close
Összekaptak a finn atomerőmű kivitelezői
Atom - Egyéb

Összekaptak a finn atomerőmű kivitelezői

A finnországi Olkiluoto-3 blokkot építő konzorcium azt követően kritizálta a finn TVO (Teollisuuden Voima Oyj) vállalatot, miután az bejelentette, hogy a blokk indítása tovább késik, és a folyamatos villamosenergia-termelésre valószínűleg 2016-ig kell várni.

A TVO bejelentését követően az Areva-Siemens közölte, szeretné emlékeztetni a TVO-t a vállalt kötelezettségeire, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a stabil és megbízható ütemterv érdekében. Nyilatkozata szerint az Areva-Siemens konzorcium és a TVO korábban közösen az irányítástechnikát (I&C) jelölte meg, mint „a kritikus terület a projekt megfelelő előrehaladása szempontjából”. A nyilatkozat szerint az elmúlt év során a konzorcium jelentősen aktívabb együttműködést kért a TVO-tól az irányítástechnika részletes terveinek végleges elfogadása érdekében. „Az Areva-Siemens konzorcium sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a TVO továbbra sem teljesítette kötelezettségét, és nem teszi lehetővé a projekt megfelelő haladását”, olvasható a nyilatkozatban, amelyet a NucNet idéz.

A TVO az indításra vonatkozó információt az Areva-Siemens konzorciumtól kapott legfrissebb előrehaladási jelentésre alapozza. Hozzátették, becslésük szerint az Olkiluoto-3 blokk 2014-ben nem tudja megkezdeni a villamosenergia-termelést, ahogy azt az erőmű szállítója bejelentette. Arra kérik az Areva-Siemens konzorciumot, hogy frissítse az ütemtervet és jelölje meg az üzembe helyezés új időpontját. A TVO kijelentette: ugyan nem elégedettek a helyzettel és a projekt ütemezéséhez kapcsolódó folyamatos problémákkal, a munkák haladnak az Olkiluoto-3 telephelyen. A nukleáris részen a munkálatok mintegy 75 százalékát elvégezték, beépítették a főberendezéseket is. A turbina gépházban is telepítették az első rendszereket.

Az Olkiluoto-3 blokkot fix áron építi az Areva-Siemens konzorcium. Az Areva-Siemens 2008 októberében jelentette be, hogy az eredeti 2009-es időpont helyett 2012-ben helyezik üzembe a blokkot. 2010 júniusában az Areva-Siemens azt közölte, hogy az építés jelentős részét várhatóan 2012-ben befejezik, és 2012 végére betölthetik az első üzemanyagot. Az akkori tervek szerint 2013-ban kezdhették volna a villamosenergia-termelést, ezt később 2014-re módosítottak. 2010 decemberében az Areva még tagadta a francia médiában megjelent pletykákat, melyek szerint Olkiluoto-3 építésében további csúszások lennének.