close
Olcsóbb áramot kínálnak a csehországi áramszolgáltatók
Áram - Egyéb

Olcsóbb áramot kínálnak a csehországi áramszolgáltatók

OlcsĂłbb ĂĄramot kĂ­nĂĄlnak a csehorszĂĄgi ĂĄramszolgĂĄltatĂłk mindazoknak a fogyasztĂłknak, akik hajlandĂłak belĂŠpni az Ăşgynevezett “fix-csomag” programokba. Ez lĂŠnyegĂŠben azt jelenti, hogy az ĂĄramszolgĂĄltatĂłjuknĂĄl kĂśtelezik magukat, hogy 2010-ben, esetleg 2011-ben is a mai kĂ­nĂĄlat alapjĂĄn, a mai ĂĄrakon fogjĂĄk megvenni a villanyĂĄramot. Piaci szakĂŠrtők vĂŠlemĂŠnye nem egysĂŠges abban, hogy ez mennyire kedvező, illtve kockĂĄzatos a fogyasztĂł szĂĄmĂĄra – jelenti prĂĄgai tudĂłsĂ­tĂłnk.

 

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) a fix-csomagban pĂŠldĂĄul jĂśvőre 15 szĂĄzalĂŠkkal olcsĂłbb ĂĄrat kĂ­nĂĄl, mint a mai. A fogyasztĂłnak azonban mĂĄr most kĂśteleznie kell magĂĄt, hogy a CEZ-től veszi az ĂĄramot 2010-ben is, mĂŠgpedig a mai felkĂ­nĂĄlt ĂĄron. A CEZ ezzel az ĂĄram csĂśkkenő ĂĄrĂĄra reagĂĄl, ĂŠs stabilizĂĄlja fogyasztĂłit a kĂśvetkező ĂŠvre is. Elemzők szerint azonban ez az ĂĄrcsĂśkkentĂŠs a fogyasztĂłnĂĄl vĂŠgĂźl is csak mintegy hat szĂĄzalĂŠkos ĂĄrcsĂśkkentĂŠskĂŠnt fog jĂśvőre megjelenni. A CEZ ugyanis csak az ĂĄram fogyasztĂłi ĂĄrĂĄnak egy rĂŠszĂŠt hatĂĄrozza meg, a mĂĄsik rĂŠszt a szĂĄllĂ­tĂĄsi kĂśltsĂŠgek ĂŠs a kĂźlĂśnfĂŠle illetĂŠkek teszik ki. AzoknĂĄl pedig nĂŠhĂĄny szĂĄzalĂŠkos ĂĄrnĂśvekedĂŠst prognosztikĂĄltak, s Ă­gy jĂśn ki a vĂĄrhatĂł hat szĂĄzalĂŠk.

HasonlĂł fix-csomagokat kĂ­nĂĄl jelenleg a PrĂĄgĂĄt ĂŠs kĂśrnyĂŠkĂŠt ellĂĄtĂł PrazskĂĄ energetika (PRE) csoport, illetve az E.ON is. A DĂŠl-CsehorszĂĄgot ĂŠs DĂŠl-MorvaorszĂĄgot ĂĄrammal ellĂĄtĂł E.ON fix-csomagja a mai ĂĄrszintet garantĂĄlja a jĂśvő ĂŠvben is. A PRE csomagja mintegy 3-4 szĂĄzalĂŠkos ĂĄrszintcsĂśkkenĂŠst hozna. Tekintettel a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄgra a fix-csomagok irĂĄnt van kereslet, s valĂłszĂ­nű, hogy az energetikai cĂŠgek kampĂĄnya kĂśvetkeztĂŠben sokan elfogadjĂĄk az ajĂĄnlatokat. A fix-csomagokat ĂĄprilis vĂŠgĂŠig lehet lekĂśtni. NĂŠhĂĄny piaci elemző ugyanakkor kockĂĄzatosnak tartja a fix-csomagokat, amire rĂĄ lehet fizetni. SzerintĂźk az ĂĄram piaci ĂĄra a jĂśvőben esni fog, Ă­gy a fogyasztĂłk is olcsĂłbban juthatnak hozzĂĄ. NyilvĂĄnvalĂłan csak azok, akik nem most egyeztek meg a jĂśvőbeni ĂĄrban.