close
Nem változtat a Gazprom a gázármodelljén
Egyéb - Gáz

Nem változtat a Gazprom a gázármodelljén

A Gazprom Export szerint megfelelő a jelenleg alkalmazott gĂĄzĂĄrszĂĄmĂ­tĂĄsi
modelljĂźk ĂŠs nem kĂ­vĂĄnnak vĂĄltoztatni rajta. Mint azt a vĂĄllalat
ĂĄrazĂĄsĂŠrt felelős vezetője, Szergej Komlev elmagyarĂĄzta, erre nincs is
reĂĄlis lehetősĂŠg, EurĂłpa ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgĂĄt pedig a most alkalmazott,
hibrid modell tĂĄmogatja leginkĂĄbb.

 Az EurĂłpĂĄt gĂĄzzal ellĂĄtĂł legnagyobb vĂĄllalat igĂĄzĂĄrkĂŠpzĂŠsĂŠrt felelős vezetője a napokban tartott EurĂłpai GĂĄzkonferenciĂĄn elmondta, nem lĂĄtnak olyan strukturĂĄlis vĂĄltozĂĄsokat EurĂłpa gĂĄzpiacĂĄban, amelyek a mai gyakorlat teljes megvĂĄltoztatĂĄsĂĄt indokolttĂĄ tehetnĂŠk. Az ĂĄzsiai piacokon hasznĂĄlt modell, amely a hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsekben a gĂĄz ĂĄrĂĄt teljes mĂŠrtĂŠkben az olajĂŠhoz kĂśti, de a gĂĄzkĂśzpontokĂŠt spot-piaci ĂĄrakohoz, nem akalmazhatĂł nĂĄlunk.

Az egyetlen mĂĄsik lehetősĂŠg pedig az a modell, amelyet jelenleg tartalmaznak az OroszorszĂĄg ĂŠs EurĂłpa egyes importőrei kĂśzĂśtt kĂśtĂśtt szerződĂŠsek, magyarĂĄzta a BĂŠcsben tartott szakmai gyűlĂŠsen Szergej Komlev. A nĂĄlunk alkalmazott hibrid modellben az olajĂĄrakat kĂśvető gĂĄzĂĄr kapja a főszerepet, az elosztĂĄsĂŠrt kiszabott dĂ­j pedig a kiegyensĂşlyozĂĄsĂŠrt felel. A szisztĂŠma kifejezetten versenykĂŠpes ĂŠs a piac ĂĄltal szabĂĄlyozott, mondta Komlev, aki szerint kontinensĂźnk elĂŠg ĂŠrett ennek betartĂĄsĂĄhoz, Ă­gy vĂĄltoztatĂĄsra nincs szĂźksĂŠg.

Mint folytatta, akik a mĂłdosĂ­tĂĄst javasoljĂĄk, azok sem a nagyszerű, EgyesĂźlt Államok ĂĄltal kidolgozott, kereslet-kĂ­nĂĄlati alapĂş modellt hozzĂĄk fel pĂŠldĂĄnak, hanem olyasmit, amiben az importőr szabnĂĄ meg mind az elosztĂłkĂśzponti, mind a hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsekben foglalt ĂĄrakat. Komlev szerint a megoldĂĄs az itteni ĂŠs az USÁ-ban alkalmazott modell kĂśzĂśtt lehet.

„ValĂłban, ha kereslet-kĂ­nĂĄlati alapon szeretnĂŠnk megszabni az ĂĄrakat ĂŠs ĂĄtlĂĄthatĂł elosztĂłkĂśzpontjaink vannak, akkor nincs szĂźksĂŠgĂźnk hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠsekre. Ebben az esetben viszont a termelő szabja meg az ĂĄrat.” Mint Komlev hozzĂĄtette, a nagy nyomĂĄs miatt a Gazprom elemzői kidolgoztak egy elmĂŠletet, amely szerint a spot-ĂĄrak nagyobb, az olajindexĂĄlt hosszĂş tĂĄvĂş ĂĄrak kisebb sĂşlyt kapnĂĄnak a vĂŠgleges ĂĄr kialakulĂĄsakor. MindazonĂĄltal ha EurĂłpa hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠseket ĂŠs ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgot kĂ­vĂĄn, ki kell tartania a hibrid modell mellett, emelte ki.