close
Nincs veszélyben a hazai áramellátás
Áram - Egyéb

Nincs veszélyben a hazai áramellátás

A Balkånon alig bírja a hideget a villamosenergia-rendszer 

MikĂśzben a hidegek miatt a kĂśrnyező orszĂĄgokban akadozik az ĂĄramellĂĄtĂĄs, MagyarorszĂĄgon megnyugtatĂł a helyzet – kĂśzĂślte tegnap a Magyar Villamos Művek (MVM)  – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az ĂĄllami ĂĄramholding helyzetelemzĂŠse szerint a rendkĂ­vĂźli fagy tovĂĄbb nehezĂ­tette a balkĂĄni rĂŠgiĂł amĂşgy is forrĂĄshiĂĄnyos ĂĄramellĂĄtĂĄsĂĄt. Ezekben az ĂĄllamokban a jĂłrĂŠszt vĂ­zenergiĂĄra, illetve szĂŠnre alapozott termelĂŠst az alacsony hőmĂŠrsĂŠklet kĂźlĂśnĂśsen sĂşjtja, mikĂśzben a hideggel arĂĄnyosan ott is nőnek az igĂŠnyek.

A helyi rendszerirĂĄnyĂ­tĂł ezĂŠrt SzerbiĂĄban, HorvĂĄtorszĂĄgban, RomĂĄniĂĄban, illetve BulgĂĄriĂĄban ĂŠs Bosznia-HercegovinĂĄban is az ĂĄramkivitel, sőt esetenkĂŠnt a belfĂśldi ellĂĄtĂĄs korlĂĄtozĂĄsĂĄra is kĂŠnyszerĂźlt.

NĂĄlunk a Magyar Villamos Művek jĂłrĂŠszt atom-, szĂŠn- ĂŠs gĂĄzalapĂş egysĂŠgek ĂĄramĂĄt forgalmazza, amire kevĂŠssĂŠ hat az időjĂĄrĂĄs. Ez arra is lehetősĂŠget biztosĂ­tott, hogy – mint Ă­rjĂĄk – az MVM a szĂźksĂŠget szenvedő SzerbiĂĄt ĂŠs HorvĂĄtorszĂĄgot is kisegĂ­thesse ĂĄrammal.

A honi ĂĄramrendszer egyensĂşlyĂĄĂŠrt felelős MVM-leĂĄny, a Mavir a februĂĄri hidegek bekĂśszĂśnte Ăłta nem tett kĂśzzĂŠ tĂĄjĂŠkoztatĂĄst a helyzetről. Lapunknak is csupĂĄn a honlapjukon kĂśzzĂŠtett forgalmi adatokat ajĂĄnlottĂĄk a figyelmĂŠbe. SzĂĄmĂ­tĂĄsaink szerint ebből kiderĂźl: mĂ­g februĂĄr első kĂŠt hetĂŠben kĂśzel 3-3 szĂĄzalĂŠkkal nőttek a hazai ĂĄramigĂŠnyek, addig e hĂŠt elejĂŠn mĂĄr kĂśrĂźlbelĂźl 1 szĂĄzalĂŠkos csĂśkkenĂŠs volt tapasztalhatĂł.