close
Rekord mennyiségű áram fogyott tavaly
Áram - Egyéb

Rekord mennyiségű áram fogyott tavaly

A Mavir előzetes adatai szerint a tavalyi ĂŠvben 43,9 terewattĂłra villamos energiĂĄt hasznĂĄltunk el, ezzel 101,9 szĂĄzalĂŠkos volt a rendszerszintű bruttĂł energiafelhasznĂĄlĂĄsunk a 2006-os ĂŠvhez kĂŠpest, ami  minden idők eddigi legnagyobb fogyasztĂĄsa.

Az elmĂşlt ĂŠven a hazai erőművek termelĂŠse 11 szĂĄzalĂŠkkal nĂśvekedett, ezen belĂźl a paksi atomerőmű termelĂŠse 10, a gőzerőművekĂŠ 12, mĂ­g a gĂĄzturbinĂĄs erőművek termelĂŠse 14 szĂĄzalĂŠkkal nĂśvekedett az előző ĂŠvhez kĂŠpest. Minderre azĂŠrt volt szĂźksĂŠg, mert a 2006-os 7,2 terawattĂłra importhoz kĂŠpest csak 4 terawattĂłra villamos energiĂĄt hoztunk be, mikĂśzben 1,9 szĂĄzalĂŠkkal nĂśvekedett az Ăśsszes felhasznĂĄlĂĄs. A statisztika szerint az ĂŠv első hĂĄrom hĂłnapjĂĄban alacsonyabb volt a felhasznĂĄlĂĄs, mint 2006-ban, majd ezt kĂśvetően minden hĂłnapban meghaladta az előző ĂŠvben regisztrĂĄltat a villamos energia igĂŠny. A klĂ­maberendezĂŠsek elterjedĂŠse miatt a  legnagyobb egy napi nyĂĄri felhasznĂĄlĂĄs 6320 megawatt volt, az egĂŠsz ĂŠvi legmagasabb ĂŠrtĂŠket pedig november 29-ĂŠn regisztrĂĄltĂĄk, ekkor 6602 megawatt villamos energia fogyott.

A biztonsĂĄgos energiaellĂĄtĂĄshoz szĂźksĂŠges 1330 megawatt tartalĂŠkot az idei ĂŠvben 20 megawattal nĂśveltĂŠk, Ă­gy a Mavir mĂĄr 1350 megawatt energiĂĄt kĂśt le erre a cĂŠlra. Oroszki Lajos, a Mavir vezĂŠrigazgatĂł-helyettese szerint az idei ĂŠvben biztosan tovĂĄbb fog nĂśvekedni a felhasznĂĄlt energia mennyisĂŠge, mĂĄr csak azĂŠrt is, mert a 2008 szĂśkőĂŠv, tehĂĄt egy nappal hosszabb lesz, mint a tavalyi.