close
Nem elegendőek a durbani eredmények az éghajlatváltozás kezelésére
Egyéb - Emisszió

Nem elegendőek a durbani eredmények az éghajlatváltozás kezelésére

Baranyai GĂĄbor, a KĂźlĂźgyminisztĂŠrium helyettes ĂĄllamtitkĂĄra szerint az ĂŠghajlatvĂĄltozĂĄs globĂĄlis problĂŠma, amelynek kezelĂŠsĂŠre minden orszĂĄg egyĂźttes fellĂŠpĂŠsĂŠre van szĂźksĂŠg, ĂŠs ehhez nem elegendőek a decemberi durbani klĂ­makonferenciĂĄn elĂŠrt eredmĂŠnyek. A helyettes ĂĄllamtitkĂĄr a Magyar KĂźlĂźgyi IntĂŠzetben hĂŠtfőn tartott előadĂĄsĂĄban elmondta, az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsa a mindennapi ĂŠlet szĂĄmos terĂźletĂŠt ĂŠrinti, csĂśkkentĂŠse nem kizĂĄrĂłlag kĂśrnyezetvĂŠdelmi kĂŠrdĂŠs.

A politikus felhĂ­vta a figyelmet, hogy az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok – pĂŠldĂĄul a szĂŠn-dioxid ĂŠs a metĂĄn – nem egyenlők az ĂłzonkĂĄrosĂ­tĂł, mestersĂŠges gĂĄzokkal, hanem a lĂŠgkĂśr termĂŠszetes Ăśsszetevői. Ezek a gĂĄzok nem ott fejtik ki hatĂĄsukat, ahol kibocsĂĄtottĂĄk őket, hanem a bolygĂł egĂŠszĂŠnek lĂŠgkĂśrĂŠbe jutnak be – ismertette. Éppen ezĂŠrt csak a globĂĄlis fellĂŠpĂŠs lehet hatĂŠkony a helyzet kezelĂŠsĂŠre, minden orszĂĄgnak egyidejűleg csĂśkkentenie kellene az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsĂĄt – emelte ki. Baranyai GĂĄbor rĂĄmutatott: ha nem sikerĂźl visszafogni a kibocsĂĄtĂĄst, akkor emelkedhet a tengerek vĂ­zszintje, nĂśvekedhet a szĂŠlsősĂŠges időjĂĄrĂĄsi jelensĂŠgek szĂĄma, ĂŠs mivel a szĂŠn-dioxid jelentős rĂŠszĂŠt az ĂłceĂĄnok elnyelik, megvĂĄltozhat ezek kĂŠmhatĂĄsa, ami kĂĄrosan hat az ĂŠlővilĂĄgukra. Az orszĂĄgok jelentős rĂŠsze komolyan veszi a problĂŠmĂĄt, amit jĂłl mutat, hogy tĂśbben nĂŠpes delegĂĄciĂłt kĂźldtek a dĂŠl-afrikai Durbanben tartott legutĂłbbi klĂ­makonferenciĂĄra – fogalmazott. Az ENSZ is kiemelten foglalkozik a kĂŠrdĂŠssel – tette hozzĂĄ.

A helyettes ĂĄllamtitkĂĄr felidĂŠzte: a kiotĂłi jegyzőkĂśnyvet ratifikĂĄlĂłk vĂĄllaltĂĄk a gĂĄzkibocsĂĄtĂĄs csĂśkkentĂŠsĂŠt, Durbanben pedig a vilĂĄg teljes kibocsĂĄtĂĄsĂĄnak 17 szĂĄzalĂŠkĂĄĂŠrt felelős orszĂĄgok tovĂĄbbi csĂśkkentĂŠst vĂĄllaltak. Ez azonban nem elĂŠg a vilĂĄgmĂŠretű problĂŠma megoldĂĄsĂĄhoz – hangoztatta. A tĂŠmĂĄban ĂĄltalĂĄban szilĂĄrd az orszĂĄgok ĂĄllĂĄspontja: a fejletlen orszĂĄgok azzal vĂĄdoljĂĄk a fejletteket, hogy a kialakult helyzetĂŠrt ők a felelősek, ezĂŠrt nekik is kell rĂĄ megoldĂĄst talĂĄlniuk – mondta. HozzĂĄfűzte: a fejlődő orszĂĄgok is a fejletteket vĂĄdoljĂĄk, holott kĂśzĂźlĂźk KĂ­na, India ĂŠs BrazĂ­lia okolhatĂł a kibocsĂĄtĂĄs jelentős rĂŠszĂŠĂŠrt.

A fejlődő, kis szigetĂĄllamok – pĂŠldĂĄul a MaldĂ­v- vagy a Seychelles-szigetek – a legveszĂŠlyeztetettebbek, szĂĄmukra “ĂŠlet-halĂĄl kĂŠrdĂŠsről” van szĂł, ezĂŠrt “nagy a morĂĄlis sĂşlyuk” a vitĂĄban – jelezte. Elmondta, a tĂĄrgyalĂĄsokon rendszerint nehĂŠz előrelĂŠpĂŠst elĂŠrni, gyakran mĂĄr az is ĂĄttĂśrĂŠsnek szĂĄmĂ­t, ha a rĂŠsztvevőknek sikerĂźl arrĂłl megegyezniĂźk, hogyan tĂĄrgyaljanak tovĂĄbb. Durbanben a fő kĂŠrdĂŠs az volt, hogy a kiotĂłi jegyzőkĂśnyv idĂŠn lejĂĄrĂł vĂĄllalĂĄsi időszakĂĄnak helyĂŠbe mi lĂŠphet – mondta. EmlĂŠkeztetett: a konferenciĂĄn meghosszabbĂ­tottĂĄk a vĂĄllalĂĄsi időszakot, egyĂşttal kimondtĂĄk, hogy a mĂĄsodik ilyen időszak 2013-ban indul. Az elkĂŠpzelĂŠs “kiforratlansĂĄgĂĄt” jelzi, hogy mĂŠg arrĂłl sem szĂźletett dĂśntĂŠs, hogy ez pontosan milyen hosszĂş időszak lesz – tette hozzĂĄ. Kiemelte: a konferenciĂĄn elfogadtak egy olyan globĂĄlis Ăştitervet, amely kĂśtelező normĂĄkat rendelne a szĂŠn-dioxid- kibocsĂĄtĂĄshoz. Az Ăştitervnek 2015-re kellene kialakulnia, ĂŠs az alapjĂĄn 2020-tĂłl mĂĄr jogilag kĂśtelező, globĂĄlis, vĂŠgrehajthatĂł rendszerkĂŠnt kell majd műkĂśdnie – kĂśzĂślte.

Durbanben lĂŠnyeges tĂŠma volt mĂŠg egy klĂ­maalap lĂŠtrehozĂĄsa, amely a kibocsĂĄtĂĄs-csĂśkkentĂŠshez szĂźksĂŠges beruhĂĄzĂĄsokat tĂĄmogatnĂĄ vĂĄrhatĂłan 2013-tĂłl, a VilĂĄgbank segĂ­tsĂŠgĂŠvel. Ez kevĂŠssĂŠ lĂĄtvĂĄnyos, de fontos lĂŠpĂŠs – vĂŠlekedett. A kiotĂłi jegyzőkĂśnyv meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄrĂłl decemberben ĂĄllapodott meg a dĂŠl-afrikai Durbanben az ENSZ 17. klĂ­mavĂĄltozĂĄsi konferenciĂĄja, amelyen csaknem 190 tagĂĄllam kĂŠpviseltette magĂĄt. A tanĂĄcskozĂĄson megĂşjĂ­tottĂĄk a kiotĂłi jegyzőkĂśnyvet, amelynek első vĂĄllalĂĄsi időszaka jĂśvőre jĂĄr le. A cĂŠl az volt, hogy a jegyzőkĂśnyvet ratifikĂĄlĂł orszĂĄgok 2013-tĂłl ismĂŠt vĂĄllaljanak kĂśtelezettsĂŠget az ĂźveghĂĄzhatĂĄst okozĂł gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsĂĄnak csĂśkkentĂŠsĂŠre. Az ENSZ ÉghajlatvĂĄltozĂĄsi KeretegyezmĂŠnyĂŠhez csatolt kiotĂłi jegyzőkĂśnyvet, 1997-ben fogadtĂĄk el, ĂŠs 2005. februĂĄr 16-ĂĄn lĂŠpett HatĂĄlyba. A dokumentum mintegy 40 fejlett ipari orszĂĄgnak Ă­rja elő az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsĂĄnak 2008 ĂŠs 2012 kĂśzĂśtti, az 1990-es szinthez viszonyĂ­tott, ĂĄtlagosan 5,2 szĂĄzalĂŠkos csĂśkkentĂŠsĂŠt.