close
Nem használhatja a Gazprom az Opált
Egyéb - Gáz

Nem használhatja a Gazprom az Opált

Most épp senki nem használja a német-cseh Opál gázvezetéket, a Gazprom szeretné, de az EU-s szabályok szerint nem teheti. A világpiaci változások is rosszul érintik az orosz gázipari vállalatot, erős az árverseny, de kitart Európa mellett.

Az EU-s szabályozások gátolják az orosz Gazpromot abban, hogy használja az Északi Áramlat gázvezetéket, állítja Alekszander Medvegyev, a gázipari vállalat igazgatósági tanácsának elnökhelyettese. Az orosz gázóriás az Északi Áramlat folytatását, az Opált is szeretné használni, hogy a szibériai gázt Észak-Németországból Csehországba szállítsa, írja a The Moscow Times.

„Az Északi Áramlat sikere csak félig teljes, ugyanakkor a téli időszakban a gáztárolókból kellett kiszolgálnunk a vásárlóinkat”, mondta Medvegyev egy tájékoztatón a múlt hét végén. A Gazprom szerint az Európai Unió szándéka, hogy a beszállítókat megakadályozza a gázhálózatok uralásában. „Reméljük, hogy az ésszerűség és a logika érvényesül és a gázvezetékek nem maradnak kihasználatlanok.” Az orosz cég jelenleg a Déli Áramlatot építi, amelyen a Fekete-tengertől szállítana gázt Európába 2015-től, a mostani helyzetből tanult a Gazprom, tette hozzá Medvegyev.

A Gazprom azért nem férhet hozzá a 470 kilométer hosszú vezetékhez, mert az EU 3. energiacsomagja nem engedi, hogy az eleve domináns beszállítók domináns hálózatokból lássanak el más szakaszokat is. Az Északi Áramlat összkapacitása 55 milliárd köbméter évente, de a többségi tulajdonos Gazprom egyelőre ennek csak a felét küldi Európába.

Az EU kifogásolt szabályai mellett az is közrejátszhat a Gazprom nem túl kedvező gazdasági helyzetében, hogy a világpiaci túlkínálat lenyomta az árakat, de a norvég gáz is komoly versenytárs, ezek eredménye lehet az, hogy jelenleg senki nem használja az Opált. Medvegyev szerint az európai zöld energia és az azonnali gázpiacok is rontottak a Gazprom vezetékének helyzetén. Mindezek ellenére még mindig van a cégnek az európai igények kiszolgálására termelt földgáza, így elkötelezett marad az EU mellett, zárta szavait az elnökhelyettes.