close
Nigéria kívánja ellenőrizni saját olajiparát
Blog - Egyéb - Olaj

Nigéria kívánja ellenőrizni saját olajiparát

A magas olajĂĄrak vonzĂłvĂĄ tettĂŠk NigĂŠria szĂĄmĂĄra sajĂĄt olajiparĂĄt. Eddig is megvoltak persze a jĂł bevĂŠtelei, hiszen ĂŠvtizedeken ĂĄt adĂłk, bĂĄnyajĂĄradĂŠkok ĂŠs profitelvonĂĄsok formĂĄjĂĄban osztozott a hasznon az orszĂĄgba beengedett nemzetkĂśzi olajvĂĄllalatokkal, tavaly 23 milliĂĄrd dollĂĄrra tett Ă­gy szert. Ám most ennĂŠl tĂśbbet akar, főkĂŠnt Malajzia pĂŠldĂĄjĂĄt kĂśvetve.

A hordĂłnkĂŠnti kĂśzel 100 dollĂĄros olajĂĄr felĂŠbresztette NigĂŠriĂĄban is a tulajdonosi ĂŠrzĂŠseket. Újra kĂ­vĂĄnja tĂĄrgyalni az egyĂŠbkĂŠnt ĂŠrvĂŠnyes szerződĂŠseket az orszĂĄgban dolgozĂł olajcĂŠgekkel azzal a cĂŠllal, hogy kĂśltsĂŠgvetĂŠsĂŠnek jĂłval tĂśbb, a vĂĄllalatoknak pedig kevesebb maradjon az olajbĂłl szĂĄrmazĂł haszonbĂłl. Afrika vezető olajexportőre azt az eszkĂśzt vĂĄlasztotta, hogy figyelmen kĂ­vĂźl hagyja a tĂĄrsasĂĄgok kĂśltsĂŠgeit, amikor a mĂŠlytengeri olajbĂĄnyĂĄszat hasznĂĄn osztoznak - írja az AP. A hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg nem Ă­rja, de NigĂŠria ezzel a megoldĂĄssal lĂŠnyegĂŠben az ĂĄrbevĂŠtelt tekinti az osztozkodĂĄs alapjĂĄnak.

Egyetlen nagy tĂĄrsasĂĄgban konszolidĂĄltatja a cĂŠgekkel eszkĂśzeiket. Úgy osztott-szorzott – nem alaptalanul – , hogy Ă­gy sokkal tĂśbb marad az orszĂĄg kasszĂĄjĂĄnak. “Az ĂĄzsiai Petronas cĂŠg ĂĄltal bevĂĄlt modellt kĂśvetjĂźk” - utalt Tony Chukwueke, a nigĂŠriai olajforrĂĄs minisztĂŠrium vezetője a malajziai ĂĄllami olajtĂĄrsasĂĄg pĂŠldĂĄjĂĄra. A Petronasnak egyĂŠbkĂŠnt tĂśbb mint 30 orszĂĄgban vannak olaj- ĂŠs gĂĄzlicencei.

A szerződĂŠsek felĂźlvizsgĂĄlata reformkĂŠnt fut az afrikai kĂśztudatban. KidolgozĂłi Ăşgy vĂŠlik, mintĂĄul szolgĂĄlhatnak mĂĄs afrikai orszĂĄgoknak is. A fĂśldrĂŠszen szĂĄmos helyen dolgoznak ugyanis kĂźlfĂśldi cĂŠgek a helyi ĂĄllami tĂĄrsasĂĄgokkal vegyes vĂĄllalatokat lĂŠtrehozva, vagy olyan szerződĂŠsek alapjĂĄn, amely megengedi szĂĄmukra, hogy a kimutatott ĂŠs megosztandĂł nyeresĂŠgből levonjĂĄk a kĂśltsĂŠgeiket.

A hivatkozott miniszter Ăşgy ĂŠrzi, orszĂĄga Ăźl a „vezetőĂźlĂŠsen”, ő mutatja meg, hogyan kell kezelni a kĂźlfĂśldi cĂŠgeket. A tervet egyĂŠbkĂŠnt akkor rĂŠszletezte, amikor tĂĄjĂŠkoztatĂĄst adott NigĂŠriai olaj- ĂŠs gĂĄzpolitikĂĄjĂĄbĂłl. A javaslat tĂĄmogatĂłi szerint a szerződĂŠsek ĂşjrafogalmazĂĄsĂĄval feloldhatĂł az a paradoxon, hogy mikĂśzben NigĂŠria energiahordozĂłkban gazdag orszĂĄg, Ăźzemanyag- ĂŠs villamos energia hiĂĄnyban szenved. MindazonĂĄltal Umaru Yar’Adua elnĂśk Ăşgy vĂŠli, a valĂłdi bajokat a korrupciĂł okozza a legnĂŠpesebb afrikai orszĂĄgban. Ez akadĂĄlyozza meg a fejlődĂŠst is. Yar’Adua mĂĄr harcot hirdetett a korrupciĂł ellen, s kĂśzĂślte, hogy reformokra van szĂźksĂŠg az olaj- ĂŠs gĂĄziparban is. A terĂźletről tavaly 23 milliĂĄrd dollĂĄr ĂŠrkezett a kĂśltsĂŠgvetĂŠsbe a nigĂŠriai kĂśzponti bank legutĂłbbi adatai szerint.

Az Ăşj olajpolitikĂĄt egyĂŠbkĂŠnt egy olyan szakemberekből ĂĄllĂł csoport kĂ­vĂĄnja bevezetni, amelyeknek maguknak is vannak kĂźlfĂśldi olajipari tapasztalatuk. A kĂśzvetlenĂźl Yar’AduĂĄnak jelentő Nemzeti Energia TanĂĄcsba Rilwanu Lukman bĂĄnyamĂŠrnĂśk tartozik, aki hosszĂş ideig az OPEC olajakrtell ĂĄltalĂĄnos főtitkĂĄra is volt, tovĂĄbbĂĄ Emmanuel Egbogah, ő nyolc ĂŠvig adott műszaki tanĂĄcsokat a Petronasnak, vĂŠgĂźl Chukwueke, aki a Royal Dutch Shell PLC-nĂŠl dolgozott 27 ĂŠvig.

NigĂŠriĂĄnak 35 milliĂĄrd hordĂłnyi olajkĂŠszlete van, ezzel a Guineai-ÖbĂśl olajkincsĂŠnek 60 szĂĄzalĂŠkĂĄt ellenőrzi. A tĂŠrsĂŠg stratĂŠgia fontossĂĄgĂş olajlelőhelynek szĂĄmĂ­t olyan felhasznĂĄlĂłk szĂĄmĂĄra, mint pĂŠldĂĄul az USA, amely igyekszik csĂśkkenteni az Arab/Perzsa ÖbĂśl olajszĂĄllĂ­tĂĄsaitĂłl valĂł fĂźggősĂŠgĂŠt.