close
Nincs esély az áramárak mérséklődésére a kereskedők szerint – interjú Hornai Gáborra...
Áram - Blog - Egyéb - Prognózis

Nincs esély az áramárak mérséklődésére a kereskedők szerint – interjú Hornai Gáborral

Nem lĂĄtszik esĂŠly a villamosenergia-ĂĄrak csĂśkkenĂŠsĂŠre a vilĂĄgpiacon, ĂŠs MagyarorszĂĄgon sem. SzĂĄmos kĂśrĂźlmĂŠny, Ă­gy pĂŠldĂĄul a primer energiahordozĂłk folyamatos drĂĄgulĂĄsa, ĂŠs a fenntarthatĂłsĂĄg ĂŠrdekĂŠben tett kĂśrnyezetvĂŠdelmi vĂĄllalĂĄsok mind az ĂĄram drĂĄgulĂĄsĂĄnak irĂĄnyĂĄba hatnak – mondta az EnergiaInfĂłnak adott exkluzĂ­v interjĂşban Hornai GĂĄbor, a CEZ MagyarorszĂĄg Kft. Ăźgyvezető igazgatĂłja, a Magyar Villamos Energia Kereskedők EgyesĂźletĂŠnek (MVEKE) elnĂśke. A kormĂĄnytĂłl mĂŠg nem kaptak vĂĄlaszt a szlovĂĄk-magyar hatĂĄrkapacitĂĄsok korlĂĄtozĂĄsa ĂźgyĂŠben kezdemĂŠnyezett szakmai konzultĂĄciĂłra.

     Egyes vÊlemÊnyek szerint azÊrt tiltakoznak a szlovåk-magyar hatårkapacitåst korlåtozó kormånydÜntÊs ellen, mert azzal a kabinet a kÜzintÊzmÊnyeket kívånja olcsóbb åramhoz juttatni. Valóban ez a gondjuk ezzel a kormånydÜntÊssel?

     Nem tiltakozunk az ellen, hogy a kormĂĄny lĂŠpĂŠseket tesz annak ĂŠrdekĂŠben, hogy bizonyos fogyasztĂłi kĂśr, mĂŠrsĂŠklet ĂĄron kapjon villamos energiĂĄt. Az az eljĂĄrĂĄs aggasztĂł, amivel a piaci szabĂĄlyokat, a Mavir Zrt. hatĂĄrkapacitĂĄs ĂĄrverĂŠse előtt kĂśzvetlenĂźl megvĂĄltoztattĂĄk. Ezt nem tartjuk elfogadhatĂłnak.

     Nem szåmítottak rå, hogy a kormåny tesz, tehet ilyen lÊpÊst?

     Nem.

     ÖnĂśk szerint lett volna mĂĄs lehetősĂŠge a kormĂĄnynak, hogy a kĂśzintĂŠzmĂŠnyeket megvĂŠdje a piaci ĂĄraktĂłl ? 

     Lenne, lett volna, lehetne. MindenfĂŠle igeidőt lehet hasznĂĄlni. Ha ez lĂŠpĂŠs, a szlovĂĄk hatĂĄrkapacitĂĄs korlĂĄtozĂĄsĂĄra vonatkozĂłan fĂŠl ĂŠvvel ez előtt tĂśrtĂŠnik, arra fel lehet kĂŠszĂźlni. A vĂŠdett fogyasztĂłi kategĂłria a szabadpiacon sem ismeretlen, hiszen a lakossĂĄg vĂŠdett „állapotban” indul neki a piacnyitĂĄsnak. Itt csak arrĂłl van szĂł, hogy a kormĂĄny nem tĂśrtvĂŠnyi mĂłdon, az utolsĂł pillanatban, vĂĄratlanul kiterjesztette ezt a vĂŠdőernyőt az egyĂŠbkĂŠnt kĂŠtsĂŠgtelenĂźl igen nehĂŠz helyzetben lĂŠvő kĂśzintĂŠzmĂŠnyekre, kĂłrhĂĄzakra, iskolĂĄkra. A mĂłdszer, ahogyan ezt megtette a kormĂĄny, az elfogadhatatlan.

     – Szakmai konzultĂĄciĂłt kezdemĂŠnyezetek a kormĂĄnnyal erről az intĂŠzkedĂŠsről, kaptak mĂĄr vĂĄlaszt a nyĂ­lt levelĂźkre?

     Nem.

     – Sokan kĂŠtkednek, hogy szĂźksĂŠg van-e egyĂĄltalĂĄn a piacnyitĂĄsra, ha az ennyi feszĂźltsĂŠggel terhelt, ĂŠs ĂĄremelkedĂŠst hoz. Lesznek Ön szerint haszonĂŠlvezői a liberalizĂĄciĂłnak?

