠben elfogadjĂĄk a kialakult piaci viszonyokat – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Ám az ÜsszmennyisÊget nem bontottåk le orszågok szerinti kvótåkra. Szaúd-Aråbia napi tízmillió hordónyi fekete aranyat hoz a felszínre, erre pedig nagyon hosszú ideje nem volt pÊlda. Az ÜbÜl menti ållamokkal egyßtt azt szeretnÊ elÊrni, hogy az ingatag vilåggazdasågi helyzetben az olaj åra szåz dollår alå ereszkedjÊk. Ezzel ugyan nem Êrtett egyet Irån Ês Venezuela, de nem tudta megtÜrni Rijådot.

Ennek persze oka lehet az is, hogy TeherĂĄn elĂŠrte: SzaĂşd-ArĂĄbia nem fogja pĂłtolni a kieső mennyisĂŠget, ha az EurĂłpai UniĂł Ăşgy dĂśntene, szankciĂłkat vezet be, s nem vĂĄsĂĄrol IrĂĄntĂłl. Az Ă­gy esetleg kieső export napi 450 ezer hordĂłra tehető.

A bĂŠcsi tanĂĄcskozĂĄs mĂĄsik nagy kĂŠrdĂŠse az volt, hogyan talĂĄljanak helyet az Ăşj megĂĄllapodĂĄsban a lĂ­biai olajnak, ha a kitermelĂŠs ismĂŠt felfut az ĂŠszak-afrikai orszĂĄgban. De SzaĂşd-ArĂĄbia kĂŠpviselője Ăşgy nyilatkozott, hogy erre a fejlemĂŠnyre nem lesz tekintettel, vagyis nem csĂśkkenti a sajĂĄt kitermelĂŠsĂŠt.

Az ĂŠszaki-tengeri olaj, a Brent hordĂłnkĂŠnti ĂĄra szerdĂĄn 108 dollĂĄr kĂśrĂźl mozgott, szemben az ĂĄprilisi 127 dollĂĄrral. Az OPEC-kosĂĄrban lĂŠvő olajfajtĂĄkbĂłl kĂŠpzett ĂĄtlagĂĄr 107 dollĂĄr. SzakĂŠrtők szerint az OPEC-alku lehetővĂŠ teszi, hogy az ipari ĂĄllamok a jelenlegi 56 naprĂłl 60-ra nĂśveljĂŠk kĂŠszleteiket jĂśvőre.