close
Olajár: ha tovább nő, az veszélybe sodorhatja a növekedést
Blog - Egyéb - Olaj

Olajár: ha tovább nő, az veszélybe sodorhatja a növekedést

Az elmúlt három hét során a befektetői vásárlásokat lendületesen meglovagoló Brent nyersolaj megingathatatlanul felfelé tört, és előbb elérte, majd át is törte a múlt szeptemberi 117,95 dolláros hordónkénti csúcsot.

A 2013 eleji felfutás elsősorban arra épült, hogy a globális gazdaságban, különösen a két legnagyobb olaj fogyasztóként nyilvántartott USA-ban és Kínában puhatolózva beinduló fellendülés miatt sokan erőteljesebb keresletre számítanak. Ezt csak tetézik a Szíria és Irán helyzete miatt fokozódó geopolitikai kockázatok, így az árfolyam a legkisebb ellenállás felé, azaz felfelé vette az irányt. Ha az árfolyam folytatja a törtetést a hordónként 120 dolláros szint felé, akkor a növekedési kilátások veszélybe kerülhetnek, és a Nemzetközi Energiaügynökség vagy Szaúd-Arábia beavatkozásra készen nemsokára hallatni fogja a hangját – írta elemzésében a Saxo Bank.

A WTI nyersolaj azért nem követte a Brent szárnyalását, mert a hazai szállító rendszer szűk keresztmetszetei miatt az olaj sem az USA-ban, sem Kanadában nem áramlik szabadon a kitermelés helyszíneiről a felhasználók felé. Itt a központi kérdés természetesen az Oklahoma állambeli Cushing, ahol a múlt heti enyhe készletszint csökkenés ellenére is hatalmas kínálati mennyiség halmozódott fel. Emiatt a Cushingba szállított WTI nyersolaj árfolyama nem tudja tartani a lépést a Brenttel, s noha nemrég csupán 15 dollárral volt olcsóbb, a lemaradás most ismét 22 dollár felé közelít. Tény, hogy a politikai kockázatot globális benchmark szerepe miatt elsősorban a Brent árfolyama szokta kifejezni, így aztán a WTI gyengébb teljesítménye kifejezettebbé válik.

Szaúd-Arábia az elmúlt néhány hónapban feltehetően az alacsonyabb hazai kereslet miatt csökkentette a termelését. Ezt sokan bika jelzésként értékelik, hiszen az olaj csökkenő kínálata még magasabb régiókba sodorhatja az árat. Ugyanakkor mivel köztudott, hogy Szaúd-Arábia jobban szereti, ha az árfolyam 100 és nem a most közelgő 120 dollár/hordó körüli, álláspontunk szerint a szaúdi királyság a keresletre adott reakciója és megnövelt tartalékkapacitása ellentételezi majd a másutt esetleg kialakuló kínálati zavarokat.

A Brent további menetelését rövidtávon leginkább maga a spekulációs közeg veszélyezteti, hiszen a spekulatív hosszú pozíciók felgyülemlett nettó állománya rekordot döntött. Ez a pozíció, amelyet a teljes nyitott kötésállomány százalékában szokás kifejezni, immár olyan szintet dönget, amely 2011-ben és 2012-ben is fenntarthatatlannak bizonyult, és jelentős korrekciót váltott ki. Lassult a részvénypiacok lendülete is, Dél-Európában pedig baljós helyzet fenyeget, így aztán egyetlen egy kérdés marad: mekkora utat tesz meg a ralli, mielőtt a nagyobb haszon utáni vágyakozás nyereségvágyba fordul át.

Technikai szempontból a WTI nyersolaj támaszvonala a 95 USD/hordó szinten húzódik, míg a Brent árfolyama némi korrekció után a 115 USD/hordó támaszvonalról visszapattanva folytatta az utat felfelé, és immár a pszichológiai határként értékelt 120 USD/hordó szintet teszteli.