close
Prágában is kereskednének a magyar árammal
Áram - Blog - Egyéb

Prágában is kereskednének a magyar árammal

JĂśvő mĂĄrciustĂłl a PrĂĄgai EnergiatőzsdĂŠn (PXE) is lehet kereskedni a MagyarorszĂĄgon megtermelt villamosenergiĂĄval, kizĂĄrĂłlag hazai szĂĄllĂ­tĂĄsra – jelentettĂŠk be a cseh parkett vezetői. A prĂĄgaiak szĂ­vesen megszerveznĂŠk a budapesti ĂĄramtőzsdĂŠt is, ha a Magyar Villamosenergia-ipari RendszeriĂĄrnyĂ­tĂł (Mavir) visszalĂŠpne, ĂĄm utĂłbbi mĂĄr kĂśzel van az alapĂ­tĂĄsi engedĂŠly megszerzĂŠsĂŠhez.

A magyar csĂşcs- ĂŠs zsinĂłrtermĂŠk megjelenĂŠse a cseh ĂŠs a szlovĂĄk kĂ­nĂĄlatot bővĂ­tenĂŠ ki a prĂĄgai bĂśrzĂŠn. – Piaci igĂŠny a rĂŠgiĂłs energiatőzsde – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt David Kucera, a PXE főtitkĂĄra. Petr Koblic, a PXE tőzsdekamara elnĂśke azt emelte ki, a legnagyobb eurĂłpai piaci szereplők mĂĄr megjelentek a platformon, ezĂŠrt Ăşj belĂŠpőkre szĂĄmĂ­tanak MagyarorszĂĄgrĂłl is. Abban bĂ­znak, hogy 2009 vĂŠgĂŠig mintegy 5 terawattĂłrĂĄnyi hazĂĄnkbĂłl ĂŠrkező villamosenergia fordul majd meg a parketten, ami nagyjĂĄbĂłl a Magyar Villamos Művek (MVM) ĂĄltal idĂŠn ĂĄrverĂŠsre kĂ­nĂĄlt mennyisĂŠggel egyezik meg. HozzĂĄtette, tĂĄrgyaltak mĂĄr szĂĄmos magyarorszĂĄgi tĂĄrsasĂĄggal, akik ugyan mĂŠg vĂŠgleges vĂĄlaszt nem adtak arra, rĂŠszt vennĂŠnek-e a prĂĄgai tőzsdĂŠn, de elmondĂĄsa szerint a fogadtatĂĄsuk pozitĂ­v volt. Mint fogalmazott, tĂĄrgyaltak mĂĄr a Mavirral is, ĂĄm ezek a megbeszĂŠlĂŠsek nem voltak eddig eredmĂŠnyesek. Koblic kĂśzĂślte, szĂ­vesen műkĂśdnĂŠnek egyĂźtt a magyar rendszerirĂĄnyĂ­tĂłval, ĂĄm amennyiben ez nem tĂśrtĂŠnik meg, megfontoljĂĄk, hogy beadjĂĄk-e ők is az engedĂŠlykĂŠrelmet ĂĄramtőzsde lĂŠtrehozĂĄsĂĄra.

A Mavir rĂŠszĂŠről azonban ez a beadvĂĄny mĂĄr szeptember 12-e Ăłta a Magyar Energia Hivatal asztalĂĄn fekszik, s Ăşgy tudjuk, a kĂśrĂźlbelĂźl ezer oldalas dokumentum mĂĄr csak egy Ăśt pontos hiĂĄnypĂłtlĂĄsra vĂĄr. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a kĂŠrelem mĂĄr a jĂśvő ĂŠv elejĂŠn kedvező elbĂ­rĂĄlĂĄsban rĂŠszesĂźl, az engedĂŠly pedig akĂĄr kizĂĄrĂłlagos jogot is biztosĂ­that a Mavir szĂĄmĂĄra. A megvalĂłsĂ­tĂĄshoz azonban az is kell, hogy a tulajdonos MVM rĂĄbĂłlintson az Ăźzleti tervre, bĂĄr ez utĂłbbi mĂĄr csaknem nĂŠgy hĂłnapja hĂşzĂłdik. A prĂĄgaiak lĂŠpĂŠse azonban felgyorsĂ­thatja a dĂśntĂŠst, hiszen ezĂĄltal – bĂĄrmennyire is nem szolgĂĄlnĂĄ az MVM rĂśvid tĂĄvĂş ĂŠrdekeit – mindenkĂŠppen lĂŠtrejĂśnne hazĂĄnkban egy ĂĄramtőzsde, a kĂŠrdĂŠs csak az, magyarok, vagy pedig csehek valĂłsĂ­tjĂĄk ezt meg.