close
Mélyíti az Aqra-1 lehatároló fúrást a Mol
Egyéb - Olaj

Mélyíti az Aqra-1 lehatároló fúrást a Mol

MĂŠlyĂ­ti az Aqra-1 lehatĂĄrolĂł fĂşrĂĄst a Mol Nyrt. a kurdisztĂĄni rĂŠgiĂłban az Akri-Bijeel blokkban, a tĂĄrsasĂĄg hĂŠtfőn kĂśzĂślte azt is, hogy a Shaikan blokkban a Shaikan-4 lehatĂĄrolĂł fĂşrĂĄs sikeres.

A MolkĂśzĂślte, hogy az Aqra-1 lehatĂĄrolĂł fĂşrĂĄs az első Bijell-felfedezĂŠst lehatĂĄrolĂł fĂşrĂĄs a blokkban. A fĂşrĂĄs a Bijell-1 felfedező kutatĂłfĂşrĂĄstĂłl ĂŠszaknyugati irĂĄnyban, 8 kilomĂŠter tĂĄvolsĂĄgban, a Bekhme-1 kutatĂłfĂşrĂĄstĂłl pedig nyugat-ĂŠszaknyugati irĂĄnyban, 26 kilomĂŠter tĂĄvolsĂĄgban helyezkedik el. A kĂşt a tervezett tĂśbb mint 4.700 mĂŠteres talpmĂŠlysĂŠgĂŠt a Shaikan blokkban is produktĂ­v Ăşgynevezett triĂĄszban ĂŠri el.A fĂşrĂłberendezĂŠst a művelethez a Mol-csoport tagja, az INA leĂĄnyvĂĄllalata, a Crosco biztosĂ­tja.

A tĂĄrsasĂĄg kĂśzĂślte azt is, hogy a Gulf Keystone Petroleum Ltd. (GKP), mint operĂĄtor tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint a Shaikan-4 lehatĂĄrolĂł fĂşrĂĄs – amely a Shaikan-1 felfedező kutatĂłfĂşrĂĄstĂłl nyugati irĂĄnyban 6 kilomĂŠter tĂĄvolsĂĄgban helyezkedik el – tesztelĂŠse folyamatban van, a munkaprogram első kĂŠt rĂŠtegvizsgĂĄlata befejeződĂśtt, s tovĂĄbbi Ăśt vizsgĂĄlat megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt tervezik mĂĄs rĂŠtegekben. Az operĂĄtor mindig az a tĂĄrsasĂĄg, amelyik a kutatĂĄst ĂŠs fĂşrĂĄst irĂĄnyĂ­tja.A Kurra Chine C rĂŠtegben elvĂŠgzett első rĂŠtegvizsgĂĄlat kezdeti beĂĄramlĂĄsi Ăźteme elĂŠrte a napi 563 hordĂł olaj-egyenĂŠrtĂŠket ĂŠs a napi 3,65 milliĂł kĂśblĂĄb – 588 hordĂł egyenĂŠrtĂŠk/nap – fĂśldgĂĄz beĂĄramlĂĄsi Ăźtemet.A Kurra Chine B sorozat alsĂł rĂŠszĂŠnek egy vĂŠkony rĂŠtegĂŠben elvĂŠgzett, mĂŠg folyamatban lĂŠvő mĂĄsodik rĂŠtegvizsgĂĄlat kezdeti beĂĄramlĂĄsi Ăźteme elĂŠrte a 4.970 hordĂł olaj/nap ĂŠs a napi 7 milliĂł kĂśblĂĄb – 1.128 hordĂł egyenĂŠrtĂŠk/nap – fĂśldgĂĄz beĂĄramlĂĄsi Ăźtemet.

A Mol, 100 szĂĄzalĂŠkos leĂĄnyvĂĄllalatĂĄn, a Kalegran Ltd.-en keresztĂźl 2007-ben termelĂŠs-megosztĂĄsi szerződĂŠst Ă­rt alĂĄ a KurdisztĂĄni RegionĂĄlis KormĂĄnnyalaz Akri-Bijeel ĂŠs Shaikan kutatĂĄsi blokkokra.Az Akri-Bijeel blokk operĂĄtora a Kalegran 80 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠssel, mĂ­g a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. 20 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠssel rendelkezik. A rĂŠszesedĂŠsek a kĂŠsőbbiekben az ĂĄllami kijelĂślĂŠsű harmadik fĂŠl – Ăşgynevezett “third party” – 20 szĂĄzalĂŠkos, illetve az ĂĄllam 20 szĂĄzalĂŠkos belĂŠpĂŠse arĂĄnyĂĄban mĂłdosulhatnak.

A Shaikan blokk operĂĄtora a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. 75 szĂĄzalĂŠk rĂŠszesedĂŠssel, mĂ­g a Kalegran 20 szĂĄzalĂŠk, a Texas Keystone pedig 5 szĂĄzalĂŠk rĂŠszesedĂŠssel rendelkezik. A rĂŠszesedĂŠsek a kĂŠsőbbiekben az ĂĄllami kijelĂślĂŠsű harmadik fĂŠl 15 szĂĄzalĂŠkos, illetve az ĂĄllam 20 szĂĄzalĂŠkos belĂŠpĂŠse arĂĄnyĂĄban mĂłdosulhatnak.A Mol szĂĄmĂĄra azĂŠrt is fontosak a sikeres fĂşrĂĄsok, mert hosszĂş tĂĄvĂş stratĂŠgiĂĄjĂĄt főkĂŠnt a kutatĂĄs-kitermelĂŠsre alapozza.

Â