     Igen, meggyőződĂŠsem, hogy mindannyian haszonĂŠlvezői leszĂźnk. Ezt a kĂŠrdĂŠst azonban csak feketĂŠn-fehĂŠren lehet megvĂĄlaszolni. A kĂŠt alternatĂ­va: visszatĂŠrni a korĂĄbbi, kĂśzpontilag vezĂŠrelt, hatĂłsĂĄgi ĂĄras rendszerhez, vagy folytatni a piac megnyitĂĄsĂĄt. VĂŠlemĂŠnyem szerint csak a teljes piacnyitĂĄs teremt a fogyasztĂłk, a gazdasĂĄg egĂŠsze szĂĄmĂĄra ĂĄtlĂĄthatĂł viszonyokat, kĂśztes megoldĂĄs nincs. Ha megprĂłbĂĄlunk, ĂŠs sajnos a kĂśzigazgatĂĄs utĂłbbi dĂśntĂŠsei, beleĂŠrtve a szlovĂĄk-magyar hatĂĄrmetszĂŠk ĂźgyĂŠben hozott kormĂĄnyhatĂĄrozatot is, szĂłval ezek a lĂŠpĂŠsek azt jelzik, mintha a kormĂĄnyzati adminisztrĂĄciĂł szerint volna kĂśztes megoldĂĄs, amelyben meg is nyĂ­lik a piac, meg nem is. Mint MĂĄtyĂĄs mesĂŠjĂŠben, ĂŠrvĂŠnyesĂźlnek is a versenypiaci szabĂĄlyok, de megmarad a direkt intĂŠzmĂŠnyi beavatkozĂĄs lehetősĂŠge. A kettő egyĂźtt nem megy.

    – Mennyire tekinthetők időszerűnek azok a liberalizĂĄciĂłs elvek, amelyeket BrĂźsszel erőltet, hiszen ezek 1996-ban fogalmazĂłdtak meg?

     MeggyőződĂŠses hĂ­ve vagyok a piacnak, annak, hogy a versenypiac kiteljesedĂŠsĂŠt kell segĂ­teni, amelybe beletartozik, beletartozhat bizonyos fogyasztĂłi csoportok vĂŠdelme. A versenypiac bevezetĂŠsĂŠnek azonban vannak szerencsĂŠs ĂŠs kevĂŠsbĂŠ szerencsĂŠs pillanatai. SzerencsĂŠs volt a nĂŠmetorszĂĄgi nyitĂĄs, ahol a kĂ­nĂĄlati, keresleti viszonyok azonnali ĂĄrcsĂśkkenĂŠst eredmĂŠnyeztek, a nyitĂĄsnak jĂł pr-ja volt, hiszen a korĂĄbbi hatĂłsĂĄgi ĂĄrszintet, egy lĂŠnyegesen alacsonyabb piaci ĂĄr vĂĄltotta fel valamennyi fogyasztĂłi csoport szĂĄmĂĄra. IdőkĂśzben a helyzet NĂŠmetorszĂĄgban, egĂŠsz EurĂłpĂĄban megvĂĄltozott, ĂŠs a versenypiaci ĂĄrak jelentős, folyamatos emelkedĂŠst mutattak. A mi esetĂźnkben mĂĄr a 2003-as rĂŠszleges piacnyitĂĄs is csak egy szűk rĂŠtegnek hozott ĂŠrzĂŠkelhető kĂśltsĂŠgcsĂśkkenĂŠst. Mire mĂĄsfĂŠl hĂłnap mĂşlva a majdnem teljes nyitĂĄsra sor kerĂźl, sajnos abban a helyzetben vagyunk, hogy valamennyi fogyasztĂłnĂĄl ĂĄremelkedĂŠs kĂśvetkezik be.

    – LĂĄt arra esĂŠlyt, hogy a piaci ĂĄrak ĂŠrzĂŠkelhetően csĂśkkenjenek?

     Nem, ĂŠs ennek szĂĄmos oka van, ezek kĂśzĂźl kettőt had emeljek ki. Az ĂĄram ĂĄra egyĂŠrtelműen ĂśsszefĂźgg a primer energiahordozĂłk ĂĄraival. BĂĄrmelyiket tekintjĂźk, ezeknek az ĂĄra a vilĂĄgpiacon folyamatosan nő, ĂŠs nincs megbĂ­zhatĂł előrejelzĂŠs, amely ezeknek a csĂśkkenĂŠsĂŠt prognosztizĂĄlnĂĄ. Persze az ĂĄrak a vĂŠgtelensĂŠgig nem emelkedhetnek, hiszen a gazdasĂĄgok egy idő utĂĄn nem tudjĂĄk megfizetni, de nem lehet tudni hol van ez a hatĂĄr. A mĂĄsik tĂŠnyező, ami szintĂŠn befolyĂĄsolja az ĂĄrat, az a vĂĄllalĂĄs, amit az eurĂłpai orszĂĄgok Ă­gy MagyarorszĂĄg is tett, a fenntarthatĂłsĂĄg ĂŠrdekĂŠben. TudatĂĄban kel lennĂźnk, hogy ez pĂŠnzbe kerĂźl, beruhĂĄzĂĄsok kellenek, amiknek a fedezetĂŠt pedig meg kell teremteni. SzĂłval ĂĄrcsĂśkkenĂŠsre nem lehet szĂĄmĂ­tani, inkĂĄbb az ellenkezőjĂŠre.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.