close
Nem magyar sajátosság az üzemidő hosszabbítás
Atom - Egyéb - Prognózis

Nem magyar sajátosság az üzemidő hosszabbítás

Az energiaigĂŠny folyamatos nĂśvekedĂŠse ĂŠs a klĂ­mavĂŠdelmi kĂŠrdĂŠsek előtĂŠrbe kerĂźlĂŠse vilĂĄgszerte magĂĄval hozta a nukleĂĄris energiatermelĂŠs felĂŠrtĂŠkelődĂŠsĂŠt. BĂĄr az utĂłbbi időben az Ăşj blokkok ĂŠpĂ­tĂŠse irĂĄnt is megnĂśvekedett az ĂŠrdeklődĂŠs, ennĂŠl gyorsabb megoldĂĄst jelent az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄs, amely a vilĂĄg egyre tĂśbb atomerőművĂŠben kezdődĂśtt meg, Ă­gy napirendre kerĂźlt Pakson is. A vilĂĄgban tapasztalhatĂł tendenciĂĄkrĂłl beszĂŠlgettĂźnk Czibolya LĂĄszlĂłval, a Magyar AtomfĂłrum EgyesĂźlet főtitkĂĄrĂĄval.

– Mennyire terjedt el a nukleĂĄris energiatermelĂŠs, ĂŠs milyen tendenciĂĄkrĂłl beszĂŠlhetĂźnk?

– A NemzetkĂśzi Atomenergia ÜgynĂśksĂŠg adatai szerint tavaly Ăśsszesen 437 atomerőművi blokk Ăźzemelt, amelyek nettĂł beĂŠpĂ­tett ĂśsszteljesĂ­tmĂŠnye meghaladja a 370 ezer megawattot. Jelenleg 30 reaktor van ĂŠpĂ­tĂŠs alatt, ĂŠs 64 blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt tervezik. RendkĂ­vĂźl ĂŠrdekes, hogy a műkĂśdő atomerőművek beĂŠpĂ­tett villamos teljesĂ­tmĂŠnye 475 megawattal nĂśvekedett az elmĂşlt ĂŠvben, mikĂśzben az Ăźzemben lĂŠvő reaktorok szĂĄma hattal csĂśkkent. BĂĄr az atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsek folyamatosak voltak az elmĂşlt ĂŠvtizedekben is, viszont most lĂŠnyegesen tĂśbb nukleĂĄris lĂŠtesĂ­tmĂŠny ĂŠpĂ­tĂŠse kezdődĂśtt el, ĂŠs az Ăşj fejlesztĂŠsek megjelentek az eurĂłpai orszĂĄgokban is. Az EU 27 tagorszĂĄga kĂśzĂźl egyĂŠbkĂŠnt 15-ben műkĂśdik atomerőmű, az Ăźzemben lĂŠvő 145 nukleĂĄris reaktor beĂŠpĂ­tett teljesĂ­tmĂŠnye meghaladja a 133 ezer megawattot.

– Az Ăşj blokkok ĂŠpĂ­tĂŠse mellett egyre nagyobb hangsĂşlyt kap az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄs. Mit mutatnak az adatok?

– Az elmĂşlt ĂŠvtizedben megvalĂłsĂ­tott biztonsĂĄgnĂśvelő intĂŠzkedĂŠseknek ĂŠs a tudatos erőforrĂĄs-gazdĂĄlkodĂĄsnak kĂśszĂśnhetően a ma műkĂśdő atomerőművek nagy rĂŠsze olyan műszaki tartalĂŠkokkal rendelkezik, hogy az eredetileg tervezett 30-40 ĂŠves Ăźzemidőt meghaladĂłan tovĂĄbbi 20 ĂŠvig kĂŠpesek biztonsĂĄgosan ĂŠs gazdasĂĄgosan Ăźzemelni. Ebből a szempontbĂłl, a legszemlĂŠletesebb pĂŠlda az Amerikai EgyesĂźlt Államok, ahol a 103 műkĂśdő blokkbĂłl mĂĄr 48 rendelkezik 60 ĂŠves Ăźzemidőre szĂłlĂł engedĂŠllyel, ĂŠs tovĂĄbbi kĂśzel tĂ­z engedĂŠlykĂŠrelem van a nukleĂĄris biztonsĂĄgi hatĂłsĂĄgnĂĄl elbĂ­rĂĄlĂĄs alatt, de ugyanez a tendencia tapasztalhatĂł a vilĂĄg mĂĄs rĂŠszein is.

– A magyarorszĂĄgi helyzetet lĂĄtva, vĂŠlhetően nĂĄlunk sem lehet lemondani a nukleĂĄris energiatermelĂŠsről. Hogyan ĂĄll a paksi Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsi program?

– A hazai helyzetet vizsgĂĄlva is lĂĄthatĂł, hogy kĂśzĂŠp, de vĂŠlhetően hosszĂş tĂĄvon sem lehet lemondani a nukleĂĄris energiatermelĂŠsről. A paksi atomerőművet eredetileg 30 ĂŠves műkĂśdĂŠsre terveztĂŠk, s ez az idő az első reaktor esetĂŠben 2012-ben lejĂĄr. Az ĂźzemeltetĂŠs eddigi tapasztalatai alapjĂĄn biztosan lehet ĂĄllĂ­tani, hogy a főberendezĂŠsek elhasznĂĄlĂłdĂĄsa, ĂśregedĂŠse sokkal lassĂşbb, mint korĂĄbban feltĂŠteleztĂŠk. Ez nem egyedi jelensĂŠg, a vilĂĄgon nagyon sok nukleĂĄris erőmű legalĂĄbb 20 ĂŠvvel hosszabb ideig kĂŠpes lesz ĂĄramot termelni, mint a tervezĂŠsi ĂŠlettartama volt. Éppen ezĂŠrt Pakson is megkezdődĂśtt mĂĄr ĂŠvekkel ezelőtt az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsi program, melynek pont az idei ĂŠv vĂŠgĂŠn ĂŠrkezik el egy jelentős ĂĄllomĂĄsa. Az előĂ­rĂĄsok szerint legkĂŠsőbb nĂŠgy ĂŠvvel az eredetileg tervezett Ăźzemidő lejĂĄrta előtt kell beadni a nukleĂĄris hatĂłsĂĄgnak az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsi programot, ez a hatĂĄridő idĂŠn december kĂśzepĂŠn lesz. Ennek egyik jelentős lĂŠpĂŠse, hogy mĂĄr megkapta az erőmű az ehhez szĂźksĂŠges  kĂśrnyezetvĂŠdelmi engedĂŠlyt.