close
Most a benzin ára emelkedhet
Egyéb - Olaj

Most a benzin ára emelkedhet

A február 3-7-i héten a benzin ára a mediterrán piacon 0,2 százalékkal lett olcsóbb, a gázolajnál 1,2 százalékos csökkenés jelentkezett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 0,8 százalékkal gyengült. Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve február 12-én a benzin ára 0-2 forint között emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan nem változik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 0,2%-kal lett olcsóbb a február 3-7-i héten . Az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon az árak csak 0,2-0,7 százalékkal emelkedtek. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,2%-kal lett olcsób, az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon még kisebb volt az árcsökkenés – olvasható a GKI Energiakutató elemzésében.

A forint árfolyama a február 3-7-i héten 228 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 0,8 százalékkal lett gyengébb a megelőző heti átlaghoz képest. A február 3-7-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 109,5 dollár/hordós szintről a hét végére 111,5 dollár/hordóra emelkedett, heti átlagban azonban a Brent átlagos ára 1%-kal lett olcsóbb. A forint árfolyama 0,8 százalékkal, 2 forinttal gyengült, s ez a mérték már bőven ellentételezte az üzemanyagárak kis csökkenését.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1-2 százalékos emelkedés, a gázolajnál 0-1% között terjedő emelkedés mutatható ki. Ezen a héten az árfolyam gyengülése eltüntette, sőt emelkedő tartományba fordította a piaci üzemanyagárakat.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzinnél 2-3 forintos áremelés lehetséges, a gázolajnál 0-1,5 forint közötti áremelkedést jeleznek az adatok. A benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 403-405 Ft/liter körüli változik, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 425 forint/liter körüli szinten marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 6 százalékkal csökkent, a gázolaj ára 1,5 százalékkal lett olcsóbb. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 12 százalékkal több benzint és 6,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.