close
Óvintézkedéseket tesznek a paksi atomerőműben
Atom - Egyéb

Óvintézkedéseket tesznek a paksi atomerőműben

paksi atomerőmĹąhĹątővizĂŠnek biztosĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben kĂŠt uszĂĄlyt rendeltek a DunĂĄra az erőmĹą hideg vizes csatornĂĄjĂĄhoz, hogy megakadĂĄlyozzĂĄk a jĂŠgtorlaszok kialakulĂĄsĂĄt – kĂśzĂślte Mittler IstvĂĄn, a Paksi AtomerőmĹą Zrt. kommunikĂĄciĂłs igazgatĂłja

Ha kell jĂŠgtĂśrőt is bevetnek – tette hozzĂĄ a kommunikĂĄciĂłs igazgatĂł.Mittler IstvĂĄn elmondta, vĂĄrhatĂłan egy napon belĂźl megĂŠrkeznek az uszĂĄlyok, amelyeket a hideg vizes csatornĂĄnĂĄl lĂŠvő uszadĂŠkfogĂł elĂŠ ĂĄllĂ­tanak. Az uszĂĄlyok szerepe, hogy megakadĂĄlyozzĂĄk a jĂŠgtorlasz kialakulĂĄsĂĄt a bevezető csatornĂĄn – ismertette a kommunikĂĄciĂłs vezető. HozzĂĄfĹązte, ha kell, jĂŠgtĂśrő hajĂłkat hoznak, hogy azok segĂ­tsĂŠgĂŠvel biztosĂ­tsĂĄk a megfelelő mennyisĂŠgĹą hĹątővizet az atomerőmĹą berendezĂŠseihez.

AttĂłl nem kell tartani, hogy befagy a csatorna – jelentette ki az igazgatĂł. Elmondta, kĂŠt helyen is visszaforgatjĂĄk a hĹątĂŠshez hasznĂĄlt vizet a meleg vizes csatornĂĄbĂłl. A paksi atomerőmĹąben mind a nĂŠgy blokk maximĂĄlis teljesĂ­tmĂŠnnyel, biztonsĂĄgosan mĹąkĂśdik, nincsen rendkĂ­vĂźli helyzet – Ăśsszegezte. A zavartalan Ăźzemmenetet tĂŠli intĂŠzkedĂŠsi terv segĂ­tsĂŠgĂŠvel biztosĂ­tjĂĄk, kĂśzĂślte Mittler IstvĂĄn. Szavai szerint, ebben mĹąszaki ĂŠs logisztikai feladatok is szerepelnek. Előbbiek kĂśzĂŠ tartozik a kĂźlső technolĂłgiai berendezĂŠsek gyakoribb ellenőrzĂŠse, utĂłbbiakhoz a dolgozĂłk be- ĂŠs hazajutĂĄsĂĄnak elősegĂ­tĂŠse kĂśzlekedĂŠsi fennakadĂĄs esetĂŠn. A Tolna Megyei KatasztrĂłfavĂŠdelmi IgazgatĂłsĂĄg nyĂşjt segĂ­tsĂŠget abban, hogy nehĂŠz kĂśzlekedĂŠsi kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt is megkĂśzelĂ­thető legyen az atomerőmĹą.

TermĂŠszetesen lehetnek extrĂŠm kĂśrĂźlmĂŠnyek, pĂŠldĂĄul olyan hĂłfĂşvĂĄsok, hogy a kĂśrnyező telepĂźlĂŠsekről a dolgozĂłk nem tudnak bejĂśnni. Erre a helyzetre is felkĂŠszĂźltĂźnk – hangsĂşlyozta az igazgatĂł majd kifejtette, a Pakson lakĂł munkatĂĄrsakbĂłl kĂŠszenlĂŠti Ăźgyeletet szerveznek; ha kell, gondoskodnak azok elszĂĄllĂĄsolĂĄsĂĄrĂłl, akik nem tudnak hazajutni. VĂ­zĂźgyi ĂŠs KĂśrnyezetvĂŠdelmi KĂśzponti IgazgatĂłsĂĄg tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint a DunĂĄn PaksnĂĄl kedden reggel a jĂŠgzajlĂĄs 60-70 szĂĄzalĂŠkos volt, a jĂŠgtĂĄblĂĄk vastagsĂĄga 4-8 centimĂŠter.

OrszĂĄgos MĹąszaki IrĂĄnyĂ­tĂł TĂśrzs vezetője, LĂĄng IstvĂĄn azt mondta, a kĂśvetkező napok hideg időjĂĄrĂĄsa miatt vĂĄrhatĂłan elĂŠri a 90 szĂĄzalĂŠkot a jegesedĂŠs, de arra, hogy az atomerőmĹą fĂślĂśtt „beĂĄlljon” a folyĂł, nem szĂĄmĂ­tanak. HozzĂĄfĹązte, a jĂŠgtĂśrő hajĂłpark BajĂĄn bevetĂŠsre kĂŠsz, ugyanitt alakĂ­tottak ki helyet azoknak a hajĂłknak, amelyek nem tudjĂĄk folytatni Ăştjukat, mert a nemzetkĂśzi hajĂłforgalom gyakorlatilag leĂĄllt.

Â