close
Nem jut elég földgáz Európának
Egyéb - Gáz

Nem jut elég földgáz Európának

Kijev szerint OroszorszĂĄg a szerződĂŠses mennyisĂŠgnĂŠl egytizeddel kevesebb gĂĄzt szĂĄllĂ­t UkrajnĂĄnak: napi 510 milliĂł kĂśbmĂŠter helyett csupĂĄn 460 milliĂł kĂśbmĂŠtert – kĂśzĂślte szerdĂĄn az ukrĂĄn energiaĂźgyi miniszter, aki elmondta, hogy Ukrajna sajĂĄt fĂśld alatti tĂĄrozĂłibĂłl pĂłtolja a kiesett mennyisĂŠget. A gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsok csĂśkkenĂŠsĂŠt kĂśzĂślte OlaszorszĂĄg is, mikĂśzben az osztrĂĄk OMV azok stabilizĂĄlĂłdĂĄsĂĄt jelentette.

OlaszorszĂĄg a kĂŠrt 108,3 milliĂł kĂśbmĂŠter helyett 94,2 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄzra szĂĄmĂ­t, ami 13 szĂĄzalĂŠkos csĂśkkenĂŠs ĂŠs meghaladja a keddi 10 szĂĄzalĂŠkos visszaesĂŠst is – kĂśzĂślte szerdĂĄn a Snam szĂĄllĂ­tĂĄsi hĂĄlĂłzat. HĂŠtfőn az olasz Eni olaj- ĂŠs gĂĄzcĂŠg igazgatĂłja Ăşgy nyilatkozott, hogy a normĂĄl szintĹą szĂĄllĂ­tĂĄsokat csak a hĂŠt vĂŠgĂŠre vĂĄrja visszatĂŠrni. Az osztrĂĄk OMV ugyanakkor szerdĂĄn mĂĄr azt jelentette, hogy az orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsok normalizĂĄlĂłdni lĂĄtszanak, de a normĂĄlis szĂĄllĂ­tĂĄsi szint mĂŠg nem tĂŠrt vissza.

A Gazprom a hĂŠt elejĂŠn elismerte, hogy nĂŠhĂĄny napig a szerződĂŠses mennyisĂŠgnĂŠl kevesebb fĂśldgĂĄzt tovĂĄbbĂ­tott EurĂłpĂĄba, de – mint kĂśzĂśltĂŠk – akkorra mĂĄr helyreĂĄllĂ­totta a szĂĄllĂ­tĂĄsok normĂĄlis szintjĂŠt.Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezĂŠrigazgatĂł-helyettese szerint jelenleg a kereslet az orosz gĂĄzra ĂśsszessĂŠgĂŠben 50 szĂĄzalĂŠkkal haladja meg az elvĂĄrhatĂł szĂĄllĂ­tĂĄsi mennyisĂŠget. A tĂŠl elejĂŠhez kĂŠpest december utolsĂł hetĂŠben 25 szĂĄzalĂŠkkal nőtt a szĂĄllĂ­tĂĄsi igĂŠny, majd februĂĄr első hetĂŠben ez tovĂĄbbi 25 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett.

A Gazprom vezérigazgató-helyetteseit szombaton számoltatta be Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az általános energetikai, valamint az európai országokba irányuló gázszállítások körüli helyzetről, és akkor elhangzott, hogy a Gazprom jelenleg a szerződéses kötelezettségeknek megfelelő mennyiségű földgázt szállít az európai partnerországnak, de nem tud eleget tenni a nyugat-európai országok pótlólagos igényeinek. A Gazprom elismerte azt is, hogy néhány napig összességében az előírtnál mintegy 10 százalékkal kevesebb földgázt exportált a nyugat-európai országokba, de már helyreállt a szállítások normális menete. Ugyanakkor a cég azt is jelezte, hogy a megnövekedett európai keresletet nem tudja kielégíteni.

OroszorszĂĄg tavaly Ăśsszesen 104 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt szĂĄllĂ­tott EurĂłpĂĄba ukrĂĄn tranzittal, ami meghaladja az egy ĂŠvvel korĂĄbbi 95,4 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert. Az orosz Gazprom biztosĂ­tja az eurĂłpai gĂĄzszĂźksĂŠglet 25 szĂĄzalĂŠkĂĄt. Ennek 80 szĂĄzalĂŠka UkrajnĂĄn keresztĂźl jut el az eurĂłpai fogyasztĂłkhoz.

Â