close
Mennyi lesz az olajár – mi lesz a világgal?
Blog - Egyéb - Olaj

Mennyi lesz az olajár – mi lesz a világgal?

Ne beszĂŠljĂźnk olajĂĄrsokkrĂłl, hiszen a sokkhatĂĄson jĂł ideje ĂĄtestĂźnk. TĂşlzott izgalmat mĂĄr az sem vĂĄltott ki, hogy januĂĄr elejĂŠn – jĂłllehet kereskedői virtusbĂłl – 100 dollĂĄr fĂślĂŠ szaladt a hordĂłnkĂŠnti nyersolajĂĄr. A jelek szerint tartĂłsan be kell rendezkednĂźnk a korĂĄbban nehezen hihető ĂĄrszintre. De szĂśrnyĂźlkĂśdĂŠs helyett inkĂĄbb prĂłbĂĄljuk vĂŠgiggondolni, hogy a tartĂłsnak Ă­gĂŠrkező nyersolajĂĄrszint milyen globĂĄlis hatĂĄsokat eredmĂŠnyezhet.

Mindenek előtt lĂĄssuk a tĂŠnyeket. A vilĂĄg teljes nyersolaj fogyasztĂĄsa az előzetes adatok szerint tavaly egymilliĂł hordĂłval nĂśvekedett naponta a megelőző esztendőhĂśz kĂŠpest, elĂŠrve a nagyjĂĄbĂłl 85,5 milliĂł hordĂł napi mennyisĂŠget. Az ĂŠves ĂĄtlagĂĄr 72,34 dollĂĄr/hordĂł volt az oklahomai WTI termĂŠkre, illetve egy hajszĂĄlnyival magasabb, 72,44 dollĂĄr a Brent nyersolajra. Ez kĂśzel 6 dollĂĄrral, illetve a Brent esetĂŠben tĂśbb mint 7 dollĂĄrral magasabb a 2006-os ĂŠves ĂĄtlagĂĄrnĂĄl. Az USA Energia InformĂĄciĂłs ÜgynĂśksĂŠgĂŠnek (EIA) rĂśvidtĂĄvĂş előrejelzĂŠse szerint idĂŠn 87 dollĂĄr kĂśrĂźli hordĂłnkĂŠnti ĂĄrral szĂĄmolhatunk a fogyasztĂĄs 1,6 milliĂł hordĂł/nap nĂśvekedĂŠse mellett. A NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg (IEA) valamivel tĂśbbet is prognosztizĂĄl, 87,7 milliĂł hordĂłs napi vĂĄrakozĂĄssal.

2009-re az OPEC-orszĂĄgok remĂŠlt termelĂŠsbővĂźlĂŠse nyomĂĄn mĂĄr csĂśkkenő ĂĄrakkal szĂĄmol az EIA, ugyanakkor a DIW nĂŠmet gazdasĂĄgkutatĂł intĂŠzet szerint Ăśt ĂŠven belĂźl 150 dollĂĄrba, illetve tĂ­z ĂŠven belĂźl 200 dollĂĄrba is kerĂźlhet egy hordĂł nyersolaj. ZĂĄrĂłjelben emlĂ­tjĂźk, hogy mĂĄr az elmĂşlt kĂŠt hĂłnapban tĂ­zszeresĂŠre emelkedett a 200 dollĂĄros ĂĄron kĂśtĂśtt opciĂłs hatĂĄridős kontraktusok ĂĄllomĂĄnya a NYMEX-en, vagyis jelentősen nő a fogadĂłkedv arra, hogy mĂĄr ĂŠv vĂŠgĂŠn beteljesedik a DIW prognĂłzisa.

HozzĂĄtehetjĂźk, hogy a pesszimista szcenĂĄriĂłkat erősĂ­ti a dollĂĄr esetleg tartĂłs gyengĂŠlkedĂŠse. Ennek hatĂĄsa kĂŠppen nĂśvekednek a kitermelĂŠs kĂśltsĂŠgei, csĂśkkennek a megtĂŠrĂźlĂŠsek, viszont tovĂĄbb erősĂśdik a kereslet a relatĂ­ve felĂŠrtĂŠkelődő devizĂĄjĂş orszĂĄgokban.

De mi tĂśrtĂŠnik a vilĂĄgban, amikor gazdĂĄt cserĂŠl a tavalyi 2 259 milliĂĄrd dollĂĄr, illetve az idĂŠn vĂĄrhatĂł 2 786 milliĂĄrd dollĂĄr? NagyjĂĄbĂłl 400 billiĂł forint: ennyi pĂŠnz vĂĄndorol az olajtermelők ĂŠs a fogyasztĂłk kĂśzĂśtt vilĂĄgszerte.

Az vilĂĄgos, hiszen bőrĂźnkĂśn ĂŠrezzĂźk, hogy az olajimportőrĂśk gazdasĂĄga nem ĂśrĂźl a felszĂśkő energiaĂĄraknak. Nemcsak a motorikus ĂźzemanyagrĂłl van szĂł, hanem a globĂĄlisan ĂŠvi 4 szĂĄzalĂŠkkal bővĂźlő fĂśldgĂĄzfogyasztĂĄs szĂĄmlĂĄjĂĄt is egyelőre olajĂĄrindexhez kĂśtve kalkulĂĄljĂĄk, ĂŠs ennek a gĂĄzfogyasztĂĄsnak egyre nĂśvekvő hĂĄnyada jelenik meg az ĂĄramtermelĂŠs tĂźzelőanyagakĂŠnt. TermĂŠszetesen az energiakĂśltsĂŠgek rĂŠszarĂĄnyĂĄnak fĂźggvĂŠnyĂŠben minden termĂŠkben ĂŠs szolgĂĄltatĂĄsban megjelenik az ĂĄrnyomĂĄs, az ĂŠlelmiszerektől a kozmetikumokig. Az ENSZ legfrissebb jelentĂŠse mĂĄris a vilĂĄggazdasĂĄgi recessziĂł nĂśvekvő valĂłszĂ­nűsĂŠgĂŠt jĂłsolja idĂŠn, mondvĂĄn, hogy a vilĂĄgkereskedelmi termĂŠkek ĂĄra plafonjukhoz kĂśzelĂ­t.

AprĂł kĂśzbevető megjegyzĂŠs, hogy a bioĂźzemanyagok ĂŠs biomassza előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnak szorgalmazĂĄsa a nyersolajigĂŠny csĂśkkentĂŠse cĂŠljĂĄbĂłl tovĂĄbb erősĂ­ti a fenti hatĂĄsok nĂŠmelyikĂŠt. A kukorica vilĂĄgpiaci ĂĄrĂĄn mĂĄris ĂŠrezhető az etanolgyĂĄrtĂĄs tĂĄmogatĂĄsa, ĂŠs az Economist kĂśzelmĂşltbeli cĂ­mlapja – mĂĄsfĂŠl ĂŠvvel az olcsĂł olaj korszakĂĄnak vĂŠgĂŠt jelző borĂ­tĂł utĂĄn – az olcsĂł ĂŠlelem vĂŠgĂŠt vetĂ­ti előre.

Nem kevĂŠsbĂŠ izgalmas, hogy mi tĂśrtĂŠnik az eladĂłknĂĄl. A nagy olajcĂŠgek horribilis ĂĄrbevĂŠtelei mindenkinek megmozgatjĂĄk a fantĂĄziĂĄjĂĄt, ideĂŠrtve a kormĂĄnyokat ĂŠs parlamenteket, amelyek időnkĂŠnt extra adĂłkkal prĂłbĂĄljĂĄk megsarcolni a cĂŠgeket. Így tĂśrtĂŠnt az USA-ban is, ahol azonban az olajlobbi – Bush elnĂśkkel az ĂŠlen – sikeresen ellenĂĄllt a kĂ­sĂŠrletnek, hogy megnyirbĂĄljĂĄk az adĂłkedvezmĂŠnyeket.

Az olajcĂŠgek nem győzik hangsĂşlyozni, hogy a kitermelő ĂŠs finomĂ­tĂł kapacitĂĄsok bővĂ­tĂŠse irdatlan beruhĂĄzĂĄsi Ăśsszegeket emĂŠszt fel. Ugyanakkor bĂĄrmilyen furcsĂĄn hangzik, a cĂŠgek jĂł rĂŠsze ĂŠlet-halĂĄl kĂźzdelmet vĂ­v az iparĂĄgi konszolidĂĄciĂł folyamĂĄn. A valamikori hĂŠt nővĂŠr immĂĄr csak nĂŠgy (ExxonMobil, Chevron, BP, Royal Dutch Shell), ĂŠs kĂśzĂśttĂźk is időről időre felreppennek a lehetsĂŠges fĂşziĂłrĂłl szĂłlĂł hĂ­rek. Ami azonban lĂŠnyegesebb, gyorsulĂł Ăźtemben szorĂ­tjĂĄk maguk alĂĄ a nemzetkĂśzi olajvĂĄllalatokat a nemzeti szĂŠnhidrogĂŠn cĂŠgek. UtĂłbbiak – legjelentősebb vĂĄllalatai – a Saudi Aramco, a Gazprom, a venezuelai PDVSA, az irĂĄni NIOC, a brazil Petrobras, a malĂĄj Petronas ĂŠs a kĂ­nai CNPC – az Ăşj hĂŠt nővĂŠr, akik a vilĂĄg kőolaj ĂŠs fĂśldgĂĄz termelĂŠsĂŠnek harmadĂĄt adjĂĄk, illetve a kĂŠszletek tĂśbb mint harmadĂĄt ellenőrzik.

A kĂ­nai nemzeti olajcĂŠg leĂĄnyvĂĄllalata, a PetroChina minden idők legnagyobb ĂŠrtĂŠkű IPO-jĂĄt (kĂśzel 9 milliĂĄrd dollĂĄr) produkĂĄlta tavaly novemberben, ĂŠs ezzel letaszĂ­totta trĂłnjĂĄrĂłl az ExxonMobilt, a vilĂĄg addig legĂŠrtĂŠkesebb vĂĄllalatĂĄt. Igaz, a tĂşlfűtĂśtt kĂ­nai pĂŠnzpiacok hajtottĂĄk az ĂĄrfolyamot, de miutĂĄn elvesztette ĂŠrtĂŠkĂŠnek harmadĂĄt, mĂŠg mindig a PetroChina az első a vilĂĄgranglistĂĄn, amelyen mellette mĂĄsik hĂĄrom kĂ­nai cĂŠg is talĂĄlhatĂł az első tĂ­zben.

Átrendeződik tehĂĄt a vilĂĄggazdasĂĄg, ĂŠs ez geopolitikai vĂĄltozĂĄsokhoz is vezet. A nemzeti energiaexportőrĂśk tetemes bevĂŠtelei nyomĂĄn nekilendĂźlt ĂŠs konszolidĂĄlĂłdni lĂĄtszik OroszorszĂĄg gazdasĂĄga. KĂ­na robusztus fejlődĂŠse ĂŠppensĂŠggel nĂśvekvő energiaimportja ellenĂŠre szĂĄguld ĂŠs fűti a globĂĄlis energiaigĂŠnyt. Mindenesetre e kĂŠt orszĂĄg egyre nĂśvekvő fejfĂĄjĂĄst okoz az USA-nak, amely az energiabiztonsĂĄg ĂŠgisze alatt prĂłbĂĄlja mĂŠrsĂŠkelni befolyĂĄsĂĄnak visszaszorulĂĄsĂĄt. Venezuela ĂŠs IrĂĄn hasonlĂł cipőben jĂĄr, amikor szocialista, illetve iszlĂĄm forradalmat finanszĂ­roz az olajbevĂŠtelekből. Az Arab-ĂśbĂśl orszĂĄgai viszont nemcsak mestersĂŠges szigeteket, felhőkarcolĂłkat ĂŠs limuzin-flottĂĄkat lĂŠtesĂ­tenek, hanem komoly ipari beruhĂĄzĂĄsaikkal dinamizĂĄljĂĄk tovĂĄbb a globĂĄlis energiaigĂŠnyt, illetve a gĂŠpi berendezĂŠsek exportőreinek (pl. NĂŠmetorszĂĄg) gazdasĂĄgĂĄt, mely utĂłbbiak Ă­gy szerencsĂŠs esetben pozitĂ­van kerĂźlhetnek ki az ĂĄrspirĂĄlbĂłl.

BĂĄrmilyen meglepő is, ugyanakkor szĂĄmos orszĂĄg csapĂĄskĂŠnt ĂŠli meg a nyersanyag ĂŠs energiahordozĂł konjunktĂşrĂĄt. Afrika orszĂĄgai szinte kivĂŠtel nĂŠlkĂźl sĂşlyos problĂŠmĂĄkkal szembesĂźlnek, mikĂśzben a nyersolajkĂŠszletek kĂśzel tĂ­z szĂĄzalĂŠkĂĄt tudhatjĂĄk magukĂŠnak, ĂŠs a folyĂł vilĂĄgtermelĂŠs tĂśbb mint 12 szĂĄzalĂŠkĂĄt adjĂĄk.

A kĂśltsĂŠgvetĂŠs tervszerűtlensĂŠge, a hagyomĂĄnyos iparĂĄgak elhanyagolĂĄsa mellett az olajjĂśvedelmek egy rĂŠszĂŠnek elsikkasztĂĄsa csak rĂĄadĂĄs a tĂĄrsadalmi feszĂźltsĂŠgek lĂĄtvĂĄnyos kiĂŠleződĂŠsĂŠnek okakĂŠnt. NigĂŠria kĂśzel 2,5 milliĂł hordĂłs napi termelĂŠse, vagy AlgĂŠria ĂŠs Angola 2 milliĂł, illetve kĂśzel mĂĄsfĂŠl milliĂł hordĂł teljesĂ­tmĂŠnye nem igazĂĄn lĂĄtszik meg az ĂŠletszĂ­nvonalon. Nem beszĂŠlve SzudĂĄnrĂłl, amelynek napi 400 ezer hordĂłnyi kitermelĂŠsĂŠből is tetemes jĂśvedĂŠk fakadhat, de a polgĂĄrhĂĄborĂş romba dĂśntĂśtte az orszĂĄgot. IndonĂŠzia ĂŠs NigĂŠria ĂśsszevetĂŠse jĂł pĂŠlda lehet, hiszen 30 ĂŠve nagyjĂĄbĂłl azonos helyzetben voltak, ĂŠs dacĂĄra annak, hogy időkĂśzben az indonĂŠziainak kĂśzel duplĂĄja a nigĂŠriai olajtermelĂŠs (hasonlĂł ĂĄrszint mellett, a Brent felett nagyjĂĄbĂłl 5 szĂĄzalĂŠkkal), utĂłbbi orszĂĄg egy főre eső GDP-je tĂśredĂŠke az elsőnek.

A Guineai-ĂśbĂśl rĂŠgiĂłjĂĄnak olajtermelői ĂĄllamai 2006-ban Ăśsszesen 22 milliĂĄrd dollĂĄrt kasszĂ­roztak. Figyelmeztető jel lehet azonban az ĂśbĂślbeli Sao Tome ĂŠs Principe, a parĂĄnyi sziget histĂłriĂĄja, amelynek kĂśrnyĂŠkĂŠn Ă­gĂŠretes offshore lelőhelyet gyanĂ­tanak. 10 ĂŠve mĂŠg a lopĂĄs is ismeretlen volt, ĂŠs bĂĄr a kitermelĂŠs mĂŠg el sem kezdődĂśtt, rohamosan nő az erőszakos cselekmĂŠnyek szĂĄma.

RemĂŠljĂźk azonban, hogy a fenti trendekkel szemben, amelyek folytatĂłdni ĂŠs erősĂśdni lĂĄtszanak a globĂĄlis szĂ­ntĂŠren, az utĂłbbi tendenciĂĄk megfordulnak, ĂŠs az olajboom ezĂşttal nem nyomort erősĂ­ti a fejlődő, illetve elmaradott orszĂĄgok kĂśrĂŠben.