close
NEA jelentés Fukusima tanulságairól
Atom - Egyéb

NEA jelentés Fukusima tanulságairól

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége (Nuclear Energy Agency – NEA) szerint a japán Fukushima-Daiichi 2011. márciusi balesete megmutatta: az atomenergiát alkalmazó országoknak meg kell teremteniük az egyértelmű és átfogó törvényi hátteret az esetleges balesetek áldozatainak kompenzálásához.

A japán nukleáris kárkompenzációs rendszerről és annak Fukushima utáni működéséről szóló jelentésében a párizsi székhelyű NEA közli: az is fontos, hogy a törvényi keretek lehetővé tegyék, hogy az üzemeltető (Fukushima esetén a TEPCO) és a kormányzat gyorsan alkalmazkodjon a nukleáris baleset különleges igényeihez. A jelentés szerint le kell vonni a tanulságokat abból, ahogy Japán kezelte a baleset áldozatainak kompenzációját. Az első igénylő formanyomtatványokat a Tepco extrém hosszúra szabta – a sajtóértesülések szerint 60 oldalas igénylőlap mellé 160 oldalas leírás is járt -, és mellé különféle igazolásokat, születési igazolást és nyugtákat kértek. Ezeket a legtöbb kitelepített, főként a cunami által is érintett területekről jövők nem tudták teljesíteni – írta a NucNet.

A Tepcoval szembeni kártérítési igényeket magához a vállalathoz, egy erre hivatott kormánybizottsághoz és polgári bíróságokra is be lehetett nyújtani. A japán törvények nem irányítják egy bírósághoz az azonos igényeket, így fennállt az egymással ellentétes döntések esélye – áll a japán OECD-delegációval közösen kiadott jelentésben. A jelentés a főbb japán törvények, útmutatók és adminisztratív szövegek angol fordítását, és japán szakértők kommentárjait is tartalmazza a nukleáris kárfelelősség ügyében. A NEA szerint a jelentés segíthet az érdeklődőknek belelátni a baleset áldozatainak kompenzálására létrehozott rendszerbe, és azoknak is, akik saját nemzeti és a nemzetközi kárfelelősségi rendszer javításán dolgoznak.

A jelentés szerint 2012 októberéig a Tepco mintegy 257 ezer egyéni kompenzációs kérelmet kapott, és további 116 ezret vállalatoktól és földtulajdonosoktól, akik közül 206 ezren illetve 92 ezren önszántukból költöztek el.

A Fukushima-Daiichi atomerőmű felelősségbiztosítása és az állami jóvátétel összesen 120 milliárd jen (890 millió euró) kifizetését teszi lehetővé.