close
Német technológiával épít naperőműveket Szaúd-Arábia
Egyéb - Megújuló

Német technológiával épít naperőműveket Szaúd-Arábia

Szaúdi dollármilliárdokból és a heidelbergi Desertec Stiftung technológiai ismereteinek felhasználásával épülnek naperőművek a sivatagi királyságban – számolt be kedden a német Die Welt napilap online kiadása.

A lap értesülése szerint a heidelbergi Desertec Stiftung részvételével szaúdi finanszírozással Desertec Power néven fejlesztő-kivitelező társaság alakult naperőművek építésére Szaúd-Arábiában. Szaúd-Arábia indította el a világ legambiciózusabb napenergia-fejlesztési programját. A királyság 2032-ig 109 milliárd dollár beruházással összesen 25 ezer megawatt kapacitású napkollektoros (hőenergiából elektromos energiát termelő) és 16 ezer megawatt kapacitású napelemes (közvetlenül elektromos áramot termelő) erőművet tervez építeni, ami az ország elektromos energia szükségletének húsz év múlva már egyharmadát fedezi majd.

Összehasonlításképpen a Németországban már telepített 30 ezer megawatt fényelektromos áramtermelő kapacitás az ország bruttó elektromos energia felhasználásának 4,5 százalékát fedezi. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett Szaúd-Arábia elsősorban a tengervíz-sótalanítás magas elektromos áram igénye miatt kívánja növelni a megújítható és egyúttal fenntartható energiaforrások kiaknázásának arányát elektromos áramtermelési kapacitásában.