close
Nem látszik a csökkenő trend az olajpiacon
Blog - Egyéb - Olaj

Nem látszik a csökkenő trend az olajpiacon

A hĂŠten vĂĄrhatĂłan kĂŠt esemĂŠnysorozat befolyĂĄsolhatja leginkĂĄbb a nyersolaj ĂĄrakat a vilĂĄgpiacokon: egyrĂŠszt geopolitikai szempontbĂłl az ismĂŠt mĂŠlyĂźlő tĂśrĂśk-kurd vĂĄlsĂĄg, mĂĄsrĂŠszt pedig az ĂŠszak-amerikai kontinensen vĂŠgigvonulĂł jeges viharok. Előbbi az iraki kitermelĂŠs lehetsĂŠges csĂśkkenĂŠsĂŠre figyelmeztet, mĂ­g utĂłbbi az amerikai befektetőket rĂŠmisztgeti ellĂĄtĂĄsi problĂŠmĂĄk kĂŠpĂŠben. Nagyobb, hirtelen ĂĄrvĂĄltozĂĄst a szokĂĄsos szerdai kĂŠszletadatok okozhatnak, amennyiben azok a vĂĄrttĂłl jĂłcskĂĄn eltĂŠrnek.

Minden esetre ma az olaj ĂĄra, s az elmĂşlt kĂŠt kereskedĂŠsi napon, felfelĂŠ tart, ĂśsszessĂŠgĂŠben immĂĄron hordĂłnkĂŠnti 3 dollĂĄros pluszban van. Jelenleg a januĂĄri szĂĄllĂ­tĂĄsĂş termĂŠket a pĂŠnteki zĂĄróårnĂĄl 51 centtel magasabban, 91,78 dollĂĄron jegyzik. A mostani emelkedĂŠsi ciklus fő oka a KĂśzĂŠp-AmerikĂĄban tombolĂł tĂŠli viharok, a tĂśrĂśkĂśk ĂŠszak-iraki akciĂłja, kiegĂŠszĂ­tve az amerikai gazdasĂĄg vĂŠlhető gyengesĂŠgĂŠvel.

Az emlĂ­tett viharok nem csupĂĄn a nyersolaj ĂĄrĂĄt hevĂ­tik, a fűtőolaj gallononkĂŠnti ĂĄra is elindult felfelĂŠ: a pĂŠnteki zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest 0,8 szĂĄzalĂŠkot emelkedve 2,6289 dollĂĄron ĂĄll jelenleg. Itt termĂŠszetesen a megemelkedett fogyasztĂĄs vezeti az ĂĄrnĂśvekedĂŠst, amely tovĂĄbb szĂŠlesedhet, ha a viharok a hĂŠten sem csitulnak.

A tĂśrĂśkĂśk pedig vasĂĄrnap ĂŠszak-iraki cĂŠlpontokat bombĂĄztak, feltĂŠtelezett kurd felkelők bĂşvĂłhelyeit, mikĂśzben mintegy 100 ezer katonĂĄt vontak Ăśssze a kĂśzĂśs hatĂĄron. Elemzők szerint jelen esetben nem is igazĂĄn az a problĂŠma, hogy esetleg a harci cselekmĂŠnyek gĂĄtolnĂĄk az ĂŠszak-iraki olajvezetĂŠken tĂśrtĂŠnő szĂĄllĂ­tĂĄsokat, hanem az, hogy destabilizĂĄlhatjĂĄk a dĂŠli, olajban gazdag rĂŠgiĂł tĂśrĂŠkeny bĂŠkĂŠjĂŠt. Ha nem vĂĄltozik a helyzet a tĂŠrsĂŠgben, Ăşgy az mindenkĂŠppen bullish tĂŠnyezőkĂŠnt hat a piacra.

Pedig a mĂşlt hĂŠt utolsĂł napja kifejezetten pozitĂ­vnak indult az ĂĄr szempontjĂĄbĂłl. Az amerikai fogyasztĂłi ĂĄrak ugyanis novemberben kĂŠt ĂŠve nem lĂĄtott mĂŠrtĂŠkben emelkedtek, ez pedig ismĂŠt a kamatvĂĄgĂĄs, illetve a gazdasĂĄg lassulĂĄsĂĄt vetĂ­tette előre. Így nem meglepő, hogy az olaj lefelĂŠ, a dollĂĄr ĂĄrfolyam pedig felfelĂŠ mozdult el.

Ezzel egyĂźtt pedig ismĂŠt előtĂśrtek azok az elkĂŠpzelĂŠsek, amelyek szerint a vilĂĄg legnagyobb fogyasztĂłjĂĄnak kereslet emelkedĂŠse a vĂĄrthoz kĂŠpest csĂśkken.