close
Milliárdos kiadások Európában
Egyéb - Emisszió

Milliárdos kiadások Európában

TĂśbb milliĂĄrd koronĂĄba fog kerĂźlni a Cseh Energetikai Műveknek (CEZ) az EurĂłpai BizottsĂĄg azon terve, hogy csĂśkkentsĂŠk a levegőbe kibocsĂĄtott szĂŠndioxid mennyisĂŠgĂŠt. Ha az EurĂłpai BizottsĂĄg 2013-ban valĂłban bevezeti az emissziĂłs kvĂłtĂĄk ĂĄrverĂŠses ĂĄrusĂ­tĂĄsĂĄt, az a CEZ szĂĄmĂĄra nĂŠhĂĄny tucat milliĂĄrd koronĂĄs pluszkiadĂĄst jelenthet.

“Bejelentett terveink egyelőre semmit sem vĂĄltoztak. A tervezett intĂŠzkedĂŠsek termĂŠszetesen ĂŠrinteni fogjĂĄk terveinket, de hogy konkrĂŠtan mikĂŠnt is, arrĂłl jelenleg mĂŠg korai beszĂŠlni” – reagĂĄlt Eva NovĂĄkovĂĄ, a CEZ szĂłvivője.

A CEZ jelenleg ĂŠvi 34,2 milliĂł emissziĂłs kvĂłtĂĄval rendelkezik. A bizottsĂĄg becslĂŠse szerint 2013-ban egy kvĂłta ĂĄra 30-50 eurĂł kĂśzĂśtt mozoghatna. Ez a CEZ esetĂŠben azt jelentenĂŠ, hogy a legnagyobb cseh energetikai cĂŠgnek ĂŠvente mintegy 1,7 milliĂĄrd eurĂłt kellene erre a cĂŠlra felhasznĂĄlnia. KoronĂĄra ĂĄtszĂĄmĂ­tva nagyjĂĄbĂłl 26-52 milliĂĄrd korona kĂśzti Ăśsszegről van szĂł. ÖsszehasonlĂ­tĂĄsul: a CEZ tavalyi adĂłzott nyeresĂŠge a vĂĄrakozĂĄsok szerint mintegy 42 milliĂĄrd korona lesz. Ebből is lĂĄtszik, hogy nagyon jelentős Ăśsszegről van szĂł.

Az emissziĂłs problĂŠma vĂĄrhatĂł fejlemĂŠnyei ĂŠs kĂśvetkezmĂŠnyei nemcsak a CEZ-t, hanem a mĂĄs eurĂłpai nagy energetikai cĂŠgeket is kedvezőtlenĂźl fogjĂĄk ĂŠrinteni.
Johannes Teyssen, a nĂŠmet E.ON konszern vezĂŠrigazgatĂłja a napokban azt mondta: a problĂŠma kĂśvetkezmĂŠnyei miatt a csoport Ăśt Ăşj tervezett erőművet fel sem ĂŠpĂ­tenĂŠ, illetve nĂŠhĂĄny mĂĄs tervet elhalasztana arra az időre, amĂ­g konkrĂŠtan is mĂŠrhető lesz, hogy az EurĂłpai BizottsĂĄg kĂśrnyezetvĂŠdő elkĂŠpzelĂŠseinek milyen hatĂĄsa lesz az energetikai cĂŠgekre, s milyen lesz az emissziĂłs kvĂłtĂĄk ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsĂŠnek a modellje.

A CEZ-nek jelenleg mintegy 400 milliĂĄrd korona ĂŠrtĂŠkben vannak projektjei kĂźlĂśnfĂŠle megvalĂłsĂ­tĂĄsi szinten. KĂśztĂźk vannak az oroszorszĂĄgi ĂŠs a tĂśrĂśkorszĂĄgi energetikai piacra valĂł belĂŠpĂŠs, amelyekhez tovĂĄbbi projektek csatlakozhat. OroszorszĂĄgban pĂŠldĂĄul a TGK 4 energetikai tĂĄrsasĂĄgot tervezi megvenni a CEZ, s az orosz forrĂĄsok szerint ő az egyedĂźli eurĂłpai ĂŠrdeklődő. A csehorszĂĄgi projektek ĂŠrtĂŠke mintegy 100 milliĂĄrd korona. Az energetikai cĂŠgek azt ĂĄllĂ­tjĂĄk, amennyiben ĂŠletbe lĂŠp az emissziĂłs kvĂłtĂĄk ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsĂŠnek az Ăşj rendszere, az ĂĄram tĂśbb tucatnyi szĂĄzalĂŠkkal fog drĂĄgulni.