close
Olcsóbb lett a magyar-szlovák gázvezeték műszaki ellenőrzése
Egyéb - Gáz

Olcsóbb lett a magyar-szlovák gázvezeték műszaki ellenőrzése

Az eredetileg becsült nettó 500 millió forint helyett nettó 495 millió forintért végzi el a magyar-szlovák összekötő földgázvezeték hazai szakaszának műszaki ellenőrzését és végez szakértői munkát a nyertes Általános Kultúrmérnöki Iroda Szolgáltató Kft. – az eredmény a szerdai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A gyorsított tárgyalásos közbeszerzésen egyedül a nyertes cég adott ajánlatot. Az összekötő vezeték Vecsés és Balassagyarmat között húzódik. Az ajánlatkérő Magyar Gáz Tranzit Zrt. még december 18-án eredményt hirdetett, de azt csak most tette közzé.

Az új kétirányú vezeték a magyar és a szlovák földgázszállító vezetékrendszert köti majd össze, két végpontja Vecsés és a szlovák Felsőzellő (Veľké Zlievce). Összesen 115 kilométer hosszú lesz, ebből 94 km magyar, 21 km szlovák területen fut majd, tervezett éves szállítási kapacitása 5 milliárd köbméter. A gázvezeték 38 utat, köztük 6 gyorsforgalmit, 8 vasúti pályát és 5 folyót keresztez.. Az összekötő vezeték stratégiai jelentősége Magyarország számára a nyugat-európai gázhálózatokhoz, míg Szlovákia számára az észak-déli gázfolyosóhoz való hozzáférés. Az új gázvezeték az összes magyarországi import földgázvezeték kapacitásának 10-15 százalékát tesz majd ki..

A Magyar Gáz Tranzit ZRt. és szlovák partnere, az Eustream a.s. 2012. május 23-án kötött Közös Beruházási Megállapodást a projekt 2015-re történő kereskedelmi forgalomba állításáról, valamint rögzítették annak feltételrendszerét és műszaki paramétereit. A beruházás teljes összege mintegy 160 millió euró, ebből 30 millió eurót az Európai Unió finanszíroz az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program keretében. Az MFB Zrt. mint az MFB Invest Zrt. tulajdonosa részt vesz a beruházás finanszírozásában. Ennek részeként júliusban az Európai Beruházási Bank (EIB) 75 millió eurós hitelszerződést kötött az MFB-vel. Az MFB a teljes összeget továbbítja a projekt-társaságnak.

A Vecsés és a szlovákiai Felsőzellő (Veľké Zlievce) közötti 115 kilométer hosszú, kétirányú, nagynyomású vezeték magyarországi, Balassa-gyarmatig tartó szakaszának építését a Magyar Gáz Tranzit Zrt., mint beruházó projekttársaság koordinálja, a kivitelezést a közbeszerzési eljárás során nyertes OTF Fővállalkozó Zrt. végzi. A vezeték az észak-déli földgázszállító folyosó fontos szakasza lesz, jelentősen növelheti Magyarország és a közép-európai régió ellátásbiztonságát.

A Magyar Gáz Tranzit ZRt. 2012. január 1-jével, az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt.-ből való kiválással jött létre a magyar-szlovák gázvezeték projekt megvalósítása céljából. A Társaság két meghatározó, azonos arányú tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosa, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest Zrt. A Magyar Gáz Tranzit ZRt. átlátható és diszkriminációmentes hozzáférést biztosít a magyar átviteli hálózathoz, amelyet az Európai Unió felé nyilatkozat formájában erősített meg.