close
Műanyagtetővel a sugárzás ellen
Atom - Egyéb

Műanyagtetővel a sugárzás ellen

PoliĂŠszterből kĂŠszĂ­tett pĂłttetőt kapott az egyik sĂŠrĂźlt fukusimai reaktor: az atomerőművet Ăźzemeltető Tepco műanyagelemekkel kĂ­sĂŠrli meg lezĂĄrni a sĂŠrĂźlt tetőelemeket, hogy csĂśkkentsĂŠk a reaktorbĂłl kiĂĄramlĂł tovĂĄbbi radioaktĂ­v sugĂĄrzĂĄst.

Csak lassan haladnak a mentĂŠsi ĂŠs kĂĄrelhĂĄrĂ­tĂĄsi munkĂĄlatok a sĂŠrĂźlt Fukusima Daiichi erőműben, az Ăźzemeltető TEPCO-nak csak szeptemberben sikerĂźlt a hĂĄrom legsĂşlyosabban sĂŠrĂźlt reaktorblokkban a hőmĂŠrsĂŠkletet 100 Celsius fok alĂĄ csĂśkkenteni. A kilĂŠpő sugĂĄrzĂĄs csĂśkkentĂŠse ĂŠrdekĂŠben a Tepco műanyagelemekkel fedte le az egyes reaktorblokkot.

A fĂŠm tartĂłszerkezetre szerelt poliĂŠszter-elemek, valamint a kijavĂ­tott szellőzőrendszer segĂ­tsĂŠgĂŠvel a Tepco remĂŠnyei szerint 90 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkenthető lesz a kilĂŠpő sugĂĄrzĂĄs mĂŠrtĂŠke. A teljes rendszerrel a konszern hĂŠtfő esti tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint oktĂłber vĂŠgĂŠre kĂŠszĂźlnek el, amennyiben az ĂŠpĂ­tmĂŠny megfelelően ellĂĄtja feladatĂĄt, Ăşgy a sĂŠrĂźlt hĂĄrmas ĂŠs nĂŠgyes blokk tetejĂŠt is ezzel a rendszerrel pĂłtoljĂĄk majd, ezek utĂĄn – ĂĄm a konszern remĂŠnyei szerint mĂŠg az ĂŠv vĂŠgĂŠig  – megkĂ­sĂŠrlik a sĂŠrĂźlt reaktorok hidegleĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt.

Az erőmű hidegleĂĄllĂĄsĂĄhoz elsősorban az volt szĂźksĂŠges, hogy a vĂ­z hőmĂŠrsĂŠklete 100 Celsius-fok alĂĄ essen normĂĄl nyomĂĄson mind a hĂĄrommegsĂŠrĂźlt reaktorban, ĂŠs a radioaktĂ­v Ăźzemanyag ne is tudjon Ăşjra fĂślhevĂźlni, Ă­gy ne indulhasson be spontĂĄn maghasadĂĄs. Ha a reaktorok hidegleĂĄllĂ­tĂĄsa is sikerrel jĂĄr, akkor az a nyolcvanezer ember, akit a lezĂĄrt terĂźletekről kitelepĂ­tettek a hatĂłsĂĄgok, is visszatĂŠrhet otthonĂĄba, igaz egyelőre csak ideiglenesen. A lakosok mĂĄrcius Ăłta ideiglenes szĂĄllĂĄsokon tengetik ĂŠletĂźket. Ugyanakkor mĂŠg mindig ĂłriĂĄsi feladat marad a fertőzĂśtt terĂźletek megtisztĂ­tĂĄsa, a terĂźlet Ăşjra lakhatĂłvĂĄ tĂŠtelĂŠhez ugyanis a radioaktĂ­v talajrĂŠtegeket ĂŠs minden fertőzĂśtt tĂĄrgyat meg kellene tisztĂ­tani, vagy biztonsĂĄgos tĂĄrolĂłba szĂĄllĂ­tani. A tervek szerint mĂĄr az idĂŠn megkezdik a kĂśzĂŠpĂźletek megtisztĂ­tĂĄsĂĄt, valamint a parkokban ĂŠs az iskolaudvarokon a termőtalaj felső rĂŠtegĂŠnek eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄt.

Ez a munka mĂŠg optimĂĄlis kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt is legalĂĄbb 2014 mĂĄrciusĂĄig tart majd, azaz legkorĂĄbban a tragikus fĂśldrengĂŠs ĂŠs szĂśkőĂĄr utĂĄn hĂĄrom ĂŠvvel normalizĂĄlĂłdhat majd a lakosok ĂŠlete a fukusimai rĂŠgiĂłban. KĂśzben megkezdődĂśtt az atomerőmű-baleset esetleges hosszĂştĂĄvĂş hatĂĄsainak felmĂŠrĂŠse is: a japĂĄn egĂŠszsĂŠgĂźgyi minisztĂŠrium oktĂłber elejĂŠn kezdte meg 350 ezer, az erőmű kĂśrnyezetĂŠben ĂŠlő kisgyermek teljes kivizsgĂĄlĂĄsĂĄt, elsősorban pajzsmirigy vizsgĂĄlatokkal. A kisgyermekek pajzsmirigye ugyanis sokkal ĂŠrzĂŠkenyebb a sugĂĄrzĂĄsra, mint a felnőttek szervei. A jĂśvőben JapĂĄnban minden gyermek ĂŠs fiatal ĂĄt fog esni az ezzel kapcsolatos rĂĄkszűrĂŠsen, hĂşsz ĂŠves korukig kĂŠtĂŠvente, majd ezutĂĄn ĂśtĂŠvente kell megjelenniĂźk a vizsgĂĄlaton.

A mĂĄrcius 11-ei fĂśldrengĂŠsben, illetve az azt kĂśvető szĂśkőĂĄrban megsĂŠrĂźlt Fukusima Daichii atomerőműben tĂśrtĂŠnt nukleĂĄris baleset hatĂĄsĂĄra kĂśzben ĂŠles fordulat ĂĄllt be JapĂĄn energiapolitikĂĄjĂĄban: TokiĂł a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokra koncentrĂĄlva csĂśkkentenĂŠ az atomenergia jelentősĂŠgĂŠt a belfĂśldi energiaellĂĄtĂĄsban.

A Fukusima Daiichi atomerőműben a Csernobili szerencsĂŠtlensĂŠg Ăłta tĂśrtĂŠnt legsĂşlyosabb nukleĂĄris baleset hatĂĄsĂĄra a japĂĄn kormĂĄny lĂĄtvĂĄnyosan hĂĄtat fordĂ­tott az atomenergiĂĄnak ĂŠs felĂźlĂ­rva sajĂĄt energiastratĂŠgiĂĄjĂĄt a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠbe fektet. Nan Kaoto miniszterelnĂśk korĂĄbban bejelentette, hogy a szigetorszĂĄg 2020-ra 20 szĂĄzalĂŠkra kĂ­vĂĄnja emelni a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok arĂĄnyĂĄt japĂĄn teljes energiaellĂĄtĂĄsĂĄban, hogĂ­y Ă­gy vĂĄlthassa ki atomerőműveit. Mint azt az Energiainfo is megĂ­rta, JapĂĄn a mĂĄrcius 11-ei fĂśldrengĂŠs előtt mĂŠg azt tervezte, hogy komoly forrĂĄsokat fektet a nukleĂĄris erőművekbe. A korĂĄbban elfogadott energiastratĂŠgia szerint az atomenergia arĂĄnyĂĄt 30 szĂĄzalĂŠkra emeltĂŠk volna a jelenlegi 20 szĂĄzalĂŠkrĂłl.

A kĂźlĂśnfĂŠle megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok jelenleg JapĂĄn teljes energiaigĂŠnyĂŠnek alig 10 szĂĄzalĂŠkĂĄt fedezik. A miniszterelnĂśk ugyan nem fejtette ki, hogy a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok melyik tĂ­pusĂĄt preferĂĄlja majd a kormĂĄnyzat, ugyanakkor Nan Kaoto kijelentette, hogy a kormĂĄnyzat elkĂŠpzelĂŠsei szerint a napenergia kiĂŠpĂ­tĂŠsi ĂŠs termelĂŠsi kĂśltsĂŠgeit harmadĂĄra szĂĄndĂŠkozik csĂśkkenteni TokiĂł 2020-ra, mĂ­g 2030-ra az egyhatodĂĄra.

Jelenleg a fotovoltaikus energia előĂĄllĂ­tĂĄsa 50 jenbe kerĂźl megawattĂłrĂĄnkĂŠnt, mĂ­g a geotermikus energia kĂśltsĂŠgei ennek tĂśredĂŠke: mindĂśssze 5-23 jen. Kaoto elkĂŠpzelĂŠsei kĂśzĂśtt vĂĄzolta, hogy 2030-ig 10 milliĂł hĂĄztartĂĄs energiaellĂĄtĂĄsĂĄt fedeznĂŠk napenergiĂĄval. SzakĂŠrtők szerint azonban a szigetorszĂĄg termĂŠszeti adottsĂĄgai miatt a nyĂ­lt tengeri szĂŠlerőmű-platformok ĂŠs a geotermikus erőművek jobb megtĂŠrĂźlĂŠssel kecsegtetnek.

 

 

Â