close
Rendszerbe állt Kína legújabb atomerőműve
Atom - Egyéb

Rendszerbe állt Kína legújabb atomerőműve

Megkezdte a kereskedelmi üzemet a Hongyanhe telephelyen épülő négy blokk közül az első. A Liaoning tartományban, Kína északkeleti részén található blokk a tizenhetedik üzemelő egység az országban.

Az 1080 MW elektromos teljesítményű kínai fejlesztésű nyomottvizes reaktor hivatalosan 2013. június 6-án kezdte meg a kereskedelmi üzemet, miután befejeződtek az üzembe helyezési tesztek. A blokk a közeli Dalian város villamosenergia-szükségleteinek körülbelül negyedét képes biztosítani.

A CPR-1000 típusú blokk építése 2007 augusztusában kezdődött. A nukleáris sziget hideg üzemi próbái 2012 októberében fejeződtek be, a kritikusságot pedig először 2013. január 16-án érte el a blokk. 2013. február 17-én kapcsolták a hálózatra – írta a NucNet.

A telephelyen épülő másik három blokk létesítése folyamatban van. A második blokkon már a teszteket végzik, míg a harmadik és a negyedik blokk 66%-os, illetve 40%-os készültségben van. A tervek szerint 2015 végére mindegyik reaktor üzemelni fog.

Az egyes blokkon a berendezések 75%-át helyi vállalkozások állították elő. Ez az érték a kettes blokkon meghaladja a 75%-ot, a hármas és a négyes blokk esetében eléri a 80%-ot.

A Hongyanhe erőmű az első, mely Kína északkeleti részében épül. Tulajdonosa a Liaoning Hongyanhe Atomerőmű vállalat, melyben 45-45%-os tulajdonrésszel rendelkezik a China General Nuclear Power Company (CGNPC) és a China Power Investment Corp (CPI), míg 10% a Dalian Municipal Construction Investment Company tulajdona.