close
Olajembargóval sújtja az EU Iránt
Egyéb - Olaj

Olajembargóval sújtja az EU Iránt

KemĂŠny szankciĂłkat vezet be az EurĂłpai UniĂł IrĂĄn ellen, a kĂźlĂźgyminiszterek hĂŠtfői tanĂĄcskozĂĄsĂĄn szĂźletett dĂśntĂŠs ĂŠrtelmĂŠben jĂşlius elsejĂŠtől tilos lesz az iszlĂĄm kĂśztĂĄrsasĂĄgbĂłl szĂĄrmazĂł kőolajtermĂŠkeket importĂĄlni az EU terĂźletĂŠre, ezenkĂ­vĂźl pedig befagyasztjĂĄk az irĂĄni KĂśzponti Bank eurĂłpai szĂĄmlĂĄit is.

A dĂśntĂŠs ĂŠrtelmĂŠben azonnali hatĂĄllyal tilos Ăşj olajipari szerződĂŠseket kĂśtni TeherĂĄnnal, valamint jĂşlius elsejĂŠtől a mĂĄr meglĂŠvő szerződĂŠsek teljesĂ­tĂŠsĂŠt is fel kell fĂźggeszteni. Az EurĂłpai UniĂł ezzel a lĂŠpĂŠssel arra akarja rĂĄkĂŠnyszerĂ­teni IrĂĄnt, hogy ismĂŠt tĂĄrgyalĂłasztalhoz ĂźljĂśn atomprogrammja felfĂźggesztĂŠsĂŠről. A szigorĂş szankciĂłk bevezetĂŠsĂŠvel immĂĄr hĂłnapok Ăłta fenyegetőzĂśtt BrĂźsszel, mĂŠg az sem rettentette el az uniĂłs tagĂĄllamokat, hogy TeherĂĄn a Hormuzi-szoros lezĂĄrĂĄsĂĄval fenyegetőzĂśtt. Mint az Energiainfo mĂĄr korĂĄbban megĂ­rta a szoroson keresztĂźl bonyolĂłdik a vilĂĄg olajkereskedelmĂŠnek csaknem fele.

A viszony tovĂĄbbi elmĂŠrgesedĂŠse ĂŠs egy esetleges fegyveres konfliktus a Perzsa-ĂśbĂślben azzal fenyeget, hogy az olajĂĄrak robbanĂĄsszerűen nőhetnek, amelynek belĂĄthatatlan kĂśvetkezmĂŠnyei lehetnek a vilĂĄggazdasĂĄgra nĂŠzve.