close
Miniszterek demonstráltak az erőműben
Áram - Egyéb

Miniszterek demonstráltak az erőműben

Az ellenőrzési rendszerek szigorítására, a lakosság pontosabb tájékoztatására van szükség – idézi a hétfői Magyar Hírlap a gazdasági és a környezetvédelmi minisztert.Az ellenőrzési rendszerek szigorítására, a lakosság pontosabb tájékoztatására van szükség – állapította meg a gazdasági és a környezetvédelmi miniszter tegnap a Paksi AtomerőmĂťben. Mindketten a biztonság megőrzését, a bizalom helyreállítását tartják a legfontosabb feladatnak. Ennek jegyében a jövőben növelik az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét. Elkészítették az erőmĂť módosított üzleti tervét.

– Nincs veszélyben a lakosság az üzemzavar miatt, az atomerőmĂť stabilizálta a helyzetet – jelentette ki tegnap paksi helyszíni szemléjét követően a gazdasági miniszter. Csillag István a biztonság megőrzését, a bizalom helyreállítását nevezte a legfontosabb feladatnak. Az Országos Atomenergia Bizottság (OAB) elnökeként a területet felügyelő miniszter szerint ezt az ellenőrzések sĂťrítésével lehet megteremteni.

A kontroll erősítését célozza, hogy az atomenergiáról szóló törvény módosításával a közeljövőben növelni kívánják az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét. A nukleáris hatósági feladatokat ellátó hivatal eddig a gazdasági tárca, illetve az Országos Atomenergia Bizottság alárendeltségében mĂťködött. Ennek a helyzetnek véget kell vetni – hangsúlyozta Csillag István. Nem merülhet fel a jövőben sem annak a gyanúja, hogy a szakhatóságot a biztonság kárára utasítja valamilyen lépésre a gazdasági miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a súlyos bevételkiesést okozó üzemzavarnak miért nem lettek az atomerőmĂťben és a tevékenységét ellenőrző nukleáris hatóságnál komolyabb személyi következményei, Csillag István közölte: szerinte komoly változások történtek Paks vezetésében. Ebben a kérdésben is a kollektív biztonságnak, a hétszer mérj, egyszer vágj elvnek kell érvényesülnie.

A paksi helyzet értékelésére ma összeül az OAB tudományos tanácsadó testülete. Az eddig főként mĂťszaki-atomenergetikai szakértőkből álló grémiumot a következő napokban más tudományágak képviselőivel is (például sugárbiológusok, környezetvédelmi szakmérnökök) egészítik ki. Erre azért van szükség, hogy a további tennivalók meghatározásakor a lehető legkisebbre csökkentsék a beavatkozás kockázatát.

A biztonság megőrzését nevezte a legfontosabbnak Persányi Miklós is. A környezetvédelmi miniszter szerint az először tervezz, utána cselekedj elv alkalmazásával megelőzhető lett volna az üzemzavar. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ellenőrzési rendszerek szigorítására van szükség. A tájékoztatást is javítani kell, az embereknek joguk van tudni, mi történik az atomerőmĂťben. A környezetvédelmi tárca a jövőben igényt tart a paksi mérési adatokra.

Az OAH nem ellenôrzést végzett Pakson, hanem igazoló jelentést írt; május 30-ai dokumentumában nem felülvizsgálta az erômĂť jelentését, hanem megerôsítette annak megállapításait és „ferdítéseit” – áll az Energia Klub tegnapi közleményében. A zöldek szerint a személyi felelôsségrôl szóló fejtegetések is politikai megrendelésre készültek, céljuk a közvélemény figyelmének elterelése a tényleges eseményekrôl és érdek-összefonódásokról. Állítják: a gazdasági miniszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget nem új, független, önálló vizsgálatokra kérte fel, hanem a kész, kormányzatilag jóváhagyott OAH-jelentés „pecsétnyomójául hívta az országba”. A paksi szakemberek önállóságának visszaállítását sürgette tegnap a Fidesz Tolna megyei elnöke. Koltai Tamás szerint csökkent a nukleáris biztonság.

Noha a sajtótájékoztatón részt vettek, sem az atomerőmĂť sokat bírált vezérigazgatója, Kocsis István, sem az üzemzavar-elhárítás koordinálására kinevezett miniszteri biztos, Aszódi Attila nem kért szót. Kocsis egy újságírói kérdésre válaszolva közölte: még nem értékelték az Országos Atomenergia Hivatal üzemzavarról szóló jelentését. (A múlt pénteken nyilvánosságra hozott dokumentum a tervezési, ellenőrzési, mĂťszaki hiányosságok mellett az atomerőmĂť biztonsági kultúráját is kifogásolta.) Bejelentette: elkészítették az atomerőmĂť módosított üzleti tervét. Erre azért volt szükség, mert az üzemzavar miatt április 10-e óta áll a 2-es blokk. A reaktor várhatóan hónapokig tartó kiesése napi ötvenmillió forintos veszteséget okoz, és milliós kiadást jelent Paksnak a helyreállítási program előkészítése és végrehajtása is.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.