close
Negyedével csökkent a Szlovákiába szállított gázmennyiség
Blog - Egyéb - Gáz

Negyedével csökkent a Szlovákiába szállított gázmennyiség

Az igényeltnél mintegy 25 százalékkal kevesebb földgázt kapott Oroszországtól a hét elején Szlovákia. A korábbi napokban a szállítmány csökkenése tízszázalékos volt – jelentette az SPP szlovák gázipari cég keddi közleményében.

Az elmúlt héthez képest csökkent a Szlovákián keresztül Nyugatra vezető tranzit gázvezetékbe irányuló orosz földgáz mennyisége is – mondta Pater Bednár, az SPP szóvivője a CTK cseh hírügynökségnek. Az orosz földgázszállítmányok csökkenése a múlt szerdán kezdődött. “Társaságunk biztosít mindenkit, hogy az SPP Szlovákiában továbbra is szállítani tudja ügyfeleinek a megrendelt mennyiséget” – közölte a szóvivő.

Az Eurostream tranzit gázvezeték üzemeltetője weboldalán tudatta, hogy az ukrán-szlovák határra hétfőn 50 millió köbméter orosz földgáz érkezett, amely mintegy 20 százalékkal kevesebb, mint a múlt heti napi átlag. A közlés szerint a következő napokban a szállítások további csökkenésével – napi 34 millió köbméterre – kell számítani. Az Eurostream nem közölte, hogy ezt az állítását mire alapozta. Az Ukrajnán és Szlovákián átmenő, ungvári folyosónak nevezett gázvezetéken keresztül szeptember eleje óta továbbított naponta stabilan 60 millió köbméteres mennyiség helyett hétfőn már csak 49,6 millió köbméter továbbítását jelentették be.

Szlovákia Csehországból és Ausztriából is kaphat földgázt, a megfelelő vezetékek üzemképesek. Az ország tavalyi földgázfogyasztása meghaladta az ötmilliárd köbmétert. Csehországot – néhány más kelet-európai államtól eltérően – a felelős intézmények jelentései szerint az elmúlt napokban az orosz fölgázszállítások csökkenése nem érintette. Korábban több uniós ország jelezte, hogy az orosz Gazprom nem teljesíti az igényelt mennyiség leszállítását.

Razvan Nicolescu román energiaügyi tárca nélküli miniszter hétfőn közölte, hogy az orosz cég tájékoztatása szerint keddtől vasárnapig tíz százalékkal csökkenti a Romániának szállítandó földgáz mennyiségét. Moszkvában nem indokolták a döntést – mondta Nicolescu. A lengyel PAP hírügynökség a Gazprom szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy az orosz állami cég csak a szerződéses minimumot tudja földgázból leszállítani Lengyelországnak, a megnövelt rendeléseket nem képes kielégíteni.