close
Nem adják lejjebb az olajat
Blog - Egyéb - Olaj

Nem adják lejjebb az olajat

RendkĂ­vĂźl izgalmas hetet tĂślthettĂźnk el az elmĂşlt hĂŠt nap alatt az olajpiacon – mondhatnĂĄnk, hacsak nem fĂŠlnĂŠnk attĂłl, hogy a feldĂźhĂśdĂśtt vĂŠteli pozĂ­ciĂłban ĂĄllĂłk, illetve a gĂŠpjĂĄrművezetők nemes egyszerűsĂŠggel agyonvernĂŠnek minket. A kijelentĂŠs mindettől fĂźggetlenĂźl persze igaz: tĂśbb rekord is megdőlt, megszĂłlalt az OPEC elnĂśke, stb. S egyelőre Ăşgy tűnik, hogy a napszĂşrĂĄst kapott brĂłkerek tovĂĄbbra is lĂĄzasan tevĂŠkenykednek a parketten. Ma reggel folytatĂłdott ugyanis az, ami a mĂşlt hĂŠten abbamaradt, ti. az emelkedĂŠs. Igaz egyelőre mĂŠg nem ĂĄllĂ­tottunk fel Ăşj rekordot, de ami kĂŠsik, nem mĂşlik. Így egyelőre mĂŠg marad a hordĂłnkĂŠnti 142,99 dollĂĄros ĂĄrrekord.

 

A fekete arany ĂĄra az idei ĂŠv első hat hĂłnapjĂĄban 48 szĂĄzalĂŠkos emelkedĂŠsen ment keresztĂźl, s vele tartott a tĂśbbi kĂśzĂśtt az arany ĂŠs a rĂŠz is. MindegyikĂźk a globĂĄlis gazdasĂĄg lassulĂĄsa, illetve az inflĂĄciĂł elszabadulĂĄsa elleni vĂŠdekezĂŠsĂźl indult meg felfelĂŠ. S hogy hol a vĂŠge, persze egyelőre nehĂŠz megjĂłsolni, az OPEC elnĂśk mĂşlt heti nyilatkozata, amely szerint idĂŠn nyĂĄron 150-170 dollĂĄr kĂśzĂśtt kereskedhetĂźnk majd az olajjal, is komolyan hatott a piacra. 

A dollĂĄr ismĂŠt egyre gyengĂŠbb, ami azt jelenti, hogy Ăşjabb zĂśldhasĂşak ĂŠrkeznek a hĂŠten a piacra, ami termĂŠszetesen az ĂĄr emelkedĂŠsĂŠt vetĂ­ti előre. Augusztusi lejĂĄratra 141,93 dollĂĄrig hĂşzott el a jegyzĂŠs, ami 1,72 dollĂĄros plusz a pĂŠnteki zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest. 

A mĂşlt hĂŠt legnagyobb emelkedĂŠsĂŠt azt kĂśvetően ĂŠrte el az ĂĄr, hogy a Fed vĂĄltozatlanul hagyta az amerikai alapkamatot. Emellett szintĂŠn az ĂĄremelkedĂŠst segĂ­tette a szokĂĄsos heti nigĂŠriai militĂĄns tĂĄmadĂĄs is, de most besegĂ­tett az ĂŠszaki-tengeri termelői kimaradĂĄs is. 

Az amerikai nyersanyag kereskedelmi hivatal adatai szerint a mĂşlt hĂŠten csaknem kĂŠtszeresĂŠre nőtt azok tĂĄbora, akik a tovĂĄbbi ĂĄremelkedĂŠsre tettek, mĂ­g a nettĂł vĂŠteli oldalon ĂĄllĂłk, azaz a vĂŠteli ĂŠs az eladĂłi oldal kĂśzĂśtti kĂźlĂśnbsĂŠg 90,5 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett, s meghaladta a 24,2 ezret is.