close
Növelnék az amerikai stratégiai olajtartalékot
Egyéb - Olaj

Növelnék az amerikai stratégiai olajtartalékot

Elképzelhető, hogy George Bush hamarosan utasítást ad arra, hogy az Egyesült Államok naponta százezer hordónyi olajjal növelje a szükség esetére fenntartott olajkészletet – jelentette a CNN. Az Energetikai Minisztérium által előkészített javaslat az elnök jóváhagyására vár – erősítette meg a Fehér Ház sajtófelelőse. Független közgazdászok szerint a lépést az alacsony olajár indokolja. A döntés hozzásegítheti a világgazdaságot a stabilizálódáshoz, és megnyugtathatja az aggódó OPEC-termelőket – köztük Szaúd-Arábiát – amelyek az olaj világpiaci keresletcsökkenése miatt mielőbbi intézkedéseket sürgettek.

A minisztérium javaslata szerint a kormányzat 1975-ben létrehozott Stratégiai Petróleum Tartalékához mintegy 70 millió hordónyi készletet adnának hozzá a következő két évben. A projecthez a Kongresszusnak kell pénzt adnia.

Az USA stratégiai olajtartaléka jelenleg 543 millió hordó, a hatalmas tárolók Texas és Louisana határán, a Mexikói-öböl partján találhatók, teljes kapacitásuk eléri a 700 millió hordót. A már jóváhagyott program szerint a jövő év végéig 48 millió hordóval nő majd a készlet. 2003-ra a tervek szerint a tartaléknak el kell érnie a tárolókapacitás felső határát. A jelenlegi készlet egyébként 54 napi importkiesést tud pótolni.

A tartalékok további és rendszeres növelésével az Egyesült Államok naponta mintegy 100 ezer hordónyi olajat von majd ki a világpiacról, illetve folyamatos keresletet biztosít a szükségletek csökkenése miatt aggódó termelőknek. És bár a naponta 76 millió hordónyi olajat felvevő világpiacra nyilván szerény hatása lesz csak az amerikai lépésnek, elemzők azonban üdvözölnek minden lépést, amely olajat von ki a piacról – tudósít a CNN.

Feltehetően az OPEC-országok is üdvözlik majd a lépést.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.