close
Oroszországnak jól jönne a tartósan magas olajár
Blog - Egyéb - Olaj

Oroszországnak jól jönne a tartósan magas olajár

OroszorszĂĄg lenne az egyik fő haszonĂŠlvezője az eurĂłpai felzĂĄrkĂłzĂł piaci tĂŠrsĂŠgen belĂźl, ha a lĂ­biai fejlemĂŠnyek miatt tartĂłsan szĂĄz dollĂĄr felett maradna a vilĂĄgpiaci nyersolajĂĄr, mert ez akĂĄr mĂĄsfĂŠl szĂĄzalĂŠkpontot is hozzĂĄadhat az orosz gazdasĂĄg idei nĂśvekedĂŠsi ĂźtemĂŠhez – vĂŠlekedtek szerdai elemzĂŠsĂźkben londoni iparĂĄgi szakĂŠrtők.

A Capital Economics, az egyik vezető londoni pénzügyi-befektetési tanácsadó cég számításai szerint a nyersolaj- és a földgázexport együtt az orosz hazai össztermék (GDP) éves értékének 17,5 százalékát adja, és ha a nyersolaj hordónkénti ára 110 dollár körül stabilizálódna, az orosz GDP értéken 6 százalékkal bővülne 2011 egészében.

A ház alapeseti előrejelzési modellje ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy a mostani árkiugrás átmenetinek bizonyul, és a világpiaci olajárszint az év végéig 85 dollárra süllyed vissza. A Capital Economics londoni szakértői erre az esetre 4,5 százalékos idei orosz gazdasági növekedéssel számolnak.

Más nagy londoni házak ugyanakkor jelenlegi előrejelzéseikben nem csupán rövid távú kiugrásnak tekintik a jelenlegi olajár-emelkedést.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemző ĂŠs kutatĂłrĂŠszlegĂŠnek (BofA Merrill Lynch Global Research) szakĂŠrtői heti globĂĄlis energiapiaci helyzetĂŠrtĂŠkelĂŠsĂźkben kiemeltĂŠk, hogy mikĂśzben a vilĂĄgpiaci nyersolajkereslet “nyaktĂśrő Ăźtemben” nĂśvekszik az utĂłbbi negyedĂŠvekben, a lĂ­biai felkelĂŠs miatt egymilliĂł hordĂłnyi napi kĂ­nĂĄlat tĹąnt el a piacrĂłl.

A ház mindezek figyelembevételével az idei második negyedévre szóló átlagos világpiaci olajár-prognózisát a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség esetében rendkívül meredeken, 86 dollárról 122 dollárra emelte. A cég iparági szakelemzői azzal számolnak, hogy a következő negyedévi átlagon belül a Brent hordója időszakosan átlépheti a 140 dollárt is.

A BofA Merrill Lynch Global Research szakértői 2011 egészére az eddigi 88 dollár helyett az új prognózisban 108 dolláros hordónkénti Brent-átlagárat jósolnak.

E megemelt éves átlagár-előrejelzések is arra a feltételezésre alapulnak, hogy a líbiai kínálat az év vége felé helyreáll, és a magas árszint csökkenti a globális keresletet.

A cég londoni elemzői ugyanakkor kidolgoztak egy sokkal borúlátóbb forgatókönyvet is. Ennek alapfeltételezése az, hogy a líbiai olajtermelés az év egész hátralévő idejére teljesen kiesik, és ehhez további térségi kínálati fennakadások is járulnak.

A BofA Merrill Lynch Global Research szakelemzőinek e forgatókönyve szerint a közel-keleti és észak-afrikai napi termelésből összességében 4,3 millió hordónyi esne ki, és ebben az esetben a Brent hordójának idei egész éves átlagára elérné a 160 dollárt, 200 dollár feletti köztes kiugrásokkal.

A Capital Economics OroszorszĂĄgra ĂśsszpontosĂ­tĂł szerdai elemzĂŠse szerint ugyanakkor az orosz kĂśltsĂŠgvetĂŠs strukturĂĄlis helyzetĂŠn mĂŠg rontana is a tartĂłsan magas olajĂĄr. A hĂĄz szakelemzői szerint a cĂŠg alapeseti forgatĂłkĂśnyve esetĂŠn – amely az ĂŠv vĂŠgĂŠig 85 dollĂĄrra visszasĂźllyedő olajĂĄrral szĂĄmol – az orosz ĂĄllamhĂĄztartĂĄs GDP-arĂĄnyos hiĂĄnya az idĂŠn 2 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźl lenne. Az olajbevĂŠtelek nĂŠlkĂźl szĂĄmolt deficit azonban elĂŠri a 12 szĂĄzalĂŠkot, ĂŠs ha az olajĂĄrak tartĂłsan magasan maradnak, az Ă­gy kimutatott hiĂĄny 15 szĂĄzalĂŠkig is emelkedhet, mivel ebben az esetben jĂł esĂŠllyel jelentősen nĂśvekedne a kĂśltsĂŠgvetĂŠsi osztogatĂĄs is – ĂĄll a Capital Economics szerdai londoni elemzĂŠsĂŠben